Tips voor een outdoor vakantie op Tenerife

Tips voor een actieve outdoor vakantie op Tenerife

We kennen het Canarische eiland Tenerife allemaal van zon, zee en strand. Dat Tenerife veel meer te bieden heeft, mocht ik in de herfst ervaren. Ik ging op de outdoor tour naar Tenerife en mocht hiken, mountainbiken en kajakken door de overweldigende landschappen van de natuurparken in het midden en het noorden van het eiland.

Tenerife: Van maanlandschap naar sciencefiction filmdecor

Landschappen die op sommige plekken zelfs buitenaards leken. Doei Aarde, hallo Maan of Mars! Niet raar dat Tenerife vaak het decor is van sciencefiction films. En je zou het misschien niet verwachten, maar outdoor avonturen en Tenerife gaan dus perfect samen. 

Inspiratie voor een actieve vakantie naar Tenerife

Hiken in Teide Nationaal Park om de Roques de García heen

Hiken in Teide Nationaal Park om de Roques de García heen

Aan de voet van vulkaan El Teide ligt de grillige García rotsformatie. Het is de prachtige backdrop van een super mooie hike. Bij mij staat deze wandeling met stip op nummer 1. Startpunt is de opvallende Roque Cinchado, die ook wel ‘Gods vinger’ wordt genoemd. De wandeling duurt ongeveer twee uur en gaat over een makkelijk te herkennen wandelpad die je tegen de klok in volgt. Het kent hoogteverschillen, maar is prima te doen is voor mensen met normale basisconditie.

Hiken in Teide Nationaal Park om de Roques de García heenHiken in Teide Nationaal Park om de Roques de García heen

Alhoewel de naam El Teide ‘de hel’ betekent, is deze hike een bijna hemelse ervaring: na elke bocht ontvouwt zich weer een nieuw uitzicht op de rafelige toppen van de rotsen, de versteende lavastromen, de groengrijze vegetatie en El Teide. Bij adventoure.com boek je een wandelgids die je alles uitlegt over het ontstaan van het vulkaangebied, de geologie, de flora en fauna. Moeilijkheidsgraad: laag.

Hiken in Teide Nationaal Park om de Roques de García heenHiken in Teide Nationaal Park om de Roques de García heen Hiken in Teide Nationaal Park om de Roques de García heen - Tenerife

Ontdek de mooiste hikes op Tenerife

Hiken naar de top van de vulkaan El Teide op Tenerife

Een alternatieve activiteit is een tocht met de kabelbaan naar de top van de vulkaan op 3555 meter hoogte. Vanaf het bergstation kun je verschillende wandelingen maken: naar de krater van de Teide (Telesforo Bravo) en naar de uitzichtpunten La Fortaleza en Pico Viejo. Vanaf de hoogste bergtop van Spanje kijk je 360 graden in de rondte naar alle hoeken van het eiland Tenerife. Met helder weer kun je zelfs de silhouetten van de omliggende Canarische eilanden Gran Canaria, La Palma, La Gomera en El Hierro ontwaren. Ook zie je hier de grootste schaduw ter wereld geprojecteerd op de zee, die van de vulkaan.

Let op: voor de beklimming van de laatste 162 meter van El Teide vanaf het eindstation van de kabelbaan is een permit nodig. Die regel je het beste ruim van tevoren hier. Moeilijkheidsgraad: gemiddeld tot hoog.

Hiken naar top van de vulkaan El Teide

Mountainbiken door Teide Nationaal Park, Corona Forestal

Tenerife heeft maar liefst 200 kilometer aan mountainbike routes en is dus een ideale bestemming voor fietsliefhebbers. Fiets onder begeleiding van de Nederlands sprekende Vlaamse mountainbike gids Christophe van bikepointtenerife.com, op een (elektrische) mountainbike de afwisselende route Chinyero en Monte del Agua. Deze 20 kilometer lange route leidt je van een glooiend dennenbos, door lavavelden met een enkele in het oog springende boom bij vulkaan Chinyero naar panoramische uitzichten over het westen van het eiland. Reserveer je een elektrische mountainbike dan is het klimmen een makkie. De zigzaggende afdaling is puur genot. Denk: wind door je haar en rausen maar. Ook erg leuk om met pubers te ondernemen. Moeilijkheidsgraad: gemiddeld.

Tenerife: Mountainbiken door Teide Nationaal Park, Corona Forestal

Kajakken onder reusachtige kliffen, de Acantilados de los Gigantes

Los Gigantes is een van de meest pittoreske dorpjes van Tenerife, met op de achtergrond de Acantilados de los Gigantes, een 800 meter hoge reusachtige rotswand die deel uitmaakt van het oude Teno-gebergte. Met een boottochtje word je door tenoactivo.com vanuit de haven naar deze rotswand gebracht en stap je voorzichtig over op je kajak. Je peddelt langs baaitjes en grotten en geniet van de meeuwen die rakelings langs de rotswand boven je hoofd zweven. In de verte zie je aan de horizon La Gomera liggen.

Iets verder op zee bij los Gigantes kun je trouwens ook dolfijnen en walvissen spotten. Hoe gaaf is dat?

Outdoor vakantie Tenerife: Kajakken onder reusachtige kliffen, de Acantilados de los Gigantes

Hiken door het Anaga park naar Bermejo rots

Wandel van het gehuchtje Chamorga naar Roque Bermejo en de daarnaast liggende zwarte lavastrandjes. Tijdens deze hike loop je langs de Anaga kloof en door een vallei, een waar vetplanten paradijs. Als je goed kijkt, zie je dat de rotsachtige wanden alle schakeringen oranje, bruin, grijs, zwart en zelfs roze in zich hebben. Onderweg kom je het symbool van Tenerife, de drakenbloedboom, met haar karakteristieke vormen tegen. Net zoals klimgeiten, cactussen en palmbomen. Er zijn doorkijkjes naar de zee, de eindbestemming, en vergezichten op de vuurtoren van Anaga, vervallen verlaten hutjes en jawel, een roze-wit kapelletje!

Hiken door het Anaga park naar Bermejo rotsHiken door het Anaga park naar Bermejo rots

Boek je deze activiteit met anagaexperience.com dan word je met een Zodiac boot opgehaald en naar het strand (met woestijnzand opgespoten) van het kleurrijke dorpje San Andres gebracht voor een verfrissende dip. Onderweg passeer je onder andere de tot de verbeelding sprekende ‘Witches Beach’ en Devil’s Eye cave. Moeilijkheidsgraad wandeling: gemiddeld.

Outdoor Tenerife: Hiken door het Anaga park naar Bermejo rotsOutdoor Tenerife: Hiken door het Anaga park naar Bermejo rots

Hiken over het Pad van de Zintuigen in laurierbos

Een hele andere alternatieve wandeling in het Anaga park, die ik bij een volgend bezoek aan Tenerife absoluut wil maken, is ‘het pad van de zintuigen’. Deze voert door een van de laatste laurierbossen ter wereld. De combinatie van de kronkelige dunne stammen van de laurierbomen en de mist die er vaak hangt, zorgt voor een magisch sfeertje. Moeilijkheidsgraad: laag.

Hiken over het Pad van de Zintuigen in laurierbos

Mijn conclusie: ontdek de natuur van Tenerife actief en je bent een bijzondere ervaring rijker. 

Nog meer outdoor inspiratie:

Tips voor outdoor vakantie Tenerife