De leukste weetjes over koffie.

comments 8
beste-koffie-spots-in-hamburg

* Wil je meedoen aan de giveaway? Scroll dan even naar beneden*

Barista Training

Net terug van een barista training van niemand minder dan Jesse van der Ark, de 4e barista op de ranglijst van Nederland. De training vond plaats op de Universita del Caffe een inspiratievolle plek om te zijn en ik heb vooral ook heel veel geleerd. En je weet wat ze zeggen, sharing is caring. D

wat-je-moet-weten-over-koffiie-melk-cappu

Koffieplant

Zoals met wel meer, weet ik vaak wel waar het vandaan komt, maar de details nooit precies. Dus laten we beginnen met de basis. Koffiebonen komen voort uit de koffieplant. Die ziet er uit als hierboven. Na 4 jaar komen hier pas besjes aan. In die besjes zitten vaak 2 bonen verstopt. De kwaliteit van die besjes varieert. Over het algemeen kopen de betere merken, alleen de rijpe besjes op. Van uw vriendelijke supermarktmerken die betaalbaarder zijn, kan je er vanuit gaan dat ze vaak voor de restanten gaan.

Handgeplukt of Machinaal

Doorgaans zijn er 2 manieren om de koffiebonen te oogsten. Je kan het machinaal doen, waarbij een soort truc over de plantage rijdt en alles losschudt. Of uiteraard handgeplukt. En als je je dan beseft hoeveel bonen er in een zak van 250 gram gaan, dan sta je wellicht niet meer zo raar te kijken dat dit zakje rond de 6 à 7 euro kost.

Gewassen of ongewassen

Als de besjes geoogst worden op de plantage, dan hangt het van de plantage af of de besjes vervolgens gewassen of gedroogd worden. Het verschil heeft enorm veel effect op de smaak van de bonen. De bonen die gewassen worden, staan bekend om een wat zuurdere (fruitiger) smaak. De bonen die gedroogd worden, hebben vaker een wat complexere en diepere smaak ontwikkeling. Ik noem het een kwestie van smaak en heb persoonlijk geen voorkeur, het is maar net waar je zin in hebt.

Direct traide

Direct onderhandelen met de boeren zorgt ervoor dat je de boer vaak een veel betere prijs kunt geven en ziet waar het geld terecht komt. Dit zorgt voor investeringen in de materialen aldaar en betere omstandigheden voor de boeren.

Cappucino

Hoe herken je een goede cappuccino? Een goede cappuccino kan je aan een aantal dingen herkennen. Het melk hoort geen zichtbare bubbels te hebben. De rand rondom hoort iets donkerder te zijn en de melk hoort echt te glanzen, een beetje zoals verf in blik. Als je met je lepeltje het schuim iets opzij schuift, hoort dit stevig schuim te zijn. De meeste cappuccinos zijn vooral veel hete melk met een dun laagje schuim. De cappuccino is direct drinkbaar en hoort dus niet loeiheet te zijn. En tot slot hoort de cappucino de hele tijd hetzelfde te smaken. Een perfect combi van koffie met schuim dus.

wat-je-moet-weten-over-koffiie-melk

Latte Macchiato

Een latte macchiato. Dit kan zo lekker zijn, alleen ken ik weinig tentjes die hem goed kunnen maken. Hoe herken je dus een goede latte macchiato. De latte macchaito is opgebouwd uit 3 lagen. Warme melk, espresso en schuim. Een goede latte machiato bestaat dan ook uit deze 3 lagen. Macchiato betekent gevlekt, de vlek die je krijgt als je de espresso erin giet, zoals je op de foto hieronder kunt zien. De melk laat je een tijdje staan, zodat het schuim en de warme melk zich goed scheiden, waarna je er de espresso in kunt gieten.

wat-je-moet-weten-over-koffie

Smaak van de bonen

De smaak van de bonen worden beinvloed door de grond waarop ze groeien. Zo heb je in Zuid Amerika ook veel cacaoplantages rondom de koffie plantages. Je kan je voorstellen dat dit qua smaak invloed heeft op de koffie. En in sommige landen wordt er juist meer citrus vruchten geteeld. Alle omstandigheden kunnen invloed hebben op de smaak van de boon en daarom is er ook veel variatie te vinden in bonen.

Caffeine

In een espresso zit de helft van de caffeine als in een gewone kop doorloopkoffie zit.

Verbrand

Weet je nog dat je ouders vroeger de pot altijd op de warmhoudplaat lieten staan? Die koffie was niet te zuipen zo bitter. Dat komt omdat de warmte ervoor zorgt dat de bonen zich verder blijven ontwikkelen. Op een gegeven moment komen alleen nog maar de bittere tonen vrij uit de boon. Dus een zo kort mogelijke aanraking met warmte zorgt voor de beste smaak van de bonen.

GIVEAWAY

Namens Illy Coffee mag ik een te gek pakket met “koffie goodies” weggeven. Geloof mij maar als ik zeg dat het de moeite waard is. En daar bovenop mag ik 2 kaarten voor het Amsterdam Coffee Festival verloten onder jullie, alwaar je die goodiebag kunt ophalen in de Illy Stand.. Het enige wat jij moet doen om kans te maken, is hieronder te vertellen hoe jij het liefst jouw koffie drinkt. Meer kans maken? Laat je koffie liefhebbende vrienden weten dat je wilt winnen en roep ze op om ook mee te doen. Misschien zie ik jou dan volgende week in de Illy stand op het Amsterdam Coffee Festival. Het Amsterdam Coffee Festival vindt plaats van 10 t/m 12 maart in de Westergasfabriek  in Amsterdam.

 

Posted by

Instagrambloggers.nl is het online platform achter het Instagram-account van @elianeroest. Eliane woont in Amsterdam met haar vriend Daan en dochter Brune van 9. Ze is altijd op zoek naar de meest Instagrammable plekken in Europa. Ze deelt haar verhaal op Instagrambloggers.nl, waar ze ook een team van enthousiaste gastbloggers leidt.

8 Comments

 1. Ursula de Swart

  ik drink mijn koffie het allerliefst met opgeklopte geitenmelk uit mijn bialetti gezet op t gasfornuis. Maar voor een “ordinaire” nespresso met een wolk koffiemelk kom ook m’n bed uit hoor! Ik gruw van poedermelk en koffie uit papieren bekertjes brrrrrrr. Maar verder is koffie absoluut mijn favoriete drank!

 2. Black as midnight on a moonless night – Dale Cooper / Twin Peaks

 3. Heb je de nieuwste coffee craze al geprobeerd? Coconut Latte’s! Koffies die ruiken naar die gesuikerde kokos koekjes van Verkade. Ik word al gelukkig als ik daar aan denk!

 4. Monique Opheij

  Een latte macchiato (zoals hier boven beschreven) in de ochtendzon!

 5. Ik drink het liefst Aeropress of Chemex! Zo komt naar mijn idee de smaak van de koffie het beste naar voren. 🙂

 6. Hoewel ik best een koffie purist ben, geniet ik toch nog altijd het meest van een kopje Douwe Egberts filterkoffie bij mijn moeder thuis. Een beetje opgeklopte melk uit een steelpannetje erbij en ik ben tevreden, want niemand zet een kopje koffie voor mij met evenveel liefde als mijn moeder.

 7. Aeropress
  Espresso
  Cappuccino

  En filter … eigenlijk een beetje op alle mogelijke manieren ….

Geef een reactie