Lichtfestivals in Europa. De mooiste op een rij in binnen- en buitenland

comment 0
Lichtfestivals in Europa

Het is winter! Je zou kunnen zeggen de donkere dagen voor kerst, maar niets is minder waar. Deze periode is voor de meeste steden een extra reden om de lichten aan te gooien. Door middel van de mooiste lichtfestivals, je vindt ze tegenwoordig door heel Europa. We zetten de mooiste lichtfestivals in Europa voor je op een rij.

Lichtfestivals in Nederland

GLOW Eindhoven

Na een jaar waarin GLOW niet te bezoeken was, is het festival dit jaar weer terug met als thema ‘Moved by light’. In Eindhoven zijn er 5 zones Centrum; Strijp-S & Strijp-T; De Caai, TU/e en High Tech Campus en daarnaast een locatie in Nuenen. Mijn favorieten van dit jaar de Zonnebloemen voor Van Gogh in Nuenen en “Ode by light” bij De Caai. Verrast werd ik door de gevel in regenboogkleuren van Sint Lucas. Daarnaast vond ik Drop of light in Microlab een mooi technologisch hoogstandje. GLOW is in Eindhoven nog te bezoeken tot en met 13 november. Beeld & tekst van @basephotography.

Lichtfestival in Nederland: GLOW Eindhoven Lichtfestival in Nederland: GLOW Eindhoven

Amsterdam Light Festival

Misschien wel de bekendste in dit rijtje. Het Amsterdam Light Festival beleefd dit jaar alweer zijn 10e editie. Beeld @elianeroest.

Amsterdam Light FestivalLichtfestival in Nederland: Amsterdam Light Festival

Nog meer lichtfestivals in Nederland

  • Lichtkunstfestival Vonk; In de herfstvakantie verlichtte VONK Fort bij ’t Hemeltje. Op deze prachtige locatie, sinds kort UNESCO Werelderfgoed, vond het allereerste lichtkunstfestival van Houten plaats. Rondom, over en dóór het 19e-eeuwse fort liep een bijzondere en interactieve lichtkunstroute met spannende waterprojecties, performance art, lichtprojecties, interactieve installaties en meer.
  • WarmWinterLicht; Dé lichtroute van de Achterhoek en Liemers, een magische beleving voor iedereen!

Lichtfestivals in de rest van Europa

Lichtfestival Gent

In Gent organiseren ze ieder jaar een lichtparcours door de stad tijdens het Lichtfestival. Het Lichtfestival in Gent is gratis en vindt driejaarlijks plaats. Tijdens het festival licht de stad op met het werk van nationale en internationale lichtkunstenaars. De Gentse nachten vormen het decor voor verrassend spektakel, ingenieuze installaties, spectaculaire performances en evenementen met licht. Je leert er de historische plekken en monumenten op een andere manier kennen. Het Lichtfestival zet het Gentse lichtplan, dat internationaal bekroond werd, letterlijk in de schijnwerpers en laat je kennis maken met de unieke verborgen charme van Gent na zonsondergang. Dit alles tijdens slechts 1 weekend in november. Dus een goede planning is geboden! Beeld @stadgent

Lichtfestival Gent 2018

Bright Brussels het lichtfestival van Brussel

In Brussel staat het lichtfestival bekend onder de naam Bright Brussels. Enkele jaren geleden, kwamen we er per ongeluk terecht, toen we tijdens een weekendje weg in dit hotel in Brussel aan het overnachten waren. Tien avonden lang en langs twee parcoursen in de bovenstad ontdek je verschillende meeslepende en poëtische kunstwerken. Daarnaast heeft het festival nog een OFF-programma met diverse kleurrijke evenementen. Bright Brussels vindt meestal eind oktober / begin november plaats. Beeld @brightbrussels.

Lichtfestival in Belgie: Bright Brussels

De Grote Schijn; lichtfestival in Antwerpen

De Grote Schijn is terug van nooit helemaal weggeweest! Na lang wachten en dromen openen we in de herfst van 2021 opnieuw onze poorten voor een zinnenprikkelende tocht door het donker. Een feeëriek verlicht pad leidt de weg, fluisterende bomen genieten met je mee. Een stukje magie, verborgen aan de rand van de stad. De Grote Schijn wordt ook in 2021 een unieke totaalbeleving zonder woorden, met innoverende snufjes en lumineuze emoties. Laat je tijdens dit licht spektakel leiden langs een volledig nieuw parcours met indrukwekkende technieken en mysterieuze verrassingen. Beeld @degroteschijn

Lichtfestival Antwerpen: De Grote Schijn

Festival of Lights in Berlijn

Elk jaar in de herfst wordt Berlijn de stad van de lichtkunst. De lichtproducties op de wereldberoemde bezienswaardigheden, monumenten, gebouwen en pleinen van de Duitse hoofdstad maken het FESTIVAL OF LIGHTS tot een van de meest populaire lichtkunstfestivals ter wereld. Samen met nationale en internationale artiesten tovert het Festival of Lights Team Berlijn om tot één groot stralend podium – heel Berlijn licht op! Magische momenten in Berlijn.

Lichtfestival in Europa: Festival of Lights in Berlijn

Lilu Lichtfestival Luzern

In tegenstelling tot de meeste lichtfestivals, vindt het Lichtfestival van Luzern niet in het najaar, maar in januari plaats.  In januari 2022 wordt Luzern weer een lichtgevende ontmoetingsplek! Op het 3e Lilu Light Festival Luzern presenteren kunstenaars van over de hele wereld de diverse en fascinerende facetten van licht. Ontdek creatieve lichtinstallaties tijdens een hartverwarmende winterwandeling en beleef een aantrekkelijk begeleidend programma voor alle zintuigen. Elf dagen lang worden pleinen, bezienswaardigheden en steegjes in de stad Luzern van 18 tot 22 uur artistiek verlicht.

Lichtfestival in Europa: Lichtfestival in Luzern

Nog meer lichtfestivals in Europa;

  • Llum BCN; het lichtfestival van Barcelona vindt plaats in November. Meer informatie over Llum BCN.
  • Lightopia; het lichtfestival in Londen, vindt plaats van november tot januari.

De leukste kunst- en cultuurtrips in Europa:

LICHTFESTIVALS IN EUROPA

Posted by

Instagrambloggers.nl is het online platform achter het Instagram-account van @elianeroest. Eliane woont in Amsterdam met haar vriend Daan en dochter Brune van 9. Ze is altijd op zoek naar de meest Instagrammable plekken in Europa. Ze deelt haar verhaal op Instagrambloggers.nl, waar ze ook een team van enthousiaste gastbloggers leidt.

Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *