5 (reis) Tips voor puur genieten in Gotland, Zweden

5 (reis) Tips voor puur genieten in Gotland, Zweden

Gotland staat voor het bouwen van een feestje. Een puur feestje boordevol culinaire belevingen. Puur fruit verdwijnt in de lekkerste cocktails en pure natuur staat voor outdoor all the way. Tijd voor een potje puur genieten op Gotland.

Gotland, het grootste eiland van Zweden in de Oostzee

Waar Zwedens bekendste scriptschrijvers verzamelen, waar bekende modeontwerpers een huis hebben en waar Stockholmse topchefs bij tijd en wijle de Gotlandse keukens overnemen, daar bruist het. En inderdaad; Zwedens grootste eiland borrelt en bruist als nooit tevoren. In deze blog neem ik je mee naar mijn lievelingseiland; Gotland. Mijn eerste en zeker niet mijn laatste blog over het leven als local. Want dat moet je doen. Blending-in met de Gotlanders. Mee in hun pure leefstijl. Ik tip mijn vijf pure favorieten op hip en happening Gotland.

Visby is de grootste stad op het Zweedse Oostzee-eiland Gotland

Pure liefde voor het ongedwongen eilandleven in Visby

Vier jaar woonde ik op een steenworp afstand van Stockholm waar mijn buurvrouw Catrin mijn lokale soulmate blijkt te zijn. En laat die soulmate annex girl crush nou precies op Gotland, midden in Visby, een hele fijne winkel hebben. Catrin’s Idyllien staat voor een ongedwongen eilandleven inclusief een reeks bijpassende duurzaam geproduceerde producten. Catrin kent iedereen. Geen Gotlands hoekje of gaatje is haar onbekend. In een handomdraai fixt zij de fijnste picknick of een fika op hoog niveau. Pure liefde voor de beste gids van Gotland die haar insider tips graag met ons wil delen.

Het ongedwongen eilandleven in Visby

Leestip: dit boek gaat volledig over de Zweedse FIKA traditie

PUUR GOUD BINNEN VISBY’S VESTINGMUREN

Het is puur ‘goud’ wat er blinkt binnen de elf meter hoge vestingmuren van het Instaproof Visby. Hobbelige smalle straten leiden vanaf de hippe boulevard langs middeleeuwse woonhuizen en aanlokkelijke winkelpanden de ‘berg’ op naar boven. Achter de perfect bewaarde gevels van de vele restaurants bereiden de chefs van onder andere Supper, Surfers, Vårfrü, Italienaren, en Ett Litet Crêperie hun gerechten met pure ingrediënten. Nagenoeg net geoogst van het omringende eilandland. Trendy, klassiek, hoge hakken-hip of ingetogen; eettechnisch zijn alle smaken binnen Visby’s muur vertegenwoordigd. 

TIP: in de INSTAGRAM-gids “(S)Hoppen op Gotland” tip ik een elftal gastvrije winkeliers binnen en buiten de vestingmuren van Visby. En als additionele extra een gids vol lekkere hapjes in hartje VISBY.

De vestingsmuren van Visby

PUUR GENIETEN VAN JE FIKA 

Gotland staat voor puur genieten van een buitendeurs ontbijt of van een fika in een gezellige setting. Op het eiland vind je zuurdezembakkers, bakkende herenboeren en legio leuke stekjes voor een aangename stop. De gemiddelde Gotlandse gastheer of -vrouw maakt van elk moment een feestje. De warmte van de knapperende kachel in de winter, het veldboeket op de tafels in de lente; aankleden kunnen de Zweden. Met hun minimalistische touch en een grote dosis cosiness zorgen ze goed voor jouw innerselfie. Slow Gotlandic living op zijn best. Zitten en genieten, van een groot bord Risgrynsgröt of wat warme havermout. En na het ontbijt, bij de lunch of aan het einde van de middag is het tijd voor de welbekende en zeer beminde kanelbulle med vanligt kaffe. Gewone koffie zonder opsmuk. Hoe fijn kan een fikamoment zijn? 

TIP: Start lekker langzaam op tijdens een knus ontbijt bij Cafe Amalia en eet overheerlijke bullar bij Berså.

Gotland staat voor puur genieten van een buitendeurs ontbijt of van een fika in een gezellige setting. Gotland staat voor puur genieten van een buitendeurs ontbijt of van een fika in een gezellige setting.

Gotland telt bijna 300 km2 pure natuur 

Met een lengte van 125 kilometer en een breedte van 55 tekent Gotland voor net geen 3000 vierkante kilometer pure natuur. Hoge kliffen en met stenen bedekte zandstranden wisselen elkaar af langs de 800 kilometer lange kustlijn. Grillige kalkstenen sculpturen doemen op voor de kust in het water van de Oostzee. Over het eiland verspreide fikaplekjes in combinatie met de afwisselende fotogenieke natuur blijken een ware attractie. Ook in de winter en nee, niet alleen voor de diehard wintergasten die in Adams- of Evakostuum het ijskoude water in rennen. 

Overweldigende natuur op Gotland, Zweden

TIP: een paar keer per week kunnen kallbada bikkels aan de Visby boulevard gebruik maken van de zogenaamde bastuboot. Ervaar een saunabeleving als nooit tevoren.

VIsby Boulevard sauna ervaring

PURE PRODUCTEN ALL-OVER GOTLAND

Brouwerijen, bakkerijen, boerderijen, glasblazers en culinaire kopstukken; heel Gotland gaat voor puur. Sustainable all the way. Pure producten als basis voor een aansprekend concept. Brouwerijen gaan aan de slag met het graan van de buren, boerderijen tekenen voor een korte keten. Van eilandgrond tot gastenmond onder andere bij Stelor, Strandakar, Salthamn en Lilla Bjers. Maar ook wol, messing, glas en vele van het eiland afkomstige producten worden waar mogelijk hergebruikt. De vooruitstrevende Gotlanders eten, drinken en leven duurzaam. Samen zetten zij Gotland op de internationale kaart als ‘ett sustainable plejs. Pure liefde voor het pure Gotland!

PURE PRODUCTEN ALL-OVER GOTLAND

Beeld Salthamn

Zo! Mijn eerste blog voor INSTAGRAM BLOGGERS is een feit. Op mijn Instagramaccount; SWEDEN by bibi deel ik dagelijks tips over Zweden. Heb je een vraag, wil je wat delen en past het binnen mijn profiel, dan ben ik graag jouw Zweedse uitlaatklep. 

Tenslotte nog wat praktische tips voor een vakantie richting Gotland:

5 (reis) Tips voor puur genieten in Gotland, Zweden

Instagrambloggers.nl maakt gebruik van affiliate links. Dat kost jou niets extra, maar helpt ons de site te onderhouden. 
Bestel bijvoorbeeld bij Bol.comBever, of Natuurhuisje dan ontvangen wij een kleine commissie.