Stedentrip naar Gent – tips voor een weekendje Gent

Stedentrip Gent - de leukste tips

Een stedentrip naar Gent, gelegen in België, biedt een geweldige mix van historische charme, bruisende cultuur en heerlijk eten. Wil je een weekendje naar Gent, lees dan snel mijn (insiders) tips.

Weekendje Gent

Met mijn roots deels in Gent, kan ik wel zeggen dat ik de stad op mijn duimpje ken. Ik kom er jaarlijks meerdere malen en vul mijn blogs dan altijd weer aan met actuele tips. Gent is de op twee na grootste stad van België en staat bekend om zijn middeleeuwse architectuur, grachten en levendige sfeer. De historische binnenstad van Gent is prachtig. Het historische centrum valt op door het indrukwekkende trio van de Sint-Baafskathedraal, het Belfort en de Sint-Niklaaskerk. Een prima begin als je nog nooit in Gent bent geweest.

Reizen naar Gent

Reizen naar Gent doe je gemakkelijk en betaalbaar met de trein. Duurzaam reizen speelt een belangrijke rol in het toerisme naar Gent. De binnenstad kan je alleen met de auto in als je hier toestemming voor hebt.  Dit noemen ze de “Lage Emissiezone”.

Winkelen in Gent

Gent is echt de ideale stad om te winkelen. Naast de bekende ketens kent de stad veel bijzondere boetiekjes. Mijn favoriete winkels in Gent deel ik in dit blog.

Stedentrip Gent - winkels

Hotels in Gent

Restaurants in Gent

Gent is echt de hemel op aarde wat betreft restaurants. Als je vegan of vegetarisch bent, zal je blij zijn te lezen dat Gent bekend staat als de veggie hoofdstad van België. De keuze is reuze en met al die jonge ondernemers die de stad rijk is, opent er bijna iedere week een nieuw restaurant.

Ontbijt, brunch en lunch in Gent

Al mijn tips voor buiten de deur te ontbijten, brunchen of lunchen in Gent. Ik probeer dit blog na ieder bezoek aan Gent weer een verse update te geven. Koffie drinken in de leukste koffiebars van Gent

Ontbijt, brunch en lunch in Gent

Kunst & Cultuur in Gent

Ontdek de bruisende kunst- en cultuurscene van Gent. Van middeleeuwse meesterwerken tot hedendaags design, deze Belgische stad heeft het allemaal. Verken musea vol Vlaamse kunst, bewonder indrukwekkende architectuur en dompel je onder in de creatieve sfeer. Een concertje pak je in de Vooruit en dansen doe je in de Charlatan.

Musea in Gent

  • S.M.A.K. (Stedelijk Museum voor Actuele Kunst): S.M.A.K. is gewijd aan hedendaagse kunst en toont werken van lokale en internationale kunstenaars, variërend van schilderijen en sculpturen tot videokunst en installaties.
  • Design Museum Gent: Dit museum is gewijd aan design en past perfect bij het creatieve karakter van Gent. Het presenteert historische en hedendaagse ontwerpen, variërend van meubels en mode tot grafische vormgeving en industriële vormgeving.
  • Het Huis van Alijn: Dit museum biedt een uniek kijkje in het dagelijks leven en de cultuur van de 20e eeuw. Het toont een verzameling objecten en herinneringen die het alledaagse leven van gewone mensen vertegenwoordigen. Erg leuk om met kinderen te bezoeken.
  • Het Museum Dr. Guislain: Dit museum richt zich op de geschiedenis van de psychiatrie en mentale gezondheid. Het verkent de evolutie van de behandeling van geestesziekten door de eeuwen heen en presenteert kunstwerken die geïnspireerd zijn door geestelijke gezondheid.

Doen en bezienswaardigheden in Gent

 

Van de gebaande paden in Gent

Ben je net als ik al vaker geweest in Gent, dan ben je toe aan de volgende stap. Van de gebaande paden in Gent. Ondanks dat Gent niet enorm groot is, zijn er wel degelijk leuke wijken in opkomst die je wellicht tijdens je eerste stedentrip naar Gent nog niet ontdekt hebt. Huur een fiets en ga er op uit en ontdek wat Gent nog meer te bieden heeft.

  • Rond de Dampoort; Naast volop cafés, is het hier goed winkelen. De laatste keer dat ik er was, zag ik veel pop-up shops, kleine winkeltjes en zoveel meer leuke restaurants dan de keer ervoor. Deze wijk wordt met de week leuker. Gaat dat zien.
  • De Oude Dokken; een stukje van de oude haven wat volop in ontwikkeling is. Naast het bouwen van nieuwe huizen, zie je hier steeds meer horeca zich vestigen. Zo vind je hier net ten Noorden van De Dampoort, Dok Noord. Een winkelcentrum in een voormalige fabriek. Ga hier lekker brunchen op zondag bij Amour of OR, genoeg keuze om ergens neer te ploffen.
  • Sint-Amandsberg; een wijk net buiten het centrum. In de loop der jaren hebben steeds meer hotspots hier hun deuren geopend. Goed om in de smiezen te houden.
  • Portus Ganda; de haven van Gent, hier zie je de bootjes binnen en buiten varen. Zeker in de zomer een fijne plek om langs de kaai te ontspannen met een drankje.

Kerstmarkt in Gent

Tijdens de feestdagen is het in Gent nog knusser dan normaal. Aan de voet van het Belfort vind je een kerstmarkt vol gezellige stand die lekker eten en verwarmende drankjes verkopen. Struin langs de winkeltjes met winterse kadootjes voor onder de boom. Ga schaatsen op de duurzame ijsbaan. Ik deel nog meer tips voor de winter in Gent in dit reisblog.

Winterse tips voor Gent

Posted by

Instagrambloggers.nl is het online platform achter het Instagram-account van @elianeroest. Eliane woont in Amsterdam met haar vriend Daan en dochter Brune van 9. Ze is altijd op zoek naar de meest Instagrammable plekken in Europa. Ze deelt haar verhaal op Instagrambloggers.nl, waar ze ook een team van enthousiaste gastbloggers leidt.