De Schone Lei, eten met zicht op de Rotterdamse skyline.

comments 2
restaurant-de-schone-lei-rotterdam

Dat Rotterdam genoeg niet-stadse plekken heeft, weet ik als geïmporteerde Rotterdammer maar al te goed. Op uitnodiging ging ik eten bij De Schone Lei, een restaurant met zicht op de Rotterdamse skyline.

Kralingse Plas

Niet gek dat bijna heel het dorp op zijn kop stond (naja.. vooral 6 Roosendaalse meiden) toen ik anderhalf jaar geleden besloot om toch naar deze mooie rotstad te verhuizen. Tijdens mijn verkenningstochten door Rotterdam op de fiets, kon de Kralingse Plas natuurlijk niet ontbreken. Ik had er veel over gehoord en dus moest deze verse importer die ‘Plas’ natuurlijk eens van dichtbij bekijken. Als ik ergens nog twijfelde over de move naar Rotterdam, denk ik dat daar op die vlonders in het hoekje van de Plas de vonk echt oversloeg: die rust, dat uitzicht, die skyline!

uitzicht-restaurant-de-schone-lei-rotterdam-kralingse-plas

Restaurant De Schone Lei

Ondertussen ben ik anderhalf jaar en vele fotoshoots op de vlonders van de Plas verder en is het nieuwe er allemaal wel vanaf. Hoe leuk was het dan dan ook dat ik door Restaurant De Schone Lei werd uitgenodigd om de nieuwe terraskaart te komen proberen. Gevestigd aan de mooiste kant van de Kralingse Plas, met uitzicht op de skyline van Rotterdam mocht ik gaan meemaken wat dit restaurant ons deze zomer te bieden heeft.

de-schone lei-rotterdam

Met de seizoenen mee koken

De Schone Lei laat hun kaart mee veranderen met de seizoenen. Ze maken hierbij dankbaar gebruik van verse groenten en vangsten van de dag, waardoor er een mooi afwisselend aanbod is. Daarnaast wordt veel van het vlees bereid op ‘ The Green Egg’ waardoor onder andere mijn hoofdgerecht een heerlijke smaak kreeg.

de-schone lei-rotterdam

Voorgerecht

Als eerste het voorgerecht: is er te kiezen uit een salade van geitenkaas en bietjes, steak tartaar, of bitterballen van gamba en risotto. Bij het kiezen laat ik me maar gewoon leiden door mijn terrasgedrag: bitterballen! Naar mijn mening toch wel hét terrasvoer dat hoort bij een koel naar-eigen-voorkeur-in-te-vullen-drankje. Nu ik erover nadenk: volgens mij eet ik alleen bitterballen als borrelhap, niet als voorgerecht. Maar door de combi van gamba en risotto vind ik dat De Schone Lei een goede keuze heeft gemaakt door dit op de kaart te zetten. Terras-approved! Ondertussen spiek ik ook even bij mijn overbuurman en medecarnivoor, die zijn steak tartaar in redelijke sneltreinvaart verorbert. Volgens mij zit ook deze best goed.

schone lei-rotterdam-kralingse-plas-voorgerecht-steak-tartare

Hoofdgerecht bij De Schone Lei

We krijgen de keuze tussen zwaardvis of diamanthaas. Voor de vegetariërs is er zoete aardappelgratin, Mijn diamanthaas wordt bereid op de Green Egg en geserveerd met groenten als pastinaak en biet. Het vlees is heerlijk, precies goed bereid en super mals. De groenten vallen me alleen iets tegen en doen me meer aan de verlengde winter van dit jaar denken dan aan dat lekkere terrasweer wat er hopelijk aan zit te komen.

schone lei-rotterdam-kralingse-plas-terras-menu-hoofdgerecht schone lei-rotterdam-kralingse-plas-terras-menu-hoofdgerecht

Nagerecht

De moeilijkste keuze van de avond. Wie mij een beetje kent weet dat ‘ toetje!’ zo ongeveer mijn levensmotto is. Het wordt me niet makkelijk gemaakt: cheesecake van cantuccini of crème brulée met ijs van witte chocolade. Overigens beiden een goede keuze voor het terras. Of de winter. Of wanneer dan ook op de dag. Ik besluit uiteindelijk toch voor de cheesecake te kiezen en word vooral van de rode vruchtenmousse die erbij geserveerd wordt, erg blij: ontzettend luchtig en zacht en bijna beter dan de cheesecake zelf. Aanrader! Ik probeer niet teveel naar het bordje van mijn buurvrouw te kijken, die zit te smullen van de crème brulee met ijs. Dat is het nadeel van dineren met onbekenden: ik kan niet stiekem bietsen.

schone lei-rotterdam-dessert-terraskaart schone lei-rotterdam-kralingse-plas-terras-menu-hoofdgerecht

Terraskaart

Onder het genot van een kop koffie ga ik nog even met mijn gezelschap buiten staan om te genieten van de ondergaande zon en die heerlijke skyline. Ik heb vanavond een deel van de terraskaart mogen ontdekken en ben erg benieuwd naar de rest. Ik ben dan wel niet weggeblazen door het hoofdgerecht, het voor- en nagerecht zijn daarentegen heel erg goed samengesteld . Dit samen met de vriendelijkheid van het personeel laten me de avond afsluiten met een grijns.

Ik ben opnieuw verliefd op Rotterdam.
schone lei-rotterdam-kralingse-plas-terras-menu
PS: in dit verhaal mist natuurlijk de wijn. Deze is wel degelijk geschonken maar heb ik, na mijn verhaal over festivalwijn van een week geleden, eventjes laten staan. Het kan immers niet altijd feest zijn. Mijn tafelgenoten dachten hier anders over en genoten van het ruime aanbod wijn die de Schone Lei serveert. Ik kan enkel zeggen dat de reacties lovend waren. Het geeft mij een goede reden om, wanneer de temperaturen daadwerkelijk bij het terras passen, terug te gaan om de wijn en de rest van de terraskaart eens onder de loep te nemen.
schone lei-restaurant-kralingse-plas-uitzicht-skyline

Onze favoriete plekken in Rotterdam:

2 Comments

    Geef een reactie