Een blog vol tips voor een 5-daagse roadtrip door de Belgische Ardennen

La passerelle du Moulin de l'Epine: een relatief nieuwe hangbrug over de Semois van zo'n 55 meter.

De Belgische Ardennen zijn het mooist in de herfst. Dat leek ons een goede aanleiding om een roadtrip te maken naar dit deel van België waar ik nog niet eerder was. Onze tips en ervaringen voor een 5-daagse roadtrip door de Belgische Ardennen.

Belgische Ardennen

België is onderverdeeld in drie delen te weten Vlaanderen, Wallonië en het Brussels Hoofdstedelijk Gewest. Het grootste gedeelte van Wallonië wordt in beslag genomen door de Belgische Ardennen, een zogeheten bosrijk laaggebergte. De Belgische Ardennen zijn erg populair bij de Nederlanders en nu weten wij ook waarom. Een afwisselend landschap met bossen, riviertjes en charmante kleine dorpjes vormen alle ingrediënten voor een fijne vakantie.

Roadtrip door de Belgische Ardennen

Verblijven in de Ardennen

In plaats van elke dag ergens anders te overnachten, verblijven wij in een gîte (met ook bed & breakfast) in Neufchâteau; La Citadine. Een charmant klein stadje met een gezellig marktplein vol restaurants. Hier heb je ook het Lac du Neufchâteau waar ik ’s ochtends in de mist een prachtige wandeling maak. Uiteraard zijn er diverse accommodaties te vinden in deze regio, wat dacht je van de natuurhuisjes in de Belgische Ardennen die ik in dit blog heb verzamelt.

Lac NeufchateauLa Citadine Neufchateau

La Citadine heeft een zwembad, trampoline en meerdere geitjes in de tuin. Het appartement op de tweede etage is geschikt voor gezinnen, heeft twee slaapkamers, een woonkamer, keuken, ruime badkamer en een extra bad op de slaapkamer. Alle dagtrips die we hebben gemaakt, waren op ongeveer 30 minuten rijden vanuit Neufchâteau. Mocht je een vergelijkbare roadtrip willen maken, is het aan te raden hier in de buurt je accommodatie te organiseren.

Dag 1: Doen in Namen

Namen is de hoofdstad van Wallonië en ligt op een steenworp afstand van Brussel. Het is een schitterende stad die wordt gekenmerkt door mooie kerken, musea en bezienswaardigheden. Wij hadden Namen op de heenweg als tussenstop ingepland. Achteraf gezien hadden we hier met gemak een dag kunnen verblijven.

Roadtrip Belgische Ardennen: Citadel Namen

 • Citadelle Namur; de citadel bezoeken is natuurlijk een must als je in Namen bent. Je kan omhoog wandelen, rijden, met een pendelbus of de kabelbaan pakken. Boven rondwandelen is al prachtig en je kan er genieten van het uitzicht. Je kan er ook voor kiezen (als je meer tijd hebt) om de citadel ook echt te bezoeken. Dan kan je een bezoekerspas aanschaffen en bijvoorbeeld ook het parfum atelier van Guy Delforge nog bezoeken. Roadtrip Belgische Ardennen: Citadel NamenRoadtrip Belgische Ardennen: Citadel NamenRoadtrip Belgische Ardennen: Citadel Namen
 • Searching for Utopia; ergens halverwege de wandeling naar boven kom je een gouden standbeeld tegen van een schildpad met een mannetje erop. Dat is het kunstwerk; Searching for Utopia van Jan Fabre. Het kunstwerk staat er sinds 2015. Toen het voor een kunstfestival naar Namen werd gehaald. Roadtrip Belgische Ardennen: Searching for Utopia
 • Winkelen in de gezellige binnenstad van Namen. Ondanks dat we kort de tijd hadden, viel ons al op hoeveel leuke winkels de binnenstad kent. En dan hebben we het niet over de grotere ketens, maar juiste de authentieke en unieke winkels. In het voorbijgaan wist ik al wat façades vast te leggen om een idee te geven.  Winkelen in de gezellige binnenstad van NamenWinkelen in de gezellige binnenstad van NamenWinkelen in de gezellige binnenstad van Namen Winkelen in de gezellige binnenstad van Namen Winkelen in de gezellige binnenstad van Namen Winkelen in de gezellige binnenstad van Namen Winkelen in de gezellige binnenstad van Namen
 • Lunchen in Namen doe je het beste Chez Maurice, daar hebben ze croques en croques op het menu staan. Ben je team tosti net als wij hier, dan ga je het daar heel fijn vinden. 
 • Kathedraal van Namen, zijn we helaas niet aan toegekomen maar zouden we een volgende keer zeker bezoeken.
 • Nog meer tips kan je vinden op de site van Namur.
 • Parkeren in Namen doe je het beste in de gloednieuwe parking: Confluence. Je staat dan onderaan de Citadel, je steekt zo de brug over naar rechts het centrum in. Bij lekker weer is iedereen op dit plein aan het skaten en dansen, er is zelfs een klein terras met mooi uitzicht over de rivier.

Roadtrip Belgische Ardennen: Citadel Namen Roadtrip Belgische Ardennen: Citadel Namen

Dag 2: Redu, Museum Mudia en Euro Space Center 

De tweede dag van onze roadtrip door de Belgische Ardennen is er 1 vol met kunst & cultuur in de Ardennen. Op nog geen half uur rijden van Neufchâteau ligt Redu, Village du Livre / het boekendorp. Het dorp telt wel 15 boekenwinkels en op iedere tweede zondag van de maand kan je er een grote boekenmarkt vinden.

Roadtrips Belgische Ardennen: Redu boekendorpBoekendorp Redu in de Belgische Ardennen

Kunstmuseum in de Ardennen: Mudia

Wat ook leuk om te bezoeken is In Redu; Het Mudia museum. In dit museum draait het niet zozeer om de collectie, maar om het verhaal achter het kunstwerk. Het is een leerzaam en interactief museum. Het museum zelf heeft 300 originele kunstwerken in beheer en 60 interactieve applicaties verspreid over maar liefst 3 etages. Je speelt memory, doet quizzen en leert in korte tijd van alles over kunstgeschiedenis. Bijkomen doe je na afloop in het Mudia Café, waar ze allerlei lekkers hebben en een fijn terras met zicht op de omgeving.  De audiotour is een aanrader en je bent ongeveer 2 uur zoet in dit museum.

Praktisch: Mudia Museum: Place de l’Esro 61, 6890 Redu – België. Entree volwassenen € 12,- en kinderen € 6,-.

Must visit: Euro Space Center

Vanuit Redu rij je in een kwartier naar het verderop gelegen Euro Space Center. Het centrum is gebouwd naar een model van een space camp in de USA en werkt ook met dezelfde apparatuur. Het is een groot complex als je er zo bij aan komt rijden met een groot terrein er omheen, alles in space thema. Eigenlijk moet je het Euro Space Center zien als een soort overdekt pretpark, maar dan volledig in space thema. Alles wat er te doen is, heeft te maken met de ruimte. Je kan er met gemak een halve dag in doorbrengen. De fanatiekelingen houden het denk ik zelfs langer vol. De audiotour duurt ongeveer 1,5 uur, en start 2 x per uur. De populaire activiteiten: de maanwandeling en de vrije val hebben beide wel relatief lange wachttijd, dus vergeet je geduld niet mee te nemen. Persoonlijk vind ik de tickets best aan de prijs. Mijn advies zou zijn bij aanvang even een goede planning te maken, zodat je het meeste uit je bezoek kunt halen. Laat je hierin adviseren door het personeel.

Must visit: Euro Space Center

Praktisch: Euro Space Center: Rue devant les Hêtres 1, 6890 Transinne België. Entree volwassenen € 29,- en kinderen € 25,-.

Saint-Hubert

Heb je nog tijd en energie over dan kan je de dag afsluiten in Saint-Hubert, in de Belgische provincie Luxemburg. De stad is vooral bekend vanwege de Sint-Hubertusbasiliek en de jacht. Toen wij er waren werd de jacht net aangekondigd en was er een concert in de basiliek.

Roadtrips Belgische Ardennen: Saint Hubert Roadtrips Belgische Ardennen: Saint Hubert

Dag 3: Bouillon en omgeving

 • La passerelle du Moulin de l’Epine: een relatief nieuwe hangbrug over de Semois van zo’n 55 meter. Niet persé spectaculair, maar mooi genoeg om even voor om te rijden. Voor de wandelaars onder jullie. Vanaf hier zijn meerdere mooie wandelingen te maken. Hierbij kom je door bossen en wandel je langs de Semois.  La passerelle du Moulin de l'Epine: een relatief nieuwe hangbrug over de Semois van zo'n 55 meter. La passerelle du Moulin de l'Epine: een relatief nieuwe hangbrug over de Semois van zo'n 55 meter.

TIP: Parkeren bij de Abdij er vlak voor. Vanaf hier is het maar tien minuten wandelen.

In de buurt maar zelf niet aan toegekomen:

 • Chateau Bouillon
 • Wandelen door de Vallei Semois
 • Tombeau du Geant, hoogste uitzichtpunt van de Ardennen
 • De Laddertjeswandeling

Dag 4: De Abdij van Orval 

De Abdij van Orval en de ruïnes liggen in het Zuiden van de Belgische Ardennen in de Gaumestreek. Laat er geen verwarring ontstaan, de Abdij zelf, waar momenteel nog 8 monniken wonen en werken is zelf niet te bezoeken. Wel kan je de Cisterciënzer ruïnes bezoeken en die zijn de moeite meer dan waard. Je kan er doorheen wandelen, in een film ontdek je alles over de legende van de Mathildebron, over hoe de Abdij tot 3 x toe verwoest werd en weer heropgebouwd en je kunt een museum bezoeken met een prachtig werk van Christian Jaccard.

De Abdij van Orval en de ruïnes De Abdij van Orval en de ruïnes De Abdij van Orval en de ruïnesDe Abdij van Orval en de ruïnes De Abdij van Orval en de ruïnes De Abdij van Orval en de ruïnes De Abdij van Orval en de ruïnes

Praktisch: Abdij van Orval. Entree volwassenen € 6,- en kinderen € 3,-.

TIP: Exit through the giftshop. Je kan Orval niet verlaten zonder groots in te slaan op de zalige biertjes en de heerlijke kaas.

Chassepierre, een van de mooiste dorpen van Wallonië

Chassepierre is een dorpje in de Belgische provincie Luxemburg. Het is een kunstenaarsdorp, gelegen aan de rivier de Semois. Doordat er allerlei omleidingen waren die er voor zorgden dat we net zo makkelijk het dorp in kwamen, reden we bij toeval langs dit prachtige uitzichtpunt net boven Chassepierre.

Mooiste dorp van de Ardennen: Chassepierre

Je ziet dat het dorp rondom de kerk gevestigd is en klein is. Het dorp zelf heeft niet zoveel omhanden behalve dat er een jaarlijks kunstfestival plaatsvindt in augustus. Mocht je langs Chassepierre rijden en de zon schijnt, ga dan vooral even op het terras zitten bij Le Relais de Chassepierre. Waar je heerlijke wafels en milkshakes kunt bestellen.

Milkshakes en wafels bij Le Relais De Chassepierre

Mooiste dorp van de Ardennen: ChassepierreMooiste dorp van de Ardennen: Chassepierre Mooiste dorp van de Ardennen: Chassepierre Mooiste dorp van de Ardennen: Chassepierre

Dag 5: Tussenstop in Dinant

Op de laatste dag rijden we weer richting Nederland, maar niet voor we een tussenstop maken in het charmante Dinant.

 • De Citadel. Wil je een bezoek brengen aan de citadel zelf, dan heb je de keuze tussen 407 treden omhoog of de kabelbaan. Je kunt een ticket kopen van 10 euro voor de kabelbaan en de entree aan de citadel zelf.  Citadel Dinant
 • Onderaan de Citadel zie je de toren van De Collegiale kerk Onze-Lieve-Vrouw van Dinant die dateert uit de 13e eeuw. Gratis te bezoeken.
 • Uitzicht op citadel. Steek vooral even de burg over voor het Instafamous uitzicht op de citadel met de gekleurde huisjes. Dinant fotogeniek Dinant fotogeniek
 • Adolphe Sax; overal in Dinant zal je grote saxofoons tegenkomen tot en met koekjes in de vorm van saxofoons bij de lokale bakker. Dinant is dan ook de geboortestad van Adolphe Sax; de man die de Saxofoon heeft uitgevonden. Op Avenue Sax vind je het geboortehuis van Adolphe Sax, leuk genoeg om even door heen te wandelen.Dinant; La Maison de monsieur Sax
 • Koffie en wafels met uitzicht bij Solbrun in Dinant om deze fantastische roadtrip af te sluiten. Volgend jaar weer?!

Toffe roadtrips in Europa:

Roadtrip door de Belgische Ardennen Roadtrip door de Belgische Ardennen Roadtrip door de Belgische Ardennen Roadtrip door de Belgische Ardennen

Posted by

Instagrambloggers.nl is het online platform achter het Instagram-account van @elianeroest. Eliane woont in Amsterdam met haar vriend Daan en dochter Brune van 9. Ze is altijd op zoek naar de meest Instagrammable plekken in Europa. Ze deelt haar verhaal op Instagrambloggers.nl, waar ze ook een team van enthousiaste gastbloggers leidt.