5 Oost-Europese steden die je op je bucketlist moet zetten

Oost-Europese steden: Boedapest

Steeds meer Nederlanders maken reizen naar steeds verdere bestemmingen, maar er zijn ook in Europa genoeg mooie steden te bezoeken. De bekende steden als Londen, Parijs en Berlijn zijn bij de meeste mensen wel bekend, maar ook in het oosten van Europa heb je hele mooie steden liggen.

Bijkomend voordeel van Oost-Europa is dat er steeds meer lowbudget vluchten naar deze bestemmingen vliegen en dat de prijzen in de betreffende steden een stuk lager liggen dan hier in West-Europa. Een goede reden om eens een trip te maken naar één van deze leuke steden.  We zetten er hier vijf op een rijtje voor jullie.Reizen

#1 Belgrado, Servië

Belgrado, de hoofdstad van Servië is een opkomende bestemming qua toerisme. Het klimaat in Belgrado is te vergelijken met plaatsen als Milaan en Venetië, wat betekent dat in de zomermaanden de temperatuur doorgaans tussen de 25 en 30 graden ligt. Afgezien van de leuke terrasjes, de goedkope biertjes en het lekker eten is hier ook genoeg te zien.

De bekendste bezienswaardigheid van de stad is de Citadel van Belgrado die je kunt bezoeken.  Daarnaast heeft de stad ook prachtige Koptische kerken met prachtige schilderingen die je kunt bezoeken.

Een aanrader in de stad is om één van de vele fietstochten te boeken die er in de stad aangeboden worden. Wijzelf hebben een fietstocht gedaan naar allerlei bezienswaardigheden waar je de invloed van het communisme in terug zag komen. Erg leuk en leerzaam!

Ook is er de mogelijkheid om in Belgrado een biertje te drinken op één van de gezellige strandjes  op schiereiland Ada Ciganlija.

Oost-Europese steden: Belgrado Oost-Europese steden: Belgrado

#2 Boedapest, Hongarije

De binnenstad van Boedapest is prachtig en er zijn in het centrum indrukwekkende gebouwen te bewonderen. Bekende hoogtepunten van de stad zijn het Hongaarse Parlementsgebouw, het Vissersbastion en de Sint Stefanus Basiliek.

De stad bestaat eigenlijk uit twee delen: Boeda en Pest. Deze twee delen staan in verbinding met elkaar door de prachtige kettingbrug, die in een stad als Londen niet misstaan had. De brug is ook een van de symbolen van de stad.

Wat je zeker moet doen als je in Boedapest bent, is één van de vele badhuizen bezoeken. Overal in de stad heb je van dit soort badhuizen en een aantal van deze badhuizen zien er prachtig uit. Wij hebben een hele middag doorgebracht in één van deze badhuizen en hebben genoten van de warme baden in de buitenlucht. Bij een bezoek aan Boedapest kun je deze badhuizen niet overslaan!

Nog een reden om de stad te bezoeken is dat het de laagste prijs in Europa voor een biertje heeft. Gemiddeld betaal je hier 1,31 euro voor een halve liter bier.

#3 Boekarest, Roemenië

Boekarest is de hoofdstad van Roemenië en heeft een roemruchtig verleden met oud president Nicolae Ceausescu (die uiteindelijk afgezet en ter dood veroordeeld is). De grootste bezienswaardigheid van de stad is het absurd grote Parlementspaleis wat deze oud president heeft laten bouwen en waar hele wijken voor plaats hebben moeten maken. Je kunt een rondleiding boeken door dit paleis, maar er zijn dagelijks maar een beperkt aantal plaatsen beschikbaar. Ook het voormalige huis van deze oud president is leuk om te bezoeken. Door het hele huis zie je de luxe waarin de familie Ceausescu jarenlang geleefd heeft, voordat ze om het leven werden gebracht.

Ook in deze stad zijn vele mooie koptische kerken te bewonderen en een aanrader is om ook een toer buiten de stad te boeken. Je kunt namelijk in een dagtrip verschillende kastelen bezoeken, waaronder het kasteel van Dracula. Daarnaast bezoek je tijdens deze dagtrip ook de leuke plaats Brasov met zijn mooie oude centrum en leuke terrasjes. Wij vonden deze dagtrip echt een hele leuke aanrader.

Oost-Europese steden: Boekarest

#4 Krakau, Polen

Krakau in Polen is een hele gezellige stad om te bezoeken, waar je zeker een drankje en een hapje moet doen op het plein de Grote Markt (Rynek Glowny) van de stad. Wij verbaasden ons er over toen we op dit grootste Middeleeuwse stadsplein van Europa hadden gegeten hoe weinig we uiteindelijk moesten afrekenen voor ons eten en drinken. Overigens is er genoeg te zien op dit plein!

Ook in Krakau is er een kasteel (Wawel kasteel) dat je kunt bezoeken. De stad heeft daarnaast een aantal indrukwekkende kerken zoals de Mariakerk en de Franciscanenkerk.

Een uitstapje die je zeker moet maken als je deze stad bezoekt is het indrukwekkende Auschwitz. Er zijn verschillende tours die je in de stad kunt boeken naar dit voormalig concentratiekamp. Wij moeten zeggen dat we echt diep onder de indruk waren van de rondleiding die we daar kregen. Het doet je nog eens beseffen hoe verschrikkelijk de Tweede Wereldoorlog geweest moet zijn.

Een trip naar Auschwitz wordt vaak gecombineerd door touroperators met een trip naar de indrukwekkende zoutmijnen van Wieliczka. Hier krijg je een inzicht in het leven van de mijnwerkers in Polen.

Ontdek de veelzijdige cafécultuur in historisch Krakau

Oost-Europese steden: Krakau

#5 Talinn, Estland

Talinn is de hoofdstad van Estland en een trip naar deze stad is echt een aanrader. Zo is de gezellige Middeleeuwse binnenstad van Talinn echt het bezoeken waard. Door de huizen en de straatjes waan je jezelf ook echt in de middeleeuwen.

De stad heeft dan ook nog oude stadsmuren en voor een paar euro kun je over deze muren lopen. Daarnaast heb je verschillende uitzichtpunten om de stad van grote hoogte te bekijken, waaronder het hoogste uitkijkpunt: de 314 meter hoge televisietoren van Talinn.

Een leuk uitstapje vanaf deze stad is de boot nemen naar de hoofdstad van Finland: Helsinki. Je vaart namelijk in twee uur met de veerboot naar Finland toe. Wij hebben toen we in Talinn waren dit als dagtrip gedaan en het is leuk dat je op deze manier een tweede hoofdstad kunt bezoeken. Overigens is deze boottrip enorm populair onder Finnen, omdat ze massaal drank inslaan in het veel goedkopere Estland. Je ziet op de boot dan ook heel veel stomdronken Finnen met allemaal een soort van steekwagentje met alleen maar drank er op, die de oversteek maken van Estland terug naar Finland.

Oost-Europese steden: Talinn

Dit zijn ook bijzondere stedentrips in Europa:

5 OOST-EUROPESE STEDEN DIE JE OP JE BUCKETLIST MOET ZETTEN

Dit gastblog is geschreven door Joep Mutsaers, reisblogger van de website reiskoe.nl, een website die gezinnen met kinderen probeert te 
inspireren om mooie reizen te maken naar het buitenland.