Port proeven in de Douro Vallei

quinta-bezoeken-douro-vallei

Een mooiere regio voor een vakantie naar Portugal kan ik mij niet bedenken. Port proeven in de Douro Vallei vlakbij Porto, de perfecte combinatie voor je volgende vakantie.

Het leven van een Instagram reisblogger brengt je soms op de mooiste plekken van de wereld. Zo reisde ik richting Porto en de Douro Vallei in Portugal, waar ik mij een weekend lang mocht onderdompelen in de wereld van Port. Ik bezocht de Quinta van Ramos Pinto tijdens het hoogtepunt van het oogsten en proefde flink wat portwijnen. En dat terwijl ik voorheen amper port heb gedronken.

quinta-ramos-pint-druiven-trappen

De Douro Vallei

In slechts 1,5 uur rijden van Porto sta je midden in de Douro Vallei. Een gebied wat niet voor niets op de Wereld Erfgoedlijst staat. In het gebied rondom de rivier de Douro wordt sinds jaar en dag al portwijn gemaakt. In september kan je hier getuige zijn van de oogst. En ik viel met mijn neus in de boter precies tijdens de oogst, mocht ik 2 dagen meelopen op de Quinta van Ramos Pinto.

quintas-ramos-pinto-oogst

Een bezoek aan Quinta Ramos Pinto

Met master blender Anna Rosas aan het roer en twee gastvrouwen die mij onder hun hoede nemen, waan ik mij in goed gezelschap. Ondanks dat ik amper tot geen kennis heb van portwijn, word ik met wijde armen ontvangen en laat ik mij uiteraard niet imponeren door de traditioneel wijn journalisten die met mij samen op deze quinta verblijven. Het wijnhuis van Ramos Pinto beschikt over meerdere landgoeden waar de druiven groeien. Zo sliepen wij op Quinta Bom Retiro en bezochten wij tijdens deze dagen ook nog de quintas Ervamoira en Bons Aires.

bezoek-quinta-ramos-pinto

Port proeven op een quinta

Waar start je dag mee en waar sluit je dag mee af als je op een quinta verblijft in de Douro Vallei? Juist, met port proeven! In rap tempo word ik door de diversiteit aan portwijnen, oogsten, jaren, smaken en soorten meegenomen en leer zodoende wat port nou zo bijzonder maakt en dat 40% wordt geëxporteerd naar Engeland. Nooit geweten dat de UK een land is waar zo gretig port wordt gedronken.

port-proeven-douro-vallei-quintas-ramos-pintaport-proeven-douro-vallei-quinta-ramos-pinta

De eindconclusie; ik weet nu een boel meer over Port dan eerst. Een koffer vol lekkere port weer mee naar huis en Porto heeft voor altijd mijn hart gestolen. Reis je richting Porto? Overweeg dan om wat langer te blijven en te kijken of je één van de beroemde quintas kan bezoeken om port te proeven in de Douro Vallei. Lukt dat niet? Langs het water zitten de stads versies van alle port huizen waar je een fijne Port tasting kunt boeken. Wat mij betreft een dikke aanrader!

Port proeven in de Douro Vallei

Nog meer Portugal inspiratie:

Posted by

Instagrambloggers.nl is het online platform achter het Instagram-account van @elianeroest. Eliane woont in Amsterdam met haar vriend Daan en dochter Brune van 9. Ze is altijd op zoek naar de meest Instagrammable plekken in Europa. Ze deelt haar verhaal op Instagrambloggers.nl, waar ze ook een team van enthousiaste gastbloggers leidt.