Ontdek Brugge op een unieke manier tijdens de Triënnale

Triënnale Brugge 2021

Iedere drie jaar vindt in Brugge de Triënnale plaats. Een festival op de grens tussen hedendaagse kunst en architectuur. De perfecte manier om Brugge net even anders te ervaren. Al wandelend langs de 13 installaties, zagen we de stad Brugge van een andere kant.

Brugge ontdekken op een unieke manier

Triënnale Brugge 2021 “Trauma”

We komen aan in Brugge voor twee dagen, tijdens de derde editie van de Triënnale. Een festival volledig in het teken van hedendaagse kunst en architectuur. 13 Kunstenaars en architecten exposeren hun installaties in de historische kern van deze Werelderfgoedstad. Dit festival vindt (de naam verklapt het al) driejaarlijks plaats.

De Triënnale is gratis te bezoeken en heeft een uitgebreide plattegrond, voorzien van alle informatie over de kunstwerken en hun locaties. Er is daarnaast ook nog een audiotour die je kunt doen via een app.

Ik ben aangenaam verrast over alle installaties en hoe leuk dit festival het maakt om de stad op een nieuwe manier te ontdekken. Door langs alle kunstwerken te wandelen, zie je niet alleen de binnenstad maar ook de prachtige wijken, waar je normaliter wellicht minder snel terecht zou komen. Brugge is (gelukkig) niet heel groot en de wandelafstanden zijn hierdoor goed te overzien. Door van kunstwerk naar kunstwerk te lopen, ga je automatisch van de gebaande paden. Just the way we like it.

De Triënnale is nog te zien tot en met 24 oktober 2021 in de binnenstad van Brugge.

Sint-Walburgakerk in Brugge

Sint-Walburgakerk in Brugge

Deelnemende kunstenaars aan Triënnale Brugge

 • Amanda Browder; Happy Coincidences. Happy Coincidences bestaat uit vier installaties: één permanente installatie op de Verversdijk en drie tijdelijke installaties op verschillende locaties. De digitale textielinstallatie op de Verversdijk verbindt op sublieme wijze het heden met het verleden. Deze installatie verwijst naar de ververs die tijdens de middeleeuwen de Reie gebruikten om het Vlaamse laken te kleuren. Het abstracte werk, met heldere kleuren en speelse patronen, kwam tot leven in samenwerking met de Bruggelingen. Er werden foto’s van stof en voorwerpen ingezameld waarmee de kunstenares een ontwerp maakte dat vervolgens gedrukt werd op architecturale mesh. Amanda Browder; Happy CoincidencesAmanda Browder; Happy Coincidences
 • Nadia Kaabi Linke; Inner Circle. Een bankstel bezet met blinkende pinnen, maakt het onmogelijk om elkaar te ontmoeten. Een flinke knipoog naar elite kringen, clubjes en tegenwoordig ook vastzitten in je eigen bubble. Nadia Kaabi Linke; Inner Circle
 • Jon Lott; The Bruges Diptych. Het paviljoen The Bruges Diptych, dichtbij het voormalige huis van de Vlaamse primitieve Jan van Eyck, dient als uitvalsbasis voor het publiek programma van Triënnale Brugge 2021. Jon Lott; The Bruges Diptych.
 • Joanna Malinowska; Who is afraid of Natasha
 • Nadia Naveau; Les Niches Parties
 • Nnenna Okore; And the World Keeps Turning
 • Henrique Oliviera; Banisteria Caapi. De houten takken van Banisteria Caapi kruipen op een griezelige manier over de stenen rand tot aan het water. Het lijkt zo alsof de natuur achter deze ommuurde tuinen vrij spel heeft, maar dit is misleidend. De takken zijn niet echt. Triënnale Brugge; Henrique Oliviera; Banisteria Caapi.
 • Hans op de Beeck; Danse Macabre. Hoe kan je van een draaimolen iets macabers maken? Hans op de Beeck doet het even voor. Je maakt alles monochroom en gebruikt skeletten. De draaimolen staat voor de prachtige Sint-Walburgakerk. Dus als je er toch bent, wandel ook de kerk even binnen. Triënnale Brugge Hans op de Beeck; Danse Macabre Triënnale Brugge Hans op de Beeck; Danse Macabre Triënnale Brugge Hans op de Beeck; Danse Macabre Triënnale Brugge Hans op de Beeck; Danse Macabre
 • Gregor Schneider; Black Lightning
 • Laura Splan; Disentanglement
 • Gijs van Vaerenbergh; Colonmade
 • Adrian Villar Rojas; From the serie Brick Farm
 • Héctor Zamora; Strangler; een grote Oostenrijkse den staat centraal in de ommuurde tuin van het Gezellehuis. Het industrieel steigerwerk dat de boom volledig omhult. Een metershoge installatie waar je in kan klimmen, mits je geen hoogtevrees hebt wordt je beloond met een fenomenaal uitzicht over Brugge. Triënnale Brugge: Héctor Zamora; Strangler Triënnale Brugge: Héctor Zamora; Strangler Triënnale Brugge: Héctor Zamora; Strangler Triënnale Brugge: Héctor Zamora; Strangler

Zoals met ieder festival heeft ieder zo zijn favorieten. We hebben de foto’s toegevoegd van de kunstwerken die ons verrast hebben en om niet alles te verklappen. Ons advies? Plan een dagje Brugge (leuk in combinatie met Oostende) nog voor eind oktober, hier ga je geen spijt van krijgen. Al onze andere tips voor Brugge volgen snel in een apart blog.

De leukste kunst & cultuur trips in Europa:

De Triënnale Brugge 2021; een must see.

Wij bezochten de Triënnale Brugge op uitnodiging van Visit Bruges.
Posted by

Instagrambloggers.nl is het online platform achter het Instagram-account van @elianeroest. Eliane woont in Amsterdam met haar vriend Daan en dochter Brune van 9. Ze is altijd op zoek naar de meest Instagrammable plekken in Europa. Ze deelt haar verhaal op Instagrambloggers.nl, waar ze ook een team van enthousiaste gastbloggers leidt.