De mooiste plekjes in Ticino voor een 4-daagse roadtrip door Zwitserland

comment 0
Mooiste plekjes in Ticino

Ticino, de liefdesbaby van Zwitserland en Italië. Het meest zuidelijke kanton van Zwitserland wat hier en daar de Italiaanse grens aanraakt. Ticino is het beste van beide werelden verenigd in één regio en ik kan er maar geen genoeg van krijgen.

Ticino heeft alles wat je van een vakantie verlangt. Er zijn bergen, meren, watervallen, authentieke dorpjes om te bezoeken en er is eindeloos veel natuur. En als kers op de taart; de wijnhuizen, kunst en cultuur. Het liefste wil ik dat je Ticino zelf gaat ontdekken aan de hand van je eigen interesses, maar met dit blog geef ik je met liefde een zetje in de goede richting. Het zijn de ingrediënten waarmee jij je ideale vakantie kunt gaan samenstellen.

Lugano - Niet te missen in Ticino

Doen in Ticino:

Scroll vooral verder naar beneden als je tot in detail wilt weten waarom dit de must-sees zijn in deze zuidelijke regio van Zwitserland.

 • Foroglio – Bavona Valley
 • Monte Generoso
 • Lugano, Morcote, Ascona, Bellinzona

Reizen in Ticino

Ticino is het zuidelijkste stukje Zwitserland en ligt tegen Italië aan. Omgeven door groen is duurzaam reizen wat ons betreft de enige optie: ik schreef een uitgebreid blog over mijn persoonlijke ervaring met de Swiss Travel Pass. De regio is namelijk heel goed te bereizen met het openbaar vervoer. Wil je een groot deel van de regio zien dan adviseer ik je minimaal een week aan Ticino te besteden, wij waren er vier dagen en hebben lang niet alles gezien.

Foroglio in de Bavona Vallei 

Voor de Bavona Vallei reken je het beste een volledige dag. Deze vallei ligt iets verder van Lugano (2 uur met openbaar vervoer), dus plan genoeg tijd in om er te komen. Als je in deze prachtige vallei nog een mooie wandeling of hike wilt maken, dan heb je aan een halve dag echt niet genoeg.

Foroglio in de Bavona Vallei 

REISTIP: ga je met het openbare vervoer, plan dan vooruit in je Swiss Travel App, de bussen naar de waterval gaan niet ieder uur. 

 • De reden waarom we richting Foroglio afreizen is de immense waterval die je er kunt vinden. Met een hoogte van 108 meter was ze enorm imposant. Met een wandeling van slechts 10 minuten vanaf de bushalte zit je aan haar voeten en ben je instant doorweekt door de watermist.
 • Lunchen in de Grotto met zicht op de waterval. Simpele, maar lekkere kost. Dit plekje is natuurlijk vooral magisch door het uitzicht. Let wel, rond lunchtijd kan het lastig zijn om een tafeltje te vinden. Buiten de grotto om is er in dit dorp geen stroomnet te vinden. Veel huizen worden verlicht met stormlampen. De elektriciteit die wel gebruikt wordt, wekken ze op met zonnepanelen.
 • Schommelen; als je langs het pad naar de voet van de waterval wandelt, kom je aan bij een stukje van de rivier waar de locals lekker aan het pootje baden zijn. Spring hier van steen tot steen, verfris jezelf in het ijskoude water en schommel minstens een minuut met je neus richting de waterval en prijs jezelf gelukkig dat je op plekken als deze in de wereld mag en kan komen.
 • Er is hier genoeg te wandelen en er zijn hikes in alle lengtes en gradaties.

Foroglio - Bavona Valley

Ticino Tip: een Grotto is een voormalige grot waar je in Ticino vaak restaurants zult spotten. Vaak unieke (en lekkere) plekken om te lunchen of te dineren. Wil je voor lokaal eten gaan? Dan kies je in deze regio voor polenta, kaas en risotto. 

De hoogte in bij Monte Generoso

De Monte Generoso is een berg met een waanzinnig uitzicht over het Meer van Lugano. Deze berg in Ticino is met zijn 1701 meters een must see. Alleen het ritje met de trein is al een aanrader (mits je net als ik last hebt van hoogtevrees). Een treintje dat gebruik maakt van een originele tandradbaan brengt je in 30 minuten volledig omhoog. Of net niet helemaal omhoog als je het laatste stuk wilt hiken. Je kunt ook heen hiken of juist terug met het treintje. Hoe dan ook geniet je hier van de mooiste uitzichten. En dat is dan ook dé reden om die berg op te gaan. Terwijl je omhoog gaat, stevent de “stenen bloem” van Marco Botta langzaam op je af. Indrukwekkend op vele fronten.

De hoogte in bij Monte Generoso

 • Op de berg zijn er diverse korte en langere wandelingen te maken. Zo kan je de Fiore di Pietra uit verschillende hoeken bewonderen.
 • Uitgebreid lunchen of dineren in restaurant Fiore di Pietra. Een restaurant op, en van, hoog niveau. De kaart staat vol met lekkernijen en gerechten geproduceerd met lokale producten. De wijn die we drinken wordt speciaal geproduceerd voor het restaurant met druiven uit Ticino. Wij genoten van een risotto met myrtilles en gruyère, een combinatie die ik zelf nooit had kunnen bedenken, maar echt goddelijk is. En alsof dat niet genoeg is, kijk je rondom uit over de lager gelegen bergen en het Meer van Lugano. Vergeet niet een glas wijn te bestellen bij je lunch. Wij dronken de wijn die speciaal wordt geproduceerd voor Fiore di Pietra en heeft ook dezelfde naam en is volledig gemaakt van druiven uit Ticino.
 • Met de Swiss Travel Pass is een treinkaartje de berg op € 34,- (zonder € 68,-)

Dineren op de Monte Genereoso

Ascona 

Ascona is één van de laagst gelegen dorpjes uit de regio en ligt aan het Lago Maggiore. Met charmante straatjes vol sfeervolle boetiekjes is het zeker een bezoekje waard. Drink een koffietje met zicht op het meer, winkel jezelf een weg door het centrum of bezoek de kerk van San Pietro e Paolo. De kerktoren zie je vanaf vrijwel ieder straatje mooi boven Ascona uittorenen.

Pittoreske Ascona in Ticino aan het Lago MaggioreAscona aan Lago Maggiore

Lugano

Als kleine Eliane zwierf ik al op mijn sandaaltjes door deze regionen. Ik herinner mij Lake Lugano en Lago Maggiore, alhoewel ik bij die laatste, vooral de enorme hoeveelheid muggen herinner die zich tegoed hadden gedaan aan mijn lijf. Dat waren zomers waar geen einde aan leek te komen. Met ijsjes in overvloed, verjaardagen met vuurwerk bij een meer in de nabijheid van pizza. Je wil het en het goede nieuws is: het kan nog steeds. Terwijl ik slenter door de kleurrijke steegjes denk ik terug aan hoe fijn die zomers waren en hoe fijn het hier nog steeds is om te vertoeven.

Doen in Lugano:

 • Eindig je dag met een picknick aan het meer, pak een zomerconcert in het park. Doen in Lugano - Eindig je dag met een picknick aan het meer, pak een zomerconcert in het park. 
 • Sup je een ongeluk of trap je benen uit je lijf op een waterfiets. Watersporten op meer Lugano
 • Wandel in de koelte van de bomen over de boulevard. Boulevard Lugano
 • Neem een avondplons en sluit af met wijn of ijs, of beter nog, wijn en ijs, het is toch vakantie. En als je dan daar van top tot teen aan het genieten bent, denk dan heel even aan mij. <3Zwemmen in meer Lugano

Oh Ticino met je blauwe meren, je groene bomen en je zoete pastelkleurige huisjes.”

Tips voor het charmante Morcote

Met de boot vanuit Lugano (Hallo, Swiss Travel Pass) ben je in nog geen uur in Morcote. Vergeet vooral niet te genieten van die eindeloze coulissen aan bergen waar je aan voorbij vaart. Een beeld waar ik geen genoeg van krijgen. En als je dacht dat Lugano pittoresk is, dan heb je Morcote nog niet gezien. Lieflijk van voor tot achter. Wat tips voor Morcote:

 • Parco Scherrer; in tijden niet zo’n mooi park gezien. Het verhaal gaat dat Arthur Scherrer in 1930 een vervallen huis kocht en dit renoveerde tot een prachtige oase. Nu heb je er zicht op het meer, kan je de verkoeling opzoeken tussen de bomen en kan je er meer dan prima “in stijl” van je lunch genieten die je lokaal ergens bij een bakkertje hebt gescoord. Beeld: @duizenddingen.  Parco Scherrer in Morcote
 • Schommelen, een paar meter omhoog (wel fikse meters en stijl) vind je een van de vele #swingsoftheworld, gelegen net naast een prachtig kerkje. Met zicht op het meer en de kerk schommel jij of je leven ervan afhangt.
 • Oratorio Di Sant’Antonio; halverwege de berg staat dit prachtige kerkje. Als je dan toch in de buurt bent, is dit de klim meer dan waard. De nog ongekende charme van Morcote De nog ongekende charme van Morcote
 • Tenuta Castello di Morcote, De wijngaard van Castello di Morcote beslaat meer dan 7 hectare met ranken die ouder zijn dan 30 jaar oud. Het wijnhuis is inmiddels in de handen van de vierde generatie. Ze hebben twee terroirs waarop wijnen geproduceerd worden. Het Morcote Terroir, wat ligt rondom het wijnhuis en het kasteel en het Mendrisiotto terroir, beiden goed voor een achttal wijnen met als laatste een wel hele speciale rosé-wijn afkomstig uit de twee terroirs samen. Het kasteel ligt prachtig op de helling boven het meer en is de perfecte plek voor een feest of huwelijk. Een sprookjesachtige locatie, perfect voor het proeven van wijnen.  Tenuta Castello di Morcote Tenuta Castello di Morcote Tenuta Castello di Morcote Tenuta Castello di Morcote

Bonustip: Wil je echt uitpakken? Het wijnhuis opende vorig jaar haar eigen prachtige boetiek hotel. Met een totaal van slechts 12 kamers in een prachtig gerenoveerd 17e-eeuws patriciërshuis. Op wandelafstand van het wijnhuis slaap je hier tussen meer en hemel. 

Relais Castello di MorcoteRelais Castello di Morcote Relais Castello di Morcote

Kastelenpracht in Bellinzona

Op het eerste gezicht leek Bellinzona simpelweg de uitvalsbasis voor mijn weekje Ticino.  Na enig speurwerk kwam ik er al achter dat in dit op het eerste oog kleine dorpje maar liefst 3 kastelen zijn. Al deze kastelen staan sinds 2000 op de Unesco Werelderfgoedlijst. De één is nog mooier dan de ander.

 • Op zaterdagochtend struin je hier over de markt gevuld met lokale producten (polenta all over).Zaterdagochtend markt in Bellinzona
 • Breng een bezoek aan één (of allemaal) van de drie kastelen; Castelgrande, Montebello, Sasso Corbaro. Bellinzona heeft maar liefst Drie kastelen; Castelgrande, Montebello, Sasso Corbaro.Bellinzona heeft maar liefst Drie kastelen; Castelgrande, Montebello, Sasso Corbaro.
 • Diner in de Grotto San Michele in Castelgrande, het eten is er zeer goed en het uitzicht fantastisch. Plus de zonsondergang in dit kasteel is vanuit alle hoekjes even mooi en iets wat je niet wil missen.

Wij verbleven in Hotel Internationale tegenover het station van Bellinzona, van daaruit is alles wandelend te doen. Hotel Internationale

Ticino is groen, groener, groenst en door op een duurzame manier te reizen, houden we dit zo. Pak de trein, eet lokaal, investeer in de lokale economie, maar vooral, laat het zo achter zoals je het gevonden hebt. De #swisstainable manier van reizen maakt de wereld echt een beetje mooier, keer op keer.

Kunst, cultuur en natuur in Ticino Kunst, cultuur en natuur in Ticino

Kunst, cultuur en natuur in Europa

De mooiste plekken in Ticino

Posted by

Instagrambloggers.nl is het online platform achter het Instagram-account van @elianeroest. Eliane woont in Amsterdam met haar vriend Daan en dochter Brune van 9. Ze is altijd op zoek naar de meest Instagrammable plekken in Europa. Ze deelt haar verhaal op Instagrambloggers.nl, waar ze ook een team van enthousiaste gastbloggers leidt.

Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.