Roadtrip West Zweden – dagtrip naar Marstrand

comment 0
Dagtrip Marstrand - Fort Carlstens Fastning

De derde bestemming waar ik voor stop tijdens mijn roadtrip langs de kust van West Zweden is Marstrand. Marstrand is een pittoresk eiland in Zweden, gelegen aan de Westkust. Ik spendeer hier de nacht en Marstrand is ook het startpunt voor het avontuur richting het Pater Noster eiland wat je hier voor de kust al ziet liggen.

Dagtrip naar Marstrand

Verlaten eiland

In het naseizoen is Marstrand (buiten de weekenden om) een verlaten eiland die mij qua sfeer in alles doet denken aan de vergane glorie van De Haen.

Dagtrip buiten het seizoen naar MarstrandDagtrip Marstrand

Reizen naar Marstrand

Marstrand ligt op nog geen uur rijden afstand van Göteborg, daarmee is het de perfecte dafgtrip vanuit de stad. Je parkeert hier de auto op de grote parking vlak bij de haven. Een retour ticket voor de ferry kost zo’n € 3 euro, die kan je bij de ferry uit een automaat kopen. Met de ferry ben je in enkele minuten op Marstrand, echt een heel klein stukje varen. Marstrand is een klein eiland met een oppervlak van 88 hectare. Perfect om te ontdekken in een dag.

Met de ferry naar Marstrand

Wandeling Marstrand

Het mooie aan Marstrand is dat je vanwege de grootte van het eiland een mooie wandeling kunt maken rondom het eiland langs de kustlijn. Met vrijwel continu uitzicht op het water en de omliggende eilanden. De wandeling is zo’n 5 kilometer en brengt je langs het fort, de vuurtoren en door een prachtig bos. Daarmee is Marstrand ook de ideale dagtrip. Na afloop van je wandeling geniet je van een fika op het terras in de zomer. In het najaar, ik was er in oktober, is het wat lastiger om iets te vinden wat open is. Maar op het vasteland is een goede bakker (Bergs Bageri Kroön) met heel erg lekkere fika en goede koffie, waar je ook even kunt zitten. De bakker is net voorbij de parking waar je de auto hebt achtergelaten.

Dagtrip Marstrand - Wandeling door de havenWandeling rondom het eiland van Marstrand

Wandelen in Marstrand

Het wandelpad dat rond het hele eiland loopt, is ongeveer 5 kilometer lang en duurt een uur als je niet stopt, maar er zijn verschillende alternatieve routes voor iedereen die meer van het eiland wil ontdekken. Tijdens je wandeling over het eiland zijn er verschillende plekken om te genieten van een duik in de oceaan (zou ik alleen hoogzomer aanraden maar er zijn overal zwemtrapjes), en de mogelijkheid om Smugglerännan (Smokkelaarskloof) te verkennen, grotten te ontdekken, Trollskogen (Trollenbos) te verkennen en de zeldzame, rode waterlelies in Näckrosdammen ( Waterlelies vijver).

Dagtrip Marstrand - wandelen langs de kustlijn en door de bossen

Nålsögat (Oog van de naald) is een mooie omweg; de doorgang tussen twee gigantische rotsblokken is zo smal dat je zijwaarts moet lopen om erdoor te komen en is daarmee leuk voor jong en oud.  Op geschikte locaties langs de paden zijn banken geplaatst waar wandelaars hun benen kunnen laten rusten en de omgeving in zich op kunnen nemen.

Dagtrip Marstrand - wandelen langs de kustlijn Dagtrip Marstrand - wandelen langs de kustlijn

Bezoek aan vuurtoren Skalens Fyr

Skalens fyr is de vuurtoren die op het noordwestelijke puntje van Marstrand ligt. De vuurtoren van Marstrand is een icoon van het eiland en is één van de meest bezochte bezienswaardigheden. De vuurtoren is gebouwd in 1844 en staat op een rotsachtige heuvel met een mooi uitzicht over de Zweedse archipel. Op de kliffen bij de vuurtoren van Skallens Fyr kun je zien hoe de twee watermassa’s, Skagerrak en Kattegat, elkaar ontmoeten. Een bijzondere natuurbelevenis.

De mooiste vuurtorens in Europa

Vuurtoren van Marstrand - Skalens Fyr

Bezoek het fort Carlstens Fastning

Op het eiland Marstrand ligt het fort Carlstens Fastning, wat dateert uit 1658. De liefhebbers kunnen het fort bezoeken voor € 8 euro. Ik loop er een rondje omheen en vervolg mijn wandeling rondom het eiland.

REISTIP: De muren rondom het fort geven je wel een prachtig uitzicht over de archipelago.

Dagtrip Marstrand - Fort Carlstens FastningDagtrip Marstrand

Centrum van Marstrand

Het centrum van Marstrand is niet heel groot. Een paar straten en je hebt het wel gezien. De mooie huizen maken het de moeite waard om even wat zijstraatjes in te duiken.

Pittoreske pastelkleurige houten huisjes op Marstrand Dagtrip Marstrand

Overnachten bij Grand Hotel Marstrand

Grand Hotel Marstrand is een van de unieke plekken waar je kunt overnachten in West Zweden. Grand Hotel Marstrand is een mooi hotel op het eiland. Het hotel is centraal gelegen in het historische centrum, dicht bij de veerboot en het strand. Het prachtige uitzicht op de haven en de archipel is adembenemend. Het hotel heeft een goed restaurant, waar je kunt genieten van de Zweedse keuken met uitzicht op de haven.

Overnachten bij Grand Hotel Marstrand Overnachten bij Grand Hotel MarstrandOvernachten bij Grand Hotel Marstrand

Lees ook:

ROADTRIP WEST ZWEDEN – DAGTRIP NAAR MARSTRAND

Posted by

Instagrambloggers.nl is het online platform achter het Instagram-account van @elianeroest. Eliane woont in Amsterdam met haar vriend Daan en dochter Brune van 9. Ze is altijd op zoek naar de meest Instagrammable plekken in Europa. Ze deelt haar verhaal op Instagrambloggers.nl, waar ze ook een team van enthousiaste gastbloggers leidt.

Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.