10 Redenen voor een vakantie naar Albanië, de Caraïben van de Balkan

Toerisme naar Albanië

Azuurblauwe zeeën waarvan het water zo kraakhelder is dat je je tenen kunt zien wanneer je in het water staat. Kiezelstranden en zandstranden. Lange warme zomers en een uitermate gastvrije bevolking. Maar niet alleen voor de liefhebber van een strandvakantie is Albanië een optie, ook voor hen die liever een actieve vakantie hebben. De bergen en bossen van Albanië lenen zich prima voor hiken, mountainbiken, raften en paardrijden. In de winter is zelfs een skivakantie mogelijk. Kortom Albanië heeft voor elke vakantievorm iets te bieden. 

Boek een vakantie naar Albanië:

Vakantie naar Albanië

Johnny Chen / Unsplash

Toerisme en Albanië

Een lange tijd is Albanië nauwelijks zichtbaar geweest op de toeristische kaart. Dit had onder andere te maken met het armoedige imago wat het land toebedeeld kreeg na het communistische regime waaronder het land jarenlang gebukt ging. In de afgelopen jaren heeft de overheid veel geïnvesteerd in zowel de toeristische sector als de infrastructuur. Dit maakt het land van Noord tot Zuid steeds beter begaanbaar en zeer aantrekkelijk voor toerisme.

10 redenen voor een vakantie naar Albanië

 1. Alles is mogelijk; Shqiperi, land van de adelaren, dit is de Albanese benaming voor hun land. En dat is niet voor niks. Het Noorden van Albanië kenmerkt zich door prachtige bergen, meren en bossen, een uitermate geschikte leefomgeving voor de adelaar. Voor wie graag door de bergen reist en ook graag aan zee is zijn zowel de zuidkust aan de Ionische zee, als de kust in het midden van het land aan de Adriatische zee, uitstekende opties voor een strandvakantie. 
 2. Gastvrijheid; Twintig jaar lang bezocht ik Albanië in de zomers en heb ik zowel de cultuur als de taal als het landschap mogen leren kennen. Het is mijn tweede thuis geworden. Ik heb de badplaatsen en accommodaties voor vakanties als paddenstoelen uit de grond zien rijzen. De Albanese bevolking is ontzettend gastvrij en doet alles om gasten het beste van het beste te bieden. Ook is de bevolking vrij toegankelijk.  Waar je wel rekening mee moet houden is dat dat oudere generatie niet goed Engels spreekt.
 3. Kosten; Voor wie naar Albanië gaat is het verblijf vaak nog steeds voordeliger dan in andere vakantielanden. Ook de prijzen voor maaltijden buiten de deur zijn om te lachen, zo goedkoop. En even wat drinken op een terras is voor iedereen te betalen.  Zo betaal je bijvoorbeeld rond de 50 cent voor de koffie.
 4. Cultuur;  De Albanese cultuur is een typische Balkan-cultuur waarin familie, gezelligheid maar ook vooral eten enorm belangrijk is. Wanneer je de Albanese bevolking leert kennen en wat tijd met hen doorbrengt, is de kans zeer groot dat je zult uitgenodigd worden voor een maaltijd. De tafel wordt doorgaans voor gasten zeer rijk gevuld en de gastheer of dame zal alles in werking zetten, om zijn of haar gast als prins of prinses te behandelen. De Albanese cultuur heeft een zeer rijke geschiedenis die verklaart waarom de Albanezen zo trots zijn op hun land. Ik zou er eindeloos over kunnen schrijven maar om het samen te vatten zou je kunnen zeggen dat het Albanese volk altijd enorm hard heeft moeten vechten om bestaansrecht te behouden. Dit is ook te zien aan de Albanese vlag die overal in het land wappert. Het hijsen van de vlag is daar namelijk niet afhankelijk van een nationale (feest) dag.
 5. Klimaat; Alhoewel de temperaturen in de zomer kunnen oplopen tot 45 graden is Albanië zeer aantrekkelijk omdat de zomers in Albanië gevoelsmatig lang duren. Boek je een reis in april dan is de kans groot dat je al in een T-shirt kunt rondlopen. Maar ook in het najaar is Albanië nog geschikt als land om heen te gaan voor een zonvakantie. In de badplaatsen is in het hoogseizoen prima vertoeven.
 6. Vrij kamperen; In Albanië is het toegestaan overal wild te kamperen. De laatste jaren zijn er echter steeds meer campings bijgekomen en ander soort accommodaties. Ga je zonder reservering naar Albanië en wil je heel goedkoop verblijven is het vaak mogelijk last minute een verblijf te regelen. Veel mensen verhuren appartementen aan zee. Op de ramen van de appartementen worden dan telefoonnummer weergegeven onder de woorden ´me qera´, wat ´te huur´ betekend. Ook leent het land zich prima voor hikers, backpackers en mensen die een fietsvakantie willen doen. Ik zeg erbij; voor gevorderden vanwege de vele hoogteverschillen in het landschap.
 7. Geschiedenis en architectuur; Als er een land is dat rijk is aan geschiedenis is, is het Albanië. Er zijn door het hele land heen veel kastelen (zie foto van het kasteel van Rozafa, Fabian Kuhne / Unsplash) en diverse musea te bezoeken. Ook zijn er oude dorpen, steden en ruïnes te bekijken.
 8. Valuta; Alhoewel Albanië een eigen valuta heeft, namelijk de Albanese Lek, kan er vrijwel overal in de grotere steden betaald worden met euro´s. Let erop dat betalen met Lek goedkoper is.
 9. Uitgaan;  De Albanezen houden wel van een feestje. Traditionele Albanese muziek is hierbij onmisbaar. In de steden zijn de plaatselijke cafés en pubs te herkennen aan de folklore die speakers uitgalmt. De hoofdstad Tirana leent zich voor een meer eigentijdse modernere manier van uitgaan en heeft groot aanbod aan verschillende cafés en discotheken.
 10. Ver weg, maar toch dicht bij; Omdat Albanië een land is van tegenstellingen, waarin de verschillen tussen rijk en arm zichtbaar zijn, is het een interessant land om te bezoeken. De sporen van de communistische jaren zijn overal zichtbaar. Ouderwets en nieuwerwets zijn met elkaar verweven. Dat alles met elkaar verweven is, uit zich ook in de manier waarop moslims, atheïsten en christenen vreedzaam samenleven. Albanië is een land van uitersten. In de jaren waarin ik Albanië bezocht heb, is er geen jaar voorbijgegaan waarin ik niet mijn ogen uitkeken heb naar het rappe tempo waarin het land verandert en moderniseert. Albanië heeft nog steeds een enorme inhaalslag te maken met betrekking tot de rest van Europa, maar juist dat maakt het land interessant en geeft je het gevoel heel ver weg te zijn. Koeien die aan een touw uitgelaten worden, boeren die goederen verkopen door over de stranden te lopen met hun ezel, de aanwezigheid van bedelende zigeunerkinderen, tekenen naast alle moderne gebouwen en vervoersmiddelen het land.

Rozafa kasteel in Albanië

Fietsvakantie in de Baltische Staten, Kalinigrad (en een stukje Polen)

Top 10 Bezienswaardigheden in Albanië

 1. Tirana; de hoofdstad en tegelijkertijd de meest moderne stad van het land waar de modernisering zich uit in de nieuwbouw naast de oude wijken die nog intact zijn. Tirana is een levendige stad met een bruisend uitgaansleven. (Beeld: Juri Gianfrancesco & Alexandr Bormotin / Unsplash Unsplash)

  Tirana de hoofdstad van AlbaniëTirana de hoofdstad van Albanië

 2. De zuidelijke stranden en badplaatsen van Albanië; waaronder Sarande, Vlorë en Ksamil. Je waant je op de Caraïben. Zo mooi zijn deze kiezel- en zandstranden aan de Ionische zee. (Beeld: Olga Budko & Polina Rytova / Unsplash)Vlorë, mooie badplaats in AlbaniëKasmil; zuidelijk strand en badplaats van Albanië
 3. Syri i Kalter; ook wel het blauwe oog genoemd. Midden in het landschap op ongeveer 15 km van de stad Sarande in het zuiden van Albanië bevindt zich een gat met kraakhelder blauw water. Het gat is enorm diep en tot op heden is het onbekend hoe diep.
 4. Het meer van Ohrid; Een meer op de grens tussen Albanië en Macedonië. Aan en in de omgeving van het meer is de temperatuur in de zomer doorgaans 10 graden koeler dan in de rest van het land. Een verademing wanneer je de warmte van de zomerse temperaturen even zat bent.
 5. Thermale baden van Permet; In Zuidoost Albanië ligt de stad Permet. Hier zijn natuurlijke warmwaterbronnen te bezoeken.
 6. Het stuwmeer van Komani naar Fierza in het noorden van het land. Bij dit meer zijn er boottochten te reserveren. Een adembenemende ervaring die een prachtig beeld geeft van de schoonheid van het land. Met haar bergen en fjorden. Je waant je in Scandinavië.
 7. Gjirokastër; een nog oude stad in het zuiden van Albanië met een aantal leuke bezienswaardigheden zoals de ruïnes van een oud amfitheater, een kasteel, het oude huis van de voormalig dictator, een wapenmuseum en een bazaar. (Foto: Envi Taraku / Unsplash)Gjirokastër; een nog oude stad in het zuiden van Albanië
 8. Durrës; Een stad op een half uur rijden van de hoofdstad Tirana, een toeristische badplaats aan de Adriatische zee.Durres in Albanië, toeristische badplaats
 9. De Albanese Alpen; de Alpen in het noorden van Albanië, een trekpleister voor hikers. Hier leeft de bevolking nog op de traditionele manier in familiestammen bij elkaar. Deze families leven volgens de regels van de Kanun, een eeuwen oude code die door de generaties in stand gehouden is. Bloedwraak is een onderdeel van de Kanun.
 10. Nationaal Park Butrint; Een mooi park met bossen, heuvels en kustlandschap. (Foto: Marg Ab / Unsplash)Natuur in Albanië

Reizen naar Albanië

Er leiden veel wegen naar Albanië. Maar als je de snelste route wilt? Vanaf Eindhoven vlieg je met Wizzair in 2,5 uur rechtstreeks naar Tirana (de hoofdstad van Albanië). Die vluchten vertrekken momenteel 2 x per week, op dinsdag en zaterdag.

 

Gastblog door: Aaron van Kesteren, 40 jaar woonachtig in Dordrecht. Twintig jaar lang getrouwd geweest met een Albanese partner. Hij bezocht hij Albanië in die jaren in de zomer en is het land gaan ervaren als een tweede thuis. Aaron is schrijver, verteller en coach.

Tips voor een vakantie naar Albanië 10 Redenen voor een vakantie naar Albanië