Verfijnde Hollandse pot bij Luitenant Cornelis in Amsterdam

comment 1
Tweet about this on TwitterShare on LinkedInPin on PinterestShare on FacebookEmail to someone
restaurant-luitenant-cornelis

Ruim een jaar geleden opende Luitenant Cornelis zijn deuren aan de Voetboogsteeg in Amsterdam. Op een steenworp afstand van het Spui, eet en drink je bij de Luitenant niets anders dan Hollandse pot. Het was de hoogste tijd om ruim een jaar later te kijken hoe het gaat met de luitenant.

Wijnkenner

Voor de gelegenheid nodigde ik mijn broer uit om met mij mee te komen dineren. Ik heb de mazzel dat mijn broer alles van wijnen weet. En waar ik sommige witte wijn graag links laat liggen, kan hij zich daar een wel overwogen mening over vormen. In zijn enthousiasme over wijn, noem het beroepsdeformatie, drinkt hij het liefst wijn die hij nog niet eerder dronk. Met een kaart die louter uit Nederlandse wijnen bestaat, of laten we eerlijk zijn, wijnen met een Hollands tintje, kon ik niet anders dan hem mee op sleeptouw te nemen.

Hollandse Pot

Bij de Nederlandse keuken, denken de meeste vaak niet verder dan stamppot. Maar ons land heeft zoveel meer te bieden. Dus wellicht dekt Hollandse pot niet de lading. Het menu staat vol van gerechten gemaakt met Hollandse producten. Wat een feest. We laten ons verrassen met een 4-gangen menu met bijpassende wijnen. Op die manier weet je zeker dat je al het beste van het menu krijgt en je minstens 4 verschillende wijnen kunt proeven.

Het 4-gangenmenu

De Amuses; Een poffertje van een beslag van zeewier, goudsekaas en mosterdzaad, huisgemaakte kaasvlinder en een shooter van asperge, bloemkool, appel en limoen. Vooral de shooter valt op, maar hoe leuk en lekker is het om de kaasvlinder op het menu te zien. Een onderschatte Hollande snack!

luitenant-cornelis-amsterdam-hollandse-keuken-amuses

Voorgerecht; mijn broer is al jarenlang fan van piccallily, niet voor niets laat hij mijn moeder standaard grote potten importeren als ze weer op familiebezoek gaat bij onze zuiderburen. Feestje dus om als voorgerecht op ons bord te vinden; osseworst met piccalilly ijs, mosterdschuim en gepofte bloemkool. Fris en heerlijk samen in de combi.

luitenant-cornelis-amsterdam-hollandse-keuken-voorgerecht

Vis; kabeljauwwang geserveerd met Hollandse garnalen, rode biet en een beurre blanc. Lekker.

Hoofdgerecht; Hollands rund, van de Utrechtse heuvelrug met diverse crèmes en rode bietenjus. Het rund is heerlijk zacht, de jus op smaak. Dit is mijn persoonlijke favoriet.

luitenant-cornelis-amsterdam-hollandse-keuken-vlees

Dessert; huisgemaakte chocoladecake met boterijs.

luitenant-cornelis-amsterdam-hollandse-keuken-dessert

De wijnen

  • Wijngoed Thorn: Dornfelder 2015
  • Edd’s Reserva: Branco 2014
  • Edd’s Reserva: Tinto 2013
  • Wijngoed Thorn: Pinot Gris 2014

Thorn staat bekend als het witte stadje uit Limburg. Een van de weinige wijnvelden die Nederland kent. We drinken een Dornfelder uit 2015. Verrassend en lekker.

Edd Opstelten een Nederlandse wijnboer uit Portugal maakt diverse wijnen, waaronder de Chardonnay, ondanks de overtuigende woorden van onze tafelheer, voel ik toch nattigheid. De waarheid gebied mij te zeggen dat ik nog maar zelden een Chardonnay heb gedronken die mij heeft weten te bekoren. It’s a matter of taste.

De tinto die voor 60% bestaat uit de shyraz druif en 40% van de Turiga national smaakt mij erg goed na de witte wijn hiervoor, ik ben dan ook persoonlijk erg gecharmeerd van de shyraz.

Dessertwijn mist wat diepgang, maar als je dan beseft dat dit van Hollandse bodem komt, geeft dat toch iets heel bijzonders. Probeer je maar eens in te denken wat een werk het moet zijn om een mooie wijn te maken, met het beperkt aantal zonuren wat ons land heeft.

De eindconclusie? Erg tof dat de liefde voor de Hollandse Keuken tot in detail wordt doorgevoerd. Vrijwel alles, waar mogelijk,is van Hollandse bodem. Daarin doen ze op gebied van de wijn wel concessies, maar is dat erg? Nee! Je wordt verrast door al het goede wat wij hier in Nederland tot onze beschikking hebben, inclusief de wijnen. Daar zit veel bloed, zweet, tranen en passie in verborgen en dat proef je. De service bij Luitenant Cornelis is optimaal, ze zullen er alles aan doen om je een top avond te bezorgen. Het eten is lekker en met liefde gemaakt, ik werd niet weg geblazen, maar heb wel degelijk een hele mooie avond gehad.

NOTE: Op zoek naar een goed restaurant op centrale lokatie voor een grote groep? Je kan bij Luitenant Cornelis een privé diner geven in een prachtige kamer. Ook hebben ze ruimte zat voor grote groepen, zonder dat deze van invloed zijn op de rest van de gasten.

Luitenant Cornelis | Voetboogsteeg 13 | Amsterdam 

1 Comment so far

  1. Ik ben persoonlijk geen fan van de Hollandse pot, maar hierbij loopt het water me in de mond. Wat klinkt dit heerlijk allemaal! De amuse klinkt al geweldig en ook het rund en de Hollandse garnalen klinken me als muziek in de oren. Dit komt op mijn To Visit list! Malou x

Geef een reactie