KMSKA Koninklijk Museum Schone Kunsten in Antwerpen

comment 0
KMSKA Museum Antwerpen

Wat een feest. Het museum, wat maar liefst 10 jaar gesloten was, heropende haar deuren. En wat voor deuren! Nog belangrijker wat er achter die deuren verscholen gaat, dat kan jij vanaf nu weer volop bewonderen. Ik nam alvast een kijkje in het Koninklijk Museum Schone Kunsten in Antwerpen, het KMSKA.

Het gebouw en de renovatie

Als een renovatie ruim tien jaar duurt, dan zijn de verwachtingen hoog gespannen. Maar met die verwachtingen komt het helemaal goed. De pui bleef staan en aan de binnenkant bleef vrijwel niet een steen onberoerd. Er werd een compleet nieuw gebouw aan de binnenkant aan toegevoegd waarmee een uniek samenspel tussen de klassieke en moderne collectie wordt gecreëerd. De renovatie werd gedaan door KAAN Architecten.

Door het plaatsen van nieuwe muren werd er maar liefst 40% aan extra ruimte verkregen. En dit is te zien. De collectie is omvangrijk en niet te vatten in slechts één bezoek.

Renovatie KMSKA

Op stedentrip met de trein naar Antwerpen

Fotospots in het KMSKA

  • Als er één kunstwerk flink opvalt in het nieuwe gedeelte is dat wel de installatie “Color Method in 7 Layers” van Boy = Eric Stappaerts. Een doodlopende gang met muren die je als het ware de gang in trekken. En het trekt inderdaad mensen, er staat zelfs een kleine rij om in alle rust even in de gang te kunnen verblijven en dit werk op je in te laten werken en natuurlijk even een foto te maken. KMSKA - De installatie "Color Method in 7 Layers" van Boy = Eric Stappaerts.
  • Oogverblindend wit zijn de trappen die vanaf de moderne afdeling in het KMSKA je weer naar beneden brengen. De trap overbrugt maar liefst 22 meter. Van top tot teen in glanzend wit met prachtige verlichting. Het licht van de trap zorgt erboven weer voor een prachtige reflectie terwijl je kijkt naar de voorbijlopende mensen. Oogverblindend wit in KMSKA
  • Ontdek hoe jij eruit zou zien in een Rubens schilderij. Dat lieten we ons niet tweemaal zeggen. En kijk nou, net echt.Fotoshop jezelf in een Rubens schilderij

Rubens in het hart van het museum

Door de grootsheid van het museum, moest ik toch nog even zoeken naar de fenomenale Rubens zaal. Deze zit (terecht) verstopt in het hart van het museum. De Rubenszaal is groots, 29 meter bij 12 en dan nog 15 meter hoog ook. De houten vloer, de velours banken, die mij qua sfeer aan het Teylers museum in Haarlem doen denken.

De Rubenszaal in het KMSKA

In de Rubenszaal vind je stukken van Rubens, Van Dyck en Jordaens, de zogenoemde golden boys van de Antwerpse Barok. Zij zullen zich hier meer dan thuis gaan voelen en jij ook. Deze zaal roept erom om extra lang te dralen en alles even goed in je op te nemen. Wat er buiten Rubens in deze zaal natuurlijk opvalt zijn de Dromedarissen in het midden. Een werk van beeldend kunstenaar Christophe Coppens. Leuk detail, je mag er op zitten, klimmen en selfies maken. Dat laatste gebeurd dan ook eindeloos veel.

Drommedarissen in Rubens Zaal KMSKA

De grootste James Ensor collectie

Een ander belangrijk onderdeel in het museum zijn de veertig schilderijen van James Ensor, de grootste Ensor-collectie. James Ensor groeide op in Oostende en is een belangrijk Belgisch schilder.

KMSKA James Ensor collectie

Beeld via KMSKA

Hotel in de buurt van KMSKA

Handig, meteen je hotel zoeken in de buurt van het museum via het boekingsplatform van Moonback. Zo vonden wij dit mooie design appartement op slechts 7 minuten wandelen van het KMSKA.

Hotel in buurt van KSMKA

Is het KSMKA leuk met kinderen?

Mirjam schreef een blog over een bezoek aan het KSMKA met kinderen. Musea met kinderen zijn altijd leuk en ook het KMSKA heeft er weer veel zorg en aandacht aan besteed dat ook de kleintjes een inspirerend bezoek hebben.

KMSKA met kinderen

Lees ook

KMSKA Museum Antwerpen

Posted by

Instagrambloggers.nl is het online platform achter het Instagram-account van @elianeroest. Eliane woont in Amsterdam met haar vriend Daan en dochter Brune van 9. Ze is altijd op zoek naar de meest Instagrammable plekken in Europa. Ze deelt haar verhaal op Instagrambloggers.nl, waar ze ook een team van enthousiaste gastbloggers leidt.

Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.