Ligt er bij je favoriete wintersport adres in de Alpen te weinig sneeuw om fijn te skiën? Zin in een wintersportvakantie met bucketlist activiteiten, als een sledehondentocht of het spotten van het Noorderlicht? Wil je tijdens het skiën genieten van de prachtigste met sneeuw bedekte landschappen met weids uitzicht en betoverend licht? Of ben je gewoonweg in voor een andere soort wintersportvakantie? Overweeg dan een sneeuwzekere skivakantie naar Zweden, Åre.
Op wintersport in Åre
Review wintersportvakantie met gezin in Åre, Zweden
Wij, een gezin van twee volwassenen en twee pubers, probeerden deze gezinsvakantie voor je uit en kwamen razend enthousiast en met een hoofd vol mooie herinneringen terug. Wat is Zweden toch een prachtig wintersportland met vriendelijke mensen, waanzinnig mooie natuur en outdoor activiteiten. In deze blog onze persoonlijke ervaring, tips en de antwoorden op de meest gestelde vragen over skiën in Åre, Zweden.
Hoe reis je naar Åre in Zweden?
Wij wonen in Noord-Brabant bij Eindhoven. Toch kozen wij ervoor om gebruik te maken van de unieke Transavia charter die deze winter wekelijks op zaterdagen vliegt vanaf vliegveld Eelde bij Groningen. Wij hebben de drie uur rijden naar het noorden er zeker voor over om zo de drukte, stress en wachttijden bij Schiphol te vermijden. Bovendien konden we er gratis parkeren tegenover het vliegveld.
Op vliegveld Eelde werden we met alle egards ontvangen. Zelfs de kerstman was van de partij. Binnen no time was onze bagage ingecheckt en passeerden we de security check. In 2 uur vlogen we naar het vliegveld van Östersund, net als Eelde klein en overzichtelijk. Buiten stond het transferbusje op ons te wachten dat ons en twee andere Nederlandse gezinnen in 70 minuten over een rustige weg naar Åre bracht en ons bij ons appartement afzette.
Al met al waren wij in 7 uur van deur tot deur. Woon je dichterbij Groningen dan ben je er uiteraard nog veel sneller. Hoe relaxt in vergelijking met de anderhalve dag file rijden naar de Oostenrijkse Alpen en de noodzakelijke extra overnachting op de vrijdagavond.
Informatie over Åre in Zweden
- Åre, spreek uit als ‘Ore’, is een dorpje in de regio Jämtland. Deze regio ligt in het midden van het langgerekte Zweden, ten zuiden van Lapland en ten noorden van skigebieden in de regio Dalarna, zoals Sälen. Het is het bekendste skioord van Zweden. In 2019 vond er het WK alpine skiën plaats.
- Åre trekt in de winter veel wintersportliefhebbers, voornamelijk uit Zweden zelf, maar ook een beetje uit de omringende landen en Amerika. In de zomer is het een populaire mountainbike bestemming. Åre telt ongeveer 1300 inwoners. Ondanks dat het qua inwonertal en oppervlakte vrij klein is, heeft het een mondaine uitstraling.
- Åre ligt aan het Åresjon meer. Een groot meer dat van eind november tot begin mei bevroren is en waarop je kunt langlaufen en schaatsen. Vanaf de pistes op de Åreskutan berg heb je op veel plekken een uniek uitzicht op dit meer.
Centrum van Åre
Het centrale plein Åre Torg is rond Kerst prachtig versierd met als stralend middelpunt een hoge verlichte kerstboom. Aan dat zelfde plein ligt een pittoresk bergbaan stationnetje waar vandaan je de berg op kan worden gebracht met een historisch bergtreintje.
In de straten die naar het plein leiden en aan het plein zelf vind je mooie winkels van kwaliteits- outdoormerken. Zo is Åre bijvoorbeeld de plaats waar het merk Peak Performance ooit ontstond uit gebrek aan goede outdoorkleding. Ook merken als Fjällräven, Hanson, Stellar, Haglöfs en Norrøna hebben er (concept) stores. Er zijn ook kleine boetiekjes, tweedehands – en cadeauwinkels te vinden. Åre is dus een paradijs voor mensen die van winkelen houden.
Ook culinaire liefhebbers komen hier aan hun trekken door het uitgebreide restaurantaanbod.
Net buiten het centrum staat de historische Gamla Kyrka (de Oude Kerk).
Op een avond ging ik op pad met statief en camera om ‘Åre by night’ te fotograferen en legde toevallig het Noorderlicht vast. Dat was die avond blijkbaar zo sterk dat het door de wolken heen scheen. Met het blote oog was het nauwelijks te zien, maar op de foto wel. Een onvergetelijk geluksmomentje.
Waar overnacht je in Åre Zweden?
We reserveerden bij BBI Travel een appartement in het Brunkulla appartementen complex. Helemaal perfect qua ligging. Het ligt namelijk naast de beste bakkerij van Åre: Grädda.
Probeer hier de zoete broodjes met noten en die met chocolade. Vergeet ook niet een sorbetijsje te bestellen. IJs in de winter zul je denken? Ja, Zweden eten tot onze verrassing gewoon ijs in de winter.
Verder ligt een appartement in Brunkulla op slechts drie minuten loopafstand van de Skistar skiverhuur en op vijf minuten van de lift VM8an (de meest logische plek om je skidag vanuit Brunkulla te beginnen) en het centrum van Åre. Ook naar de grote ICA supermarkt kun je lopen.
Het betreft een contactloos verblijf. Je ontvangt de sleutels met een code uit een locker. Lekker makkelijk.
Brunkulla appartementen in Åre
Het vierpersoons appartement is vrij basic. Vergelijkbaar met de meeste appartementen in Oostenrijk en Frankrijk. Drie grote plussen: de ruime goed toegeruste keuken (met vaatwasser, oven, magnetron, koffie percolator en waterkoker), de skischoenendrogers en droogkast voor de verwarming van natte skikleding en, hoe kan het ook anders in Zweden, een sauna! Er is ook een balkonnetje met zitmeubilair voor als je van het uitzicht op het Åresjon meer wil genieten.
De indeling: een hal met droogkast en kapstok, een woonkamer met zitje, eettafel, flatscreen tv en een open keuken, slaapkamer 1 met een tweepersoonsbed en kledingkasten en slaapkamer 2 met kledingkast en een stapelbed waarbij het onderste bed formaat twijfelaar heeft. Lekker ruim dus. In de grote badkamer is een wc, wastafel en een douche plus de toegang tot de sauna die gemakkelijk op te stoken is.
Het is geen echte ski in ski out accommodatie mits er een hele dikke laag sneeuw ligt.
Wil je in een ski in ski out accommodatie overnachten dan kun je bij BBI travel Fjällgården hotel boeken. Dit kleine gezellige hotel ligt aan de voet van een van de pistes. Met de Åre bergbaan (bergbanan) ga je op en neer naar het dorpje in het dal. Ga naar de website van BBI Travel om nog meer accommodaties te bekijken.
Restaurants in Åre Zweden
De regio Jämtland staat bekend om haar lekkere eten. En dat kunnen wij beamen. Åre kent ongeveer 50 restaurants, variërend van de lokale oorspronkelijke keuken tot sushi, van Italiaans tot aan Zweedse tapas. Wij lieten ons een aantal keren verwennen in een van de restaurants.
- Met stip op nummer 1 staat voor ons Imilla, een klein sfeervol restaurant, dat sinds het begin van de Covid crisis gerund wordt door de jonge chefs Andréas en Jesper. Gelukkig kwamen ze de crisis te boven en loopt het restaurant nu ontzettend goed. We aten er een verrassingsmenu waarbij elk gerechtje heerlijk was, met als klapper het hoofdgerecht met krokant draadjesvlees en een zalige saus. De verleiding was groot het bord af te likken. Reserveer dit restaurant voor je verblijf, want in het hoogseizoen weten velen hun weg te vinden naar dit nieuwe restaurant.
- Een tweede erg aangenaam restaurant is Supper, gevestigd in een houten rode villa. Het was het enige restaurant waar we terecht konden tijdens kerstnacht. De verwachtingen waren daarom niet al te hoog gespannen, maar bij binnenkomst viel er een deken van warmte over ons heen. Je bestelt er kleinere gerechtjes om te delen. Deze werden mooi gepresenteerd geserveerd door een hartelijke serveerster die de tijd nam om een praatje met ons te maken en alles uit te leggen.
- Een derde tip is het crêperie restaurant in de oude brandweerkazerne van Åre. Je zou een crêperie natuurlijk eerder in Frankrijk verwachten, maar zelfs daar heb ik nog nooit zo’n uitgebreide kaart van galettes (hoofdgerecht) en crêpes (nagerecht) gezien. Ook dit restaurant heeft sfeer en is mooi ingericht. Dat doen die Zweden goed.
- Tot slot dineerden we bij Liten Krog, met gemengde ervaringen. Het vleesgerecht dat onze jongens bestelden viel zeer goed in de smaak. De volwassenen aten vis en die vonden we eerlijk gezegd tegenvallen. De ambiance was overigens helemaal prima.
Op de berg zijn, net als in de Alpen, ook gelegenheden waar je tijdens een skidag je hongerige maag kunt vullen of een warme choco kunt drinken. Zo namen wij een pauze in een leuke tipitent, het Crowded House Café in skigebied Björnen en het oergezellige restaurant Hummelstugan met de drie verlichte dakpunten, te zien vanaf het dorpsplein in het dal. Hier at ik voor het eerst van mijn leven rendiervlees. Een klein experiment. Mijn kinderen verfoeiden me omdat ik Rudolph op eerste kerstdag op mijn bord had liggen. Ik geef toe. Ik had er, nu wij thuis doordeweeks vegetarisch eten, ook een beetje moeite mee. Van de andere kant vind ik het interessant en goed om me te verdiepen in de lokale cultuur. Conclusie: je moet ervan houden, van dat rendiervlees 😉 Het derde bergrestaurant dat wij uitprobeerden was het mooi gelegen Lilla Tyrolen dat zoals de naam al doet vermoeden, Tiroolse sferen heeft.
Hoe is het skiën in Åre Zweden?
Åre bestaat uit drie skigebieden: Åre by (‘by’ betekent ‘dorp’), Duved/ Tegefjäll en Björnen. Åre by en Björnen zijn met elkaar verbonden met een sleeplift. Het skigebied Duved/ Tegefjäll heeft ideale pistes voor carve skiën en bereik je binnen enkele minuten met de gratis skibus vanuit het centraal gelegen Åre by.
Wat voor pistes zijn er in Åre?
De hoogste berg, de Åreskutan, is 1420 meter hoog. Åre kent 28 groene, 38 blauwe, 40 rode en 4 zwarte pistes. Er zijn 5 off-piste afdalingen en funparks. Voor de kleinsten zijn er maar liefst 5 skigebieden. De langste afdaling is ruim 6 kilometer lang. Er zijn twee cabineliften en voor de rest stoeltjes- en sleepliften. We hebben dus niet vaak onze ski’s uit hoeven te klikken.
Het totale Åre skigebied is qua grootte, berekend in aantal kilometers piste (91 kilometer om precies te zijn), vergelijkbaar met of zelfs groter dan een enkel skidorp in de Alpen. Omdat in de Alpen de skigebieden vaak uit meerdere met elkaar verbonden dorpen bestaan, neem bv Serfaus – Fiss – Ladis, kun je daar als gemiddelde of gevorderde skiër wel langer en gevarieerder toeren dan in Åre. Daar tegenover staat dat je in Åre ook nog een mooi aanbod van andere winteractiviteiten kunt ondernemen en het dorp echt oergezellig en sfeervol is. Bovendien doet het minder fabrieksmatig aan dan menig Oostenrijks skidorp: minder lange wachtrijen, een vriendelijke persoonlijke behandeling bij skiverhuur, geen massale skidepots maar een opbergruimte bij je accommodatie et cetera.
Wij bonden, op één dag na, alle dagen de ski’s onder en ontdekten de pistes van Åre door te toeren. Onze favoriete route was die van de race arena bij de VM8an lift naar Rödkullen waar je het mooiste uitzicht op het meer en de gekleurde ochtendluchten hebt, Vandaar uit gingen we weer terug via het centrale skigebied met uitdagender pistes (qua aanleg en sfeer vergelijkbaar met de Alpen) naar het kneuterige Björnen. Dit laatst genoemde skigebied is qua landschap super idyllisch. De pistes zijn er makkelijk, dus je kunt je er tijdens het skiën echt vergapen aan de met sneeuw bedekte boompjes en de weide omgeving. Met helder weer kun je heel ver kijken.
Tijdens ons verblijf waren de rode gondels van de Kabinbanan en Gondolen naar de top (Åre Topp Plata) van de Åreskutan berg net geopend op de dagen dat wij een activiteit elders hadden en te weinig tijd hadden om helemaal omhoog te gaan. De foto’s die ik heb gezien van de pistes bij de top laten zien dat het daar misschien wel het allermooiste is. Goede reden voor ons om nog eens terug te keren.
Erg leuk en handig is dat je in Åre zo het dorp in skiet tot aan het centrale marktplein. Daar kun je après skiën, wat in Zweden ‘after ski’ heet, of bijvoorbeeld met de bergbaan (Bergbanan) weer omhoog.
Welke andere winteractiviteiten kun je doen in Åre Zweden?
Een wintersportvakantie in Åre is meer dan skiën alleen, want je kunt er nog zoveel andere mooie winteravonturen beleven. Wij reserveerden via BBI Travel twee bucketlist activiteiten: een husky sledehondentocht met Riverlodge Huskys over bevroren meren en een quad tocht met Åre Nature Adventures door de natuur van Åre. Allebei onvergetelijke ervaringen die grote indruk op ons maakten. Binnenkort volgt een blog over deze activiteiten.
Je kunt ook nog andere dingen doen, zoals Noorderlicht ‘hunten’, een sneeuwscootersafari, rendieren ontmoeten, sneeuwschoenwandelen, langlaufen, schaatsen en ijsvissen op het Åresjon meer. Zelfs ijsklimmen behoort tot de mogelijkheden in Åre.
Meest gestelde vragen over skiën in Åre Zweden
Hieronder geef ik antwoord op de vijf meest gestelde vragen die ik als reactie op mijn stories op mijn instagramaccount @simone_wit kreeg:
- Hoe lang kun je er skiën in verband met het beperkte aantal lichturen in december en januari?
- Hoe koud is het?
- Hoe duur is het?
- Hoe druk is het?
- Waar boek ik een skivakantie naar Zweden?
Hoe lang kun je skiën per dag in Åre Zweden?
In december wordt het vrij laat licht (half 10) en vroeg donker (3 uur/ half 4). Je brengt er rond kerstmis dus een relatief groot deel van de dag in het donker door, maar dat hoeft je niet te beperken in de tijd die je op de ski’s doorbrengt. Twaalf pistes zijn namelijk verlicht.
Wij skieden net zo lang als we in Oostenrijk in februari/ maart doen. En dat dan onder de mooiste omstandigheden. Omdat de zon in december laag blijft staan is de lucht boven de bergen prachtig gekleurd. Daar ging mijn fotografiehart sneller van kloppen. Mijn gezelschap heeft dan ook moeten accepteren dat we geregeld een oponthoud hadden omdat ik plaatjes wilde schieten.
Het is goed om te weten dat naarmate het nieuwe jaar vordert er ook meer lichturen per dag zijn. In februari is het er bijvoorbeeld al langer licht dan in Nederland. Mocht je in de krokusvakantie/ carnavalsvakantie willen skiën in Zweden, dan kun je lange dagen op de piste maken zonder dat daar een lamp aan te pas komt.
Conclusie: in de feestelijke decembermaand ski je er een gedeelte van de dag sfeervol in de schemer. In het voorjaar ski je er juist in het licht. De sneeuwcondities worden meestal door de winter heen nog beter dan ze al in december zijn. Lang skiën op een dik pak sneeuw dus.
Hoe koud is het in Åre Zweden?
De eerste dag van ons verblijf was het meteen het koudste met een gevoelstemperatuur van -18 graden. We hebben ons hier op gekleed door meerdere lagen aan te trekken: een thermobroek en -shirt, twee skipullies of -shirts, skijas, goede handschoenen en sjaaltje of bivakmuts (één zoon had een dunne van Bart’s onder zijn helm, de ander had een dikkere die je over je helm heen kunt trekken van het merk Poederbaas: beide beschermen ook delen van het gezicht tegen de kou). Gehuld in deze lagen hadden wij het niet koud. Sowieso is de lucht er droger dan in Nederland en voelt koude daardoor anders (minder onbehagelijk) aan.
De rest van de week fluctueerden de temperatuur tussen zon’n -8 en 2 graden. Vergelijkbaar met de temperatuur in de Alpen. We konden prima toe met één pully minder. Ga je ’s avonds op pad in het dorpje dan kan een enkele strakke spijkerbroek koud aanvoelen.
Hoe duur is skiën in Zweden, Åre?
BBI Travel biedt voordelige pakketreizen naar Åre en andere skibestemmingen zoals Vemdalen aan. Een pakketreis bestaat uit de vlucht met bagage (je neemt gratis je eigen skiset van maximaal 15 kg mee), gratis parkeren bij luchthaven, gedeelde standaard transfer van en naar je accommodatie, verblijf in accommodatie en skipas. Skihuur, eventuele excursies en een huurauto boek je er desgewenst extra bij. De prijs hangt uiteraard af van accommodatie en de periode.
Een appartement in Brunkulla is een prima optie gebleken (vanaf € 629,- pp, 7 nachten). BBI Travel biedt ook nog goedkopere privé chalets (vanaf € 489,-) en luxere en daardoor duurdere hotels aan, zoals het Holiday Club resorthotel (vanaf € 1198,-) dat aan de oever van het Åresjon meer ligt.
Je kunt bij BBI Travel ook alleen de Transavia chartervlucht (vanaf € 369,-) vanaf Groningen en Amsterdam boeken naar Östersund en de rest zelf regelen.
In dit blog maakte ik vorig jaar een prijsvergelijking tussen skiën in Zweden en skiën in de Alpen. Mijn conclusie was dat de prijzen voor verblijf, skipas en huur skimaterialen ongeveer vergelijkbaar of zelfs lager zijn en de prijzen voor eten en drinken hoger. Åre is naar mijn inschatting wel wat duurder dan Sälen. Binnen Åre zijn de skigebieden Duved en Björnen weer goedkoper dan Are by. Hou er wel rekening mee dat wanneer je in Duved of Björnen verblijft je minder makkelijk naar het dorpscentrum van Åre by gaat en daardoor autohuur logisch is.
Waar je extra voor betaalt is de vlucht naar Zweden toe. Daar staat tegenover dat je er snel en comfortabel bent, zonder file, vele rij-uren en eventuele extra overnachting onderweg naar je adres in de Alpen.
Hoe druk zijn de pistes in Åre Zweden?
De week dat wij er waren, de kerstweek van 24 december tot 31 december 2022 was het in de eerste helft van de week super rustig op de pistes en bij de liften. In de loop van de week werd het drukker, omdat onder Zweden Åre een geliefde plek is om oud en nieuw te vieren in het bruisende centrum van Åre. De drukte bij de liften was de laatste dagen vergelijkbaar met de drukte in de Alpen in het hoogseizoen.
Het viel ons op dat de Zweden in Åre erg goed skiën en dat de pistes niet vol staan met skiklasjes, zoals dat soms wel het geval is op de Oostenrijkse pisten.
Goed om te weten: De Zweden genieten gespreid van hun krokusvakantie (‘sportlov’ of sportvakantie genoemd) en is afhankelijk van de regio waar men woont. Deze vakantie valt tussen week 7 en week 10. Voor de regio Jämtland, waar Åre toe behoort, valt de krokusvakantie in 2023 in week 9 van 27 februari tot 3 maart. Deze week overlapt met de krokusvakantie van Noord- en Midden-Nederland en niet met die van het Zuid-Nederland. Hetzelfde geldt voor de skigebieden in Dalarna.
Waar boek ik een skivakantie naar Zweden?
Informeer naar de mogelijkheden of vraag een prijsopgave aan bij BBI Travel. Je geniet al van een skivakantie in Åre, inclusief vliegreis, vanaf € 489,-. pp. De prijs van een appartement in Brunkulla is verlaagd en boek je vanaf € 629,- pp. Je vliegt vanaf Eelde Groningen of Schiphol Amsterdam. Alles wordt desgewenst door BBI Travel voor je geregeld. Je ontvangt duidelijke en uitgebreide documentatie met vouchers en gedetailleerd reisverloop.
Åre top 5 van mijn kinderen
Ik vroeg mijn kinderen, pubers van respectievelijk 17 en 15 jaar die de hele vakantie in hosanna sferen verkeerden omdat ze het skiavontuur in Zweden zo leuk vonden, naar hun persoonlijke top 5 van onze skivakantie in Åre. Dit is het lijstje waar ze mee kwamen:
- de huskysledetocht
- de quad toer
- het skiën tussen de besneeuwde bomen
- de gezelligheid en het shoppen in het dorpje
- het lekkere eten in de restaurants
Wij zijn wat betreft onze skivakantie vrij honkvaste types. We komen al jaren in Serfaus – Fiss – Ladis. Deze ervaring heeft ons in heel positieve zin losgemaakt van de gewoonte elk jaar het zelfde oord te verkiezen. Dat deden we omdat we het er fijn hadden en eigenlijk al een jaar van tevoren de accommodatie moeten vastleggen vanwege de populariteit. Stiekem hoop ik al dat we volgend jaar weer naar Scandinavië afreizen. Naast in Åre kun je in Zweden ook skiën in Vemdalen en bijvoorbeeld in Sälen, Kläppen en Stöten. Allen bestemmingen waar BBI Travel skivakanties voor aanbiedt. Ook Noorwegen, Trysil, is een prachtige optie. Lees meer hierover in mijn andere blogs:
Blog over skiën in Åre, Vemdalen en Östersund
Blog over skiën in Sälen, Kläppen en Stöten
Skistar app
Ga je skiën in Åre dan is het handig om ook de SkiStar app te downloaden. SkiStar is een Zweeds bedrijf dat vooral actief is in Scandinavië, waar het bedrijf meerdere wintersportbestemmingen, waaronder Åre, exploiteert. In de Skistar app vind je alle info die je nodig kan hebben bij je skivakantie: het actuele weer, de openingstijden van de liften, de plattegrond van het gebied, webcams, de kalender met activiteiten, restaurants, de skibustijden enzovoort
Tot slot een paar handige Zweedse woorden en zinnetjes
Onze ervaring met de mensen in Zweden is dat ze heel toegankelijk zijn. Misschien iets wat je niet zou verwachten van mensen uit het noorden. Je legt dus makkelijk contact. In Zweden kun je super goed terecht met Engels. Toch is het natuurlijk heel leuk en sympathiek om als Nederlander een paar woorden Zweeds te kennen om zo nog makkelijker de connectie te maken. Hier ons lijstje:
- Ja = Ja
- Nee = Nej
- Dankjewel = Tack
- Alstublieft = Varsågod
- Excuseert u mij = Ursäkta
- Goede dag, Hallo = Hej
- Tot ziens = Hej då, Adjö
- Goedemorgen = God morgon
- Goedemiddag = God middag
- Goedenavond = God afton
- Hoe gaat het ermee? = Hur mår du?
- Goed = Bra
- Slecht = Dåligt
- Ik wil skiën in Zweden = Jag vill åka skidor i Sverige
PS. De a met een ring erboven (å) spreek je uit als ‘o’. Dus ‘Åre’ spreek je uit als ‘Ore’. En ‘hej då’ spreek je uit als ‘hey do’.
Heb je nog vragen over skiën in Åre of Zweden?
Stel ze hieronder of stuur een direct message naar mijn instagram account @simone_wit of bel met BBI Travel op telefoonnummer (050) 3136000.
Nog meer Zweden:
- Roadtrip langs de kust van West Zweden (coming soon)
- 3 Top skigebieden in Zweden: Vemdalen, Åre en Östersund
- 15 Redenen voor een wintersport in Zweden of Noorwegen
- Het Noorderlicht fotograferen in het Noorden van Zweden
Samenwerking met BBI Travel, voorzien van affiliate links.
Mooie foto’s Simone. En je hebt ons op een idee gebracht.
Hoi Aad, wat leuk om van je te horen! Bedankt voor het compliment en als je gaat (goed plan!) dan wens ik je veel plezier! Ik hoor graag hoe je het vond. En heb je nu nog vragen, dan kun je me die altijd stellen via dm op @simone_wit, LinkedIn of hier onder de blog. Groeten!