Tips voor een roadtrip langs kunst en cultuur in Catalonië

Met een oude landrover de bergen in bij L'Esquirol

Wist je dat je binnen slechts 1 uur rijden van Barcelona in het Dali Museum, op de rand van een klif in L’Esquirol of in de historische binnenstad van Girona kunt zijn? Experience Catalunya lanceert De Grand Tour van Catalonië; de ultieme roadtrip die je kunt customizen naar jouw wensen. Ik nam alvast een voorproefje en deel mijn ultieme roadtrip op gebied van kunst en cultuur door deze prachtige regio net buiten Barcelona.

Roadtrip beginnen en eindigen in Barcelona

Nooit had ik kunnen bedenken dat je vanaf Barcelona in een mum van tijd een zo divers landschap doorkruist. Dit alles zonder eindeloos veel uren in je auto door te brengen.

Een roadtrip over de grens tussen kunst en natuur. Bezoek een van de vele musea die Catalonië telt en sta diezelfde middag nog de bergen, voor een portie landschappen waar menig kunstenaar nog mee aan de slag kan. Ja, dat is de #grandtourdecatalunya. Het mooie aan deze roadtrip is dat je hem vanaf het begin tot het einde zelf naar wens kunt samenstellen. Alles is ingedeeld op diverse interesses; of je nu liever in een kajak een rivier afdaalt, lokale wijnen wilt proeven of liever de natuur in duikt. Ik koos voor het thema Kunst & cultuur en kwam erachter hoeveel Catalonië op dat gebied te bieden heeft. 

De historische binnenstad van Girona

De binnenstad van Girona is een fotogeniek pareltje. De kleurrijke huisjes, de Joodse wijk en het fenomenale uitzicht van de stadsmuren maken de stad een must visit als je in Catalonië bent. Slechts 40 minuten met de trein van Barcelona.

  • Kathedraal van Girona; misschien wel de belangrijkste toeristische trekpleisters in Girona. De kathedraal is te vinden op het hoogste punt van de stad. Vanaf de trappen van de kathedraal heb je dan ook een prachtig uitzicht over Girona en haar omgeving. Deze trappen zie je ook terug in menig scene van Game of Thrones heb ik mij laten vertellen, dit laatste voor de fans. Je kan zelfs een Game of Thrones rondleiding boeken in Girona.  Kathedraal van Girona
  • El Call, de Joodse wijk van Girona. Tijdens de stadswandeling door Girona regende het pijpenstelen helaas. Dat nam niet weg dat ik meteen in de smiezen had dat El Call het mooiste deel van Girona is. Een goed voorbeeld hiervan is de Palau dels Agullana. Deze bijzondere trap die zichzelf splitst, is kenmerkend voor hoe de rest de El Call wijk eruit ziet. Ik was er in september toen de toeristen al grotendeels verdwenen waren. Ik kan mij er alles bij voorstellen hoe dit in het hoogseizoen moet zijn. El Call, de Joodse wijk van GironaEl Call, de Joodse wijk van GironaEl Call, de Joodse wijk van GironaEl Call, de Joodse wijk van GironaEl Call, de Joodse wijk van Girona

TIP: In mei is in Girona; Temps de Flors, het bloemenfestival. Kan je het je voorstellen dat deze steegjes, trappen en huizen van top tot teen met bloemen zijn bezaaid?

  • De stadsmuren van Girona, Muralles. Na de recentelijke renovatie van deze stadsmuur kun je een lange wandeling maken over de oude stadsmuren. Hierbij heb je een fantastisch uitzicht hebt over de verschillende delen van de stad. Mijn tip? Vroeg opstaan om de zonsopgang bij de Kathedraal te zien, of juist met zonsondergang. Mooie plaatjes gegarandeerd. Er zijn meerdere plekken waar je de stadsmuren kunt opklimmen. Wil je van begin tot einde wandelen dan ben je ongeveer een uur zoet. Ik vond een ingang in de Duitse tuin en heb maar een klein stukje gewandeld, meer gefotografeerd. De stadsmuren van Girona, Muralles De stadsmuren van Girona, Muralles
  • Eiffel Brug over de Onyar rivier. Eiffel? Maar we zijn in Girona. Ja, dat weet ik. Maar dezelfde architect die de Eiffeltoren ontwierp, maakte ook deze brug in Girona. De meningen zijn verdeeld. Maar ik vind zo’n rood architectonisch object wel tof als tegenhanger voor die charmante gekleurde muurhuisjes. Deze brug werd overigens gebouwd nog voor de Eiffel Toren er was. Eiffel Brug over de Onyar rivier in GironaEiffel Brug over de Onyar rivier in GironaEiffel Brug over de Onyar rivier in GironaEiffel Brug over de Onyar rivier in Girona

Eindeloos uitzicht en culinair genieten in L’Esquirol

Wat op het eerste oog lijkt als een klein bergdorpje, blijkt uit te blinken op twee vlakken: landschappen en eten. Komt dat even goed uit dat ik van beide tot in de puntjes van mijn tenen kan genieten. Tot voor deze reis had ik nog nooit gehoord van slow food community. Maar nadat ik aan mocht schuiven bij Ca l’Ignasi in Catonigròs, besefte ik dat ik nooit meer anders wil. Zonder mijzelf te willen profileren als culinair journalist, moet je mij maar op mijn woord geloven, dat ik hier de lekkerste venkelworstje in combinatie met de lekkerste peer ooit at. Beeld bedenk je er maar bij, want het was op voor ik mijn camera kon pakken.

Slow food bij Ca'Lignasi in Catonigros Slow food bij Ca'Lignasi in Catonigros

Met een oude landrover de bergen in bij L’Esquirol

Ben je net als ik niet een held in autorijden over smalle bergweggetjes en wil je op plekken komen waar je anders wellicht niet snel komt? Dan stel ik voor dat je de auto lekker achterlaat bij het parkeerterrein en een tour boekt bij Gerard Costa van Anigami. Hij woont in dit gebied, kent alle locals (en hun terrein) en kan je eindeloos veel vertellen over hoe er hier verbouwd wordt en hoe de landschappen zo geworden zijn zoals ze nu zijn. En dat niet alleen, hij dwingt je ze echt te ervaren, even stil zijn, stil zitten met de volledige aandacht naar de natuur. En dat, zouden we echt vaker moeten doen.

Wandelen en culinair genieten in L'Esquirol Wandelen en culinair genieten in L'EsquirolMet een oude landrover de bergen in bij L'Esquirol

Figueres, geboortestad van Salvador Dalí

Een bezoek aan de geboortestad van Dalí; Figueres, mag natuurlijk niet ontbreken tijdens je roadtrip door Catalonië. De bakermat van het surrealisme met als hoogtepunt zijn prachtige theatermuseum. Alles in deze stad ademt Dalí.

Doen en zien in Figueres

  • Theatermuseum Dalí; De excentrieke kunstenaar Salvador Dalí komt uit Spanje en maakte in zijn geboorteplaats Figueres het grootste surrealistische kunstwerk ter wereld: het Dalí Museum. Hij toverde een voormalig theater, waar hij als puber zijn eerste schilderijen exposeerde, om tot museum. Het oude theater werd door Dalí nieuw leven ingeblazen en is een must see! Als je naar het museum gaat, zorg dat je dan de expositie met de door Dalí zelf ontworpen sieraden niet mist. Een losse tentoonstelling die veel wordt overgeslagen, maar die wat mij betreft het hoogtepunt van de dag was. Dali Theatermuseum in FiguerasDali Theatermuseum in Figueras Dali Theatermuseum in Figueras Salvador Dali Theatermuseum in Figueras Salvador Dali Theatermuseum in Figueras Doen en zien in Figueras
  • La Rambla de Figueres; het marktplein midden in de stad, waar Dali ongetwijfeld meerdere keren overheen is gewandeld. Een plek waar alle inwoners bij elkaar komen en dat levert een gezellig beeld op.  Doen en zien in FiguerasDoen en zien in FiguerasDoen en zien in Figueras
  • Het geboortehuis van Dalí; Het geboortehuis van de schilder Salvador Dalí wordt een museum. In dit nieuwe museum in  zal onder meer een expositie worden ingericht over de situatie in de stad aan het begin van de twintigste eeuw. De familie van Dalí woonde van 1900 tot 1912 in het huis. Het museum moet nog gemaakt worden.  Geboortehuis Dali in Figueras
  • Eten, drinken, slapen bij Hotel Duran. Dit hotel heeft een jarenlange band gehad met Dali. Niet alleen zijn er twee kamers naar Dali en zijn vrouw genoemd. Ze verbleven ook daadwerkelijk in die kamers. En op de plek waar Salvador graag at in het hotel, is nu een aparte ruimte gemaakt die je kunt afhuren. Overigens hebben we hier heerlijk gegeten. Dus als je niet blijft slapen is Hotel Duran alsnog een bezoekje waard.

Groots afsluiten met de Sagrada Familia in Barcelona

Als je dan na een aantal dagen touren door Catalonië weer terugkomt in Barcelona, voelt het bijna als thuiskomen. Voor je weer naar huis gaat, is het natuurlijk zaak om groots af te sluiten. Wat mag je niet missen op gebied van Kunst & Cultuur in Barcelona? We geven je wat tips en boek vooral een nachtje bij Hotel 1882, zwembad op het dak en prachtig zicht op de Sagrada Familia. Wat een trip.

4 Onbekende calmspots in Barcelona en restaurant tips

Hotel in Barcelona naast Sagrada Familia Barcelona Hotel 1882 met zwembad Barcelona Hotel 1882

Praktische informatie over de Grand tour van Catalonië:

De Grand Tour van Catalonië is een op maat gemaakte roadtrip om Catalonië te ontdekken. Het is een reis met mini-reizen die je kan aanpassen op jouw behoeften, net zoals ik dat gedaan heb. De Grand Tour van Catalonië is de ultieme roadtrip om de essentie van Catalonië te ontdekken. Het verbindt cultureel erfgoed, de mooiste landschappen en culinaire hoogtepunten, die de identiteit van deze regio definiëren. Alle informatie die jij nodig hebt om zelf een roadtrip samen te stellen, kan je vinden op de website.

Roadtrip van Figueres tot Barcelona

De mooiste roadtrips door Europa:

Tips voor en roadtrip langs kunst en cultuur in Catalonië Tips voor en roadtrip langs kunst en cultuur in Catalonië

Posted by

Instagrambloggers.nl is het online platform achter het Instagram-account van @elianeroest. Eliane woont in Amsterdam met haar vriend Daan en dochter Brune van 9. Ze is altijd op zoek naar de meest Instagrammable plekken in Europa. Ze deelt haar verhaal op Instagrambloggers.nl, waar ze ook een team van enthousiaste gastbloggers leidt.