8 x doen in Singapore

8 x doen in Singapore

Ik (Sharmin de Vries) kom praktisch al heel mijn leven in Singapore en in de afgelopen jaren heeft de groenste stadstaat ter wereld het imago van saai, streng en te Westers goed van zich af weten te schudden. Deze multiculturele postzegel onder Maleisië wordt steeds populairder en dus is het tijd voor een lijst met persoonlijke aanbevelingen; 8 x doen in Singapore.

Streetfood in Singapore

Het authentiekst aan Singapore is zonder meer het eten. Singapore is een stad voor mensen die bezeten zijn van eten. Wat Singapore zo bijzonder maakt is de ongelooflijke veelzijdigheid van het culinaire landschap, van fine dining tot streetfood bij Hawker Centres (lokale half-overdekte foodhallen) en van diverse Aziatische keukens tot uitermate goed Westers eten. Verlang je na dagen pittig te hebben gegeten naar een goede brunch met eggs benedict en pannenkoeken? Of wil je eens op stand bij een Frans of Italiaans restaurant eten? Geen probleem. In een stadstaat waar chefs vanuit heel de wereld zijn neergestreken, kun je Singapore met een gerust hart een culinaire allrounder noemen.

  • Voor de allerbeste street food verlaat je de binnenstad en reis je naar het Oosten van het eiland. Hier zetelen de beste Hawker Centres en bijkomend voordeel is dat het leven hier een stuk relaxter is dan in de hectische binnenstad.
  • Begin de dag bij Old Airport Road Food Centre nabij de metrohalte Dakota. Old Airport Road telt een duizelingwekkend aantal eetstallen (ruim 168) en is menigmaal uitgeroepen tot beste hawker centre van Singapore, al kun je het aantal toeristen nog best op één hand tellen. Bestel hier de Wanton Mee (pittig noodlegerecht), de curry puffs van Wang Crispy Curry Puff, een lokale snack gemaakt van bladerdeeg gevuld met pittige tonijn, rundvlees of kip en de Nonya Chendol, een heerlijk dessert van geschaafd ijs dat in een soep van gula melaka (een soort palmsuiker) en kokosmelk met rode bonen en sliertjes van rode bonen drijft.
  • Andere favorieten in het Oosten van Singapore zijn Dunman Food Center in de wijk Katong (hierover later meer) en East Coast Lagoon Food Village.

The Jewel een weloverwogen hype

De nieuwste attractie van Singapore is met stip het overdekte amusementscentrum The Jewel, bij Changi Airport, dat de naam meer dan waarmaakt en met recht een modern architecturaal juweeltje te noemen is en zoals dat tegenwoordig gaat, ook een Instahype van heb ik jou daar. Wel een weloverwogen hype wat mij betreft! Kom vroeg, dan maak je de beste foto’s en hoef je niet eindeloos te wachten tot de selfiebrigade klaar is met fotograferen. In de Jewel vind je de grootste overdekte waterval ter wereld, een waterval van 40 meter met een tropische tuin dat maar liefst vijf verdiepingen beslaat en een glazen brug van 50 meter heeft, waar je ook met een kleine tram (monorail) om de waterval heen kunt rijden. Eromheen is een shoppingmall gebouwd met daarbij verschillende restaurants zodat je op elke verdieping pal naast de waterval zit. Wie naar huist vliegt doet er goed aan om eerder op het vliegveld te zijn om hier nog even een rondje te shoppen.

8 x doen in Singapore

Gardens by the Bay

Gardens by the Bay is inmiddels uitgegroeid tot de populairste attractie van Singapore en terecht, deze gigantische overdekte botanische tuin met diverse conservatoria is werkelijk uit de kunst. De bekendste glazen bol is Cloud Forest met een prachtige waterval en verschillende flora, maar check zeker ook de tijdelijke, seizoensgebonden exposities en zorg dat je er vroeg bij bent om de hordes toeristen zoveel mogelijk te ontwijken.

Het absolute hoogtepunt bij Gardens by the Bay is de supertree grove, dat gratis te bezoeken is. De supertree grove is een immens futuristisch bos vol metalen bomen. De bomen zijn bezaaid met exotische flora en hebben meerdere functies, zoals o.m. het geven van schaduw en het verzamelen van regenwater, wat vervolgens gebruikt wordt om de planten in de verschillende conservatoria te besproeien. Vooral ’s avonds, wanneer de bomen in verschillende kleuren verlicht zijn, waan je je even in een sprookje.

Koffiecultuur in Singapore

Denk je aan Singapore, dan denk je vooral aan lekker eten, maar niet zozeer aan goede koffie. Dat is geheel onterecht, want als ergens de koffiecultuur van een ongekend niveau is, dan is het wel in deze stadstaat. Te beginnen met de lokale koffie bij een lokaal koffiehuis, beter bekend als een kopitiam. Hier drink je sterke zwarte koffie of koffie met suiker en melk (veelal gecondenseerde melk). Singapore telt steeds minder onafhankelijke kopitiams, maar Heap Seng Leong aan North Bridge Road is al jaren favoriet bij ondergetekende en de lokale keten Killiney Kopitiam komt ook aardig in de buurt.

doen in Singapore Apartment Coffee 3

De barista koffiecultuur in Singapore, is al enkele jaren aan een ware opmars bezig en wordt gekenmerkt door veel Australische invloeden. Aan goede koffie en dito brunch dus geen gebrek. In de buurten Jalan Besar/Lavender en Tiong Bahru & Tanjong Pagar (nabij Chinatown) vind je wat mij betreft de absolute caffeïne-parels. Noteer deze koffie spots en thank me later!

  • Common Man Coffee Roasters,
  • Apartment Coffee 
  • Chy Seng Huat Hardware 
  • Five Oars Coffee Roasters
  • Plain Vanilla 

Chy Seng Huat Hardware - coffee 3

Funan SG Mall

Singapore wordt vaak gekscherend één grote shoppingmall genoemd en daar is gezien het aantal winkelcentra, niets aan gelogen. Sla het übercommerciële Orchard Road vooral over, de shopping malls in andere delen van het centrum en zelfs daarbuiten zijn vaak een stuk interessanter met veel meer kleine, creatieve zaakjes. Een van mijn nieuwe favorieten is Funan SG.

Jarenlang gold Funan als een grimmig winkelcentrum vol saaie elektronicazaken waar je vooral heenging om even goed af te dingen bij de aanschaf van een nieuwe camera of iPad. Intussen is het winkelcentrum na een renovatie van twee jaar omgetoverd tot een smart building, de allereerste mall in Singapore met een offline en online integratie, waar het niet alleen om het winkelen draait, maar waar je ook fijne werkplekken treft die van alle gemakken voorzien zijn. Waar de iStudio wordt afgewisseld met hippe boetieks en kwalitatief goede koffie corners. En als kers op de taart heeft Funan SG op het dakterras een urban farm aangelegd waar naast planten en bloemen ook groenten en kruiden verbouwd worden. En uiteraard is bij de aanleg ook aan het ‘Instagehalte’ gedacht, want op het dak vind je op verschillende plekken bankjes en schommels voor de betere fotomomenten, met een magnifiek uitzicht over de stad met aan de ene kant de skyline en aan de andere kant het Marina Bay Sands.

Tekka Market – Little India

In het ultramoderne Singapore zijn gelukkig nog niet alle traditionele en authentieke plekken verloren gegaan, zo bewijst de oudste overdekte dagmarkt Tekka Market, beter bekend als een wet market, aan het begin van Little India. Hier doet zo’n beetje half Singapore zijn boodschappen en dat brengt voldoende reuring met zich mee. Bij Tekka koop je verse groenten, fruit, vis en vlees en dat laatste zorgt voor een zeer penetrante allesomvattende geur. Als je maag hier niet van omdraait raad ik je zeker aan om de markt te bezoeken. En om bij de kleine eetstalletjes van heerlijk Zuid-Indiaas eten te genieten. Sla hierbij vooral de knapperige dosa niet over. Dat is een flinterdunne Zuid-Indiase pannenkoek waarbij het beslag van rijst (of griesmeel) en gespleten zwarte linzen gemaakt is. Dit verorber je vervolgens met pittige sambar (gemaakt van struikerwten) en verschillende chutneys.

The Botanic Gardens

Ik heb al heel wat botanische tuinen in de wereld bezocht, maar The Singapore Botanic Gardens, inmiddels UNESCO-werelderfgoed, blijft favoriet. Het park is immens en huisvest ruim 10.000 soorten flora, van bijzondere erfgoedbomen tot helende planten, een palmbomen-vallei met een podium waar regelmatig openluchtconcerten worden gegeven, meren met gigantische waterlelies, beter bekend als de prachtige Victoria Amazonica, tot de grootste verzameling orchideeën ter wereld. Het park heeft ook een aantal restaurants, van chique tot eetcafé tot gezonde afhaalcorner met o.m. açaí bowls en smoothies.

Katong

Wie in een wat rustiger tempo de lokale cultuur gade wil slaan, mag een bezoek aan de kleurrijke wijk Katong in het Oosten van Singapore niet overslaan. Katong is de enige plek op het eiland waar sporen van de bijzondere Peranakan-cultuur en bijbehorende eetcultuur nog goed zichtbaar zijn. De Peranakan-cultuur laat zich het best omschrijven als een kruising tussen de Chinese en Maleisische cultuur en is terug te brengen naar de eerste Chinezen die in de Indische Archipel (nu Singapore, Maleisië en Indonesië) neerstreken en veel gebruiken uit Maleisië overnamen. De vrouwen worden ook wel Nonya’s genoemd en de mannen Baba’s. Het eten is rijk aan kruiden en veelal pittig. Peranakan-erfgoed vind je ook terug in de kleurrijke, historische huisjes in Katong, waarvan Koon Seng Road in de Joo Chiat buurt in Katong inmiddels een niet te missen Insta-hotspot is geworden. Uiteraard is het wel belangrijk om in het achterhoofd te houden dat deze straat zich in een woonwijk bevindt. Sla ook een willekeurige zijstraat van de Joo Chiat buurt in, want daar vind je minder bekende architectonische parels.

TIP: Enigszins door de hitte bevangen? Ga dan naar AlibabaR. Bij deze hawker (eet)bar geniet je van een ijskoud biertje, een geweldige char kway teow (lokaal noodlegerecht) of een heerlijke falafel. Eet een ijsje bij de beste ijssalon in Singapore, Birds of Paradise en doe een wijntje met hapjes bij The Wine Connection.

Gastblog geschreven door Sharmin de Vries, volg haar via Instagram.