Een vliegvakantie geboekt? Hier moet je rekening mee houden tijdens covid-19

Reizen tijdens covid 19

Hoera, je hebt een vakantie geboekt. Of beter gezegd, we gaan weer op reis met zijn allen deze zomer. Superfijn, maar de regels zijn voor iedere bestemming weer anders. Zorg dat je goed op de hoogte bent en dat alles goed geregeld hebt voor vertrek. Hier alvast wat zaken waar je rekening mee moet houden als je op reis gaat tijdens covid-19.

 • Check het actuele reisadvies
 • Vaccinatie of testen?
 • Wat dekt je reisverzekering?
 • Terugkomst in Nederland

Hou het actuele reisadvies in de gaten

Het reisadvies verandert momenteel vrijwel dagelijks. Ook de vrijheden die je in het desbetreffende land hebt. Zo is het de ene week de terrassen tot 17.00 uur open, paar dagen later kan dit al tot middernacht zijn. Het actuele reisadvies kan je hier op de voet volgen. Reis alleen naar landen met een groen of geel reisadvies. Naar welk land je ook gaat, je kan er alsnog te maken krijgen met coronamaatregelen zoals een quarantaine- of testplicht. Houd daarom altijd het reisadvies in de gaten.

Benieuwd welk landen welke kleurcode hebben? Op deze kaart kan je het goed zien.

Welke landen hebben welke kleurcode

Vaccinatie of test?

De kans is groot, dat als wij van dezelfde leeftijd zijn, wij nog even niet aan de beurt zijn voor een vaccinatie. Zo vlieg ik komende week richting Malta (code geel op dit moment). Ik ben nog niet gevaccineerd en daarmee moet ik een negatieve PCR-test inclusief wereldwijd erkend reiscertificaat laten zien. Ik plande online een test afspraak in via spoedtest.nl om de hoek. En dat gaat makkelijker dan je denkt: je betaalt bijvoorbeeld voor de economy pcr test slechts 89 euro, je laat je testen bij één van de 70 locaties in Nederland en ontvangt de uitslag al binnen enkele uren, plus een geldig bewijs om te reizen. Ideaal!

TIP: Heb je haast, dan kan je kiezen voor de sneltest van 139 euro. Maar dan weet je wel heel snel of je good to go bent.

Een spoedtest door heel Nederland

Trip in de planning?

Ben jij voorzichtig alweer plannen aan het maken voor een mini-trip of een zomervakantie met het vliegtuig? Staan je koffers al klaar, Dan hebben we iets leuks voor je. Namens spoedtest.nl mogen we een kortingscode met je delen, ideaal! Dat geld spendeer je toch liever aan een glas op het terras.

Korting op een spoedtest met de code: REIZEN15

Reizen tijdens covid 19

Hoe zit het met je reisverzekering?

Hou er rekening mee dat als jij je niet aan de regels houdt of aan de reisvoorschriften, dit van invloed kan zijn op de geldigheid van jouw reisverzekering. Afreizen naar een land met code oranje, betekent dat je verzekering geen dekking zal geven. Mocht je dus ter plekke in aanraking komen met COVID-19 en je beland daarmee ook nog eens in een ziekenhuis, dan kan dit voor flink wat problemen zorgen. Een goede reden om je reis goed voor te bereiden en alleen af te reizen naar de bestemming die code geel en/of groen hebben. Uiteraard raden we je aan altijd voorzichting te zijn, hou je aan de regels en zorg goed voor jezelf.

Reizen tijdens covid 19

Terugkomst in Nederland?

Afhankelijk van de reisadviezen en de codes (zie boven) van de bestemming moet je al dan niet in quarantaine. In mijn geval is Malta (code geel) en hoef ik bij terugkomst niet in quarantaine. Hou hier wel rekening mee, ook met betrekking tot werk en school.

NOTE: Ik ken een aantal mensen die tijdens de meivakantie op vakantie zijn geweest en dachten de kinderen na de vakantie weer richting school te sturen, maar ook kinderen moeten gewoon 10 dagen in quarantaine als het reisadvies dit zegt.

De conclusie: goede voorbereiding is key! Fijne vakantie alvast.

Inspiratie voor de volgende zomervakantie:

EEN VLIEGVAKANTIE GEBOEKT? HIER MOET JE REKENING MEE HOUDEN TIJDENS COVID-19

Dit blog is in samenwerking met spoedtest.nl tot stand gekomen. Ik heb voor mijn reis naar Malta mijn PCR Test bij spoedtest.nl
afgenomen.
Posted by

Instagrambloggers.nl is het online platform achter het Instagram-account van @elianeroest. Eliane woont in Amsterdam met haar vriend Daan en dochter Brune van 9. Ze is altijd op zoek naar de meest Instagrammable plekken in Europa. Ze deelt haar verhaal op Instagrambloggers.nl, waar ze ook een team van enthousiaste gastbloggers leidt.

23 comments

 1. Wat een goede reis tips. Zolang er nog codes zijn ga ik niet vliegen met het hele gezin, nog even wachten dus.

  1. Eliane schreef:

   Nog even geduld!

 2. Lodi schreef:

  Duidelijk artikel. Ik moet even nakijken of iedereen deze test moet doen, onze kinderen zijn tieners en ik denk dat zij dit toch lokmoeten. We weten nog niet wat we gaan doen, houden meerdere scenario’s vast deze zomervakantie.

  1. Eliane schreef:

   Ook tieners ja, dan lopen de kosten snel op!

 3. Gemma schreef:

  Ja, als je binnenkort op vakantie gaat moet je je goed voorbereiden! En het kan ook zo snel weer veranderen!

  1. Eliane schreef:

   Dagelijks in de gaten houden als je plannen hebt ja. Maar wat was het lekker om weer even ergens anders te zijn.

 4. Fallon schreef:

  Heel handig een spoedtest. Fijn ook een kortingscode want ik vind het nogal een beetje prijzig.

  1. Eliane schreef:

   Hopelijk worden ze snel (net als in andere landen) gratis!

 5. M schreef:

  Wat een fijn en helder blog Eliane! Er is zo veel info te vinden over dit onderwerp dat je af en toe door de bomen het bos niet meer ziet.

  1. Eliane schreef:

   Dankjewel Mardou!

 6. Ik heb nog nooit gevlogen tot mijn grote spijt! Maar wellicht komt daar ooit nog verandering in. Wat fijn dat je een kortingscode hebt voor die testen.

  1. Eliane schreef:

   Ook dichtbij maak je de mooiste avonturen hoor!

 7. Vandaag de melding gekregen dat ik mijn eerste vaccin dien langs te gaan op 15/06. Een vliegvakantie zit er dit jaar waarschijnlijk niet in. Stiekem kijk ik er wel al naar uit. Altijd al een zalig gevoel gekregen zodra ik de luchthaven binnenstap. Alhoewel met Corona ook daar alles wel anders zal verlopen nu.

  1. Eliane schreef:

   Heb hem net vandaag gekregen 🙂

 8. Claire schreef:

  Wat een fijne tips! Zodra het niet meer verplicht is om je te testen, willen wij heel graag weer een lange reis maken. Tot die tijd wachten we braaf. ❤️

  1. Eliane schreef:

   Waar willen jullie heen?

 9. Joyce Joshua schreef:

  Wij gaan met de auto maar dan nog moeten we idd ook rekening houden met de dingen die jij hebt beschreven.

  1. Eliane schreef:

   Dat klopt, hopelijk zijn tegen die tijd de testen gratis!

  2. Eliane schreef:

   Helaas wel ja!

 10. Mirjam Hart schreef:

  Handig al deze regels nog even op een rijtje! Wij blijven dit jaar nog maar even dichtbij huis en we zijn sowieso niet echt van de vliegvakanties. Met kleine kinderen vind ik een autovakantie toch net iets relaxter.

  1. Eliane schreef:

   Wij zijn ook niet zo van het vliegen, al helemaal niet ver. Wil graag meer met de trein gaan reizen, maar echt betaalbaar is dat nog niet.

 11. Tessa schreef:

  Ik wacht nog even met reizen tot de herfst: ik ben al gevaccineerd, maar mijn favoriete bestemmingen zijn nog code oranje of code geel (Maar dan moet ik in dat land wel in quaraine en helaas heb ik die mogelijkheid niet qua reisdagen)

  1. Eliane schreef:

   Oh, naar welke landen wil je? Ik kom net terug uit Malta, die was geel en dus geen quarantaine bij thuiskomst. Ik duim dat het snel verandert!

Comments are closed.