Tips voor een dag Auvers-sur-Oise door de ogen van Vincent van Gogh

comment 0
Tips voor een dag in Auvers-sur-Oise

Ruim 75 werken schilderde Vincent in de laatste 2 maanden van zijn leven. Waar is die plek die hem zoveel rust en inspiratie schonk; Auvers-sur-Oise. Een pelgrimstocht in het spoor van Vincent van Gogh, tips voor een dag in Auvers-sur-Oise

Auvers-sur-Oise

Auvers-sur-Oise, een kunstenaarsdorp 30 kilometer ten noorden van Parijs, staat bekend als de plaats waar Vincent van Gogh de laatste 70 dagen van zijn leven doorbracht. Hij schilderde in die korte tijd ruim 70 werken, waarvan een aantal wereldberoemd, Korenveld met kraaienDr Gachet en Kerk van Auvers. 

Ik kom met een auto aan en rij langs het station van Mery-sur-Oise, voor mij ligt de lang gerekte weg richting Auvers. Zoveel jaar geleden heeft Vincent deze exact zelfde weg afgelegd. Deed hij dat te voet? En net als ik moet hij in de verte de contouren van het kerkje van Auvers hebben zien liggen. On y va!

Auvers-sur-Oise

Zes bijzondere Van Gogh plekken In Auvers 

Vincent arriveerde met de trein in Mery sur Oise, hij liep rechtstreeks naar dokter Gachet. Hij had over deze dokter gehoord toen hij in het Zuid-Franse Saint-Rémy verbleef. In de ultieme zoektocht naar rust en inspiratie, vertrekt Van Gogh richting Auvers.  De weg loopt recht op het kerkje af, onderweg kom je langs de herberg waar hij die laatste twee maanden verblijft.

Kerkje van Auvers

Het kerkje van Auvers, de kerk doet hem denken aan thuis, Brabant, waar zijn vader predikte in de kerk van Nuenen. 

Tip: Geen drone gebruiken, de buurvrouw die naast de kerk woont, schiet hem de lucht uit.

Kerkje van Auvers - Vincent van Gogh

De begraafplaats

Achter de kerk op de begraafplaats liggen Vincent en Theo samen begraven, tres simple. Ze lagen overigens niet altijd zij aan zij, toen de grafhuur afgelopen was, heeft Dr Gachet er destijds voor gezorgd dat ze naast elkaar kwamen te liggen. De wortels van de boom die aan het graf stond, bleken door de ribbenkast heen gegroeid te zijn. Een luguber idee wellicht. Maar een bezoek aan Auvers gaat je nu eenmaal niet in de koude kleren zitten.

Begraafplaats Vincent van Gogh

Korenveld met kraaien in Auvers

Verspreid door het hele dorp vind je overal panelen zoals hieronder op de foto. Deze geven aan waar Vincent vermoedelijk dit werk heeft gemaakt. De meningen hierover zijn nog wel eens verdeeld, maar de experts denken uit de omgeving af te kunnen leiden dat op deze specifieke plek, Vincent, Korenveld met kraaien moet hebben geschilderd.

NOTE: Dit schilderij is vanaf 12 mei 2023 te zien in het Van Gogh museum tijdens de tentoonstelling ‘Vincent in Auvers’.

Korenveld met kraaien - Auvers Auvers - Korenveld met kraaien

Boomwortels, de ontdekking in Auvers

In 2012 ontdekte Louis van Tilburg wat het laatste schilderij van Vincent is. Wouter ontdekte waar het schilderij Roots vermoedelijk gemaakt is. Jean-François and Hélène Serlinger van Van Gogh Roots wonen op deze plek. Ze kochten een huis in Auvers als Van Gogh fan en bleken zomaar op de pot met goud te zitten. De tuin hebben ze in de tussentijd omgetoverd tot een heuse Van Gogh tuin, inclusief borden en weetjes die je door de tuin heen leiden. De tuin is vanaf maart dit jaar (2023) te bezoeken. Ik was tijdens mijn reis, een van de eerste bezoekers. 

Leestip: Lees hier het hele verhaal over de ontdekking van “Boomwortels”

Roots Van Gogh Roots Van Gogh

La maison du docteur Gachet

Het huis van Dokter Gachet (1828-1909) speelde een belangrijke rol in het leven van Van Gogh. Als muren konden praten, dan lagen de verhalen hier voor het oprapen. In 2003 werd het huis van dokter Gachet officieel geopend voor publiek. Het huis wordt momenteel gerenoveerd nog voor de zomer, zodat het in de zomer weer open kan.

Maison Dokter Gachet

Interessant weetje: de klimop die de graven van Vincent Van Gogh en zijn broer Theo omringt, komt oorspronkelijk uit de tuin van Dr. Gachet.

Als je door het huis loopt, zie je dat veel objecten uit die tijd bewaard zijn gebleven. Je kunt ook een kijkje nemen in het atelier, waar vermoedelijk de etspers stond waarmee Vincent voor het eerst experimenteerde. Deze pers zal ook te zien zijn in de tentoonstelling ‘Dr. Gachet & Van Gogh. Experimenteren met etsen’, die tegelijkertijd loopt met de “Vincent in Auvers” expo in het Van Gogh Museum.

De dokter was een kunstverzamelaar en kocht veel van de kunstenaar, die tegenwoordig in het Musée d’Orsay worden bewaard.

Auberge Ravoux 

Een dag als deze kun je alleen maar afsluiten in Auberge Ravoux. De plek waar Van Gogh overleed nadat hij zichzelf twee dagen eerder in de borst had geschoten, op kamer 5. Dominique Janssen kocht de Auberge in 1980 en renoveerde het volledig tot het bezoekerscentrum wat het nu is. Misschien dekt bedevaartsoord beter de lading.

Auberge Ravoux

Dominique kocht de auberge overigens niet zomaar, na een heftig auto-ongeluk in Auvers, moest hij herstellen. Toen hij er later achterkwam dat het ongeluk gebeurd was voor Auberge Ravoux en deze te koop bleek te staan, geloofde hij dat er meer dan toeval aan de hand was. Hij dook in het leven van Vincent en kwam erachter dat Vincent zoveel meer was dan een dronken kunstenaar. Dat blijkt alleen al uit de liefdevolle brieven aan zijn broer Theo.

Dominique Janssen - Auberge Ravoux

Via een route kun je de auberge bezoeken. Je eindigt de route met een diavoorstelling die de laatste twee maanden van Vincents leven verbeeldt. De muziek en de beelden brengen het allemaal nog dichter bij. Het kruipt onder je huid en laat je achter met een unheimisch gevoel. Het is dat ik er ben op de verjaardag van Vincent. De feestelijke bubbel die ik na het bezoek in het restaurant drink, verzacht dat gevoel.

Auberge Ravoux in Auvers-sur-Oise

Een dag Auvers-sur-Oise

Als kunstliefhebber, niet per se een Van Gogh liefhebber, heeft het bezoek aan Auvers mij toch meer geraakt dan ik verwachtte. Op meerdere vlakken. Enerzijds de betrokken mensen, de vrijwilligers die overlopen van enthousiasme en liefde voor Van Goghs werk. Anderzijds had ik niet verwacht dat het bezoeken van al deze plekken mij echt dichter bij Vincents verhaal zou brengen, maar dat deed het wel. Ik kan niet wachten tot de tentoonstelling ‘Van Gogh in Auvers’ opent.

TIP: boek je tickets op tijd, zowel het Van Gogh Museum als Musee D’Orsay verwachten nog meer aanloop van publiek.

Beste reistijd tussen maart en oktober. In de winter is alles gesloten. Auvers kent maar één hotel met slechts 5 kamers. Er zijn wel meerdere gîtes te vinden in en rondom Auvers. In de zomer rijdt er een directe trein van de Gare du Nord naar Auvers, die anders alleen in het weekend rijdt, elke dag. Het is dezelfde lijn die Van Gogh ooit nam.

Een dag Auvers-sur-Oise

TIP: Combineer je bezoek aan Auvers met een stedentrip naar Parijs of met een vakantie aan de gehele regio Val D’Oise.

Tot slot

Heb je nog geen genoeg van Van Gogh? Ze zoeken in deze regio nog een witte villa. Als jij de witte villa ontdekt, kan dat zomaar tot een nieuwe episode in het werk van Vincent van Gogh leiden.

Posted by

Instagrambloggers.nl is het online platform achter het Instagram-account van @elianeroest. Eliane woont in Amsterdam met haar vriend Daan en dochter Brune van 9. Ze is altijd op zoek naar de meest Instagrammable plekken in Europa. Ze deelt haar verhaal op Instagrambloggers.nl, waar ze ook een team van enthousiaste gastbloggers leidt.

Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.