Kunst en cultuur in de Dolomieten

Kunst en cultuur in de Dolomieten

De Dolomieten zijn zowel in winter als zomer een fijne vakantiebestemming. Naast een actieve vakantie kan ook de kunst en cultuur liefhebber zijn hart ophalen in Zuid-Tirol.

De Dolomieten staan sinds 2009 op de Unesco-Werelderfgoedlijst

Toen ongeveer 30 miljoen jaar geleden de Europese en Afrikaanse aardplaat botsten en de Alpen zich plooiden, werden de Dolomieten als een platform omhoog gebracht uit de zee. 18 Pieken van meer dan 3000 meter. Zo bleven de unieke steenlagen behouden. Door deze geologische bijzonderheden en het unieke karakter werden de Dolomieten in 2009 UNESCO-werelderfgoed. (Beeld @elianeroest)

Kunst en cultuur in de Dolomieten

Fotografie op grote hoogte in Het Lumen Museum

In het hart van de Zuid Tiroolse bergen vindt je een bijna futuristisch gebouw op ruim 2000 meter hoogte volledig gericht op bergfotografie. Verdeeld over vier verdiepingen biedt LUMEN de mogelijkheid om de geschiedenis van de bergfotografie van het begin tot het heden te ervaren en om de kunst van bergfotografen van over de hele wereld te tonen. Het LUMEN museum toont historische beelden en digitale innovaties, spannende tijdelijke en bijzondere tentoonstellingen en spectaculaire producties. (Beeld via @Lumen)

Lumen Museum in de Dolomieten

Landschapskunst in de bergen bij Respirart – Valle di Fiemme

Een kunstpark bovenop een berg vol met land art? RespirArt is een van de hoogste kunstparken ter wereld. Het is gelegen tussen de 2.000 en 2.200 meter in Pampeago – Tesero, in de Val di Fiemme. Langs een rond parcours van 3 km kun je kunstinstallaties bewonderen die in gesprek gaan met het profiel van de Dolomieten. Dit park is vooral in de zomer een aanrader, dan vinden er in het openluchttheater van Latemar, voor Chalet Caserina, concerten plaats. Mooier gaat het niet worden. (Beeld via @sudtirol)

Kunst en cultuur in de Dolomieten: Respirart – Valle di Fiemme

MART, museum voor moderne kunst

De binnenplaats doet mij denken aan het al even mooie Scheepvaartmuseum in Amsterdam. Het MART ligt in Rovereto en werd ontworpen door toparchitect Mario Botta. Op 6.000 m2 kan je genieten van een selectie van moderne en hedendaagse kunst. De belangrijkste focus van de collectie, met meer dan 30.000 schilderijen, tekeningen en beeldhouwwerken, ligt op de Italiaanse 20e eeuwse kunst. (Beeld via @MART)

TIP:  De bistro en Michelinsterrenchef Alfio Ghezzi’s restaurant Senso, gehuisvest onder de koepel zelf, voor de culinaire reizigers onder jullie. Op tijd reserveren!

MART, museum voor moderne kunst in de Dolomieten

Kastelen en kerken in de Dolomieten

Je gaat naar Italië, dit betekent dat in ieder dorp en stad minstens 1 kerk te vinden is. Tel daar ruim 800 kastelen en burchten bij op in de regio en je weet dat je voorlopig nog niet naar huis hoeft te gaan. Kerken en kastelen zijn ook de moeite waard voor fotografieliefhebbers. Sta wat vroeger op voor een zonsopgang of pak de skilift om dat ene kerkje bovenop die berg te bezoeken.

Kastelen en kerken in de Dolomieten

Nog meer kunst en cultuur in de Dolomieten

  • Grote kans dat je aankomt in Bolzano, de provincie hoofdstad. Een stad die een boel te bieden heeft op gebied van kunst & cultuur. Wist je dat je met SkyAlps vanuit Rotterdam binnen 2 uur in deze prachtige stad staat?! Ideaal voor een weekendje bergen met wat kunst & cultuur.
  • Merano; staat bekend als kuurstad, maar is prachtig om te bezoeken voor een dagje.
  • Klausen / Chiusa; staat bekend als kunstenaarsdorp.

Tips kunst en cultuur in de Dolomieten

Inspiratie voor een vakantie naar de bergen:

Kunst en cultuur in de Dolomieten

Posted by

Instagrambloggers.nl is het online platform achter het Instagram-account van @elianeroest. Eliane woont in Amsterdam met haar vriend Daan en dochter Brune van 9. Ze is altijd op zoek naar de meest Instagrammable plekken in Europa. Ze deelt haar verhaal op Instagrambloggers.nl, waar ze ook een team van enthousiaste gastbloggers leidt.