De perfecte spots in Berlijn om te zwemmen

comment 0
Zwemmen in een meer - Weissensee

Zwemmen in Berlijn – Berlijn heeft maar liefst 180 kilometer aan waterwegen, dat is dubbel zoveel als in Amsterdam. Daarnaast zijn er in Berlijn ook nog meer dan 20 meren én zijn er maar liefst 60 binnen-, strand- en zomerbaden. Je hoeft dus nooit ver te zoeken om een verfrissende duik in het water te kunnen nemen. Ben je niet zo’n waterrat? Geen probleem, deze plaatsen zorgen voor de perfecte sfeer om zowel in als naast het water te relaxen!

De zomers in Berlijn zijn bloedheet, maar gelukkig is Berlijn een echter waterstad.

Zwemmen in stijl in Berlijn – Hotel Oderberger Pool 

In het begin van de 20ste eeuw waren badkamers ongewoon in de Berlijnse huizen. Slechts 10 procent van de Berliners kon zich baden of douchen in eigen huis. De overige bewoners waren aangewezen op ‘Volksbadeanstalt’ (publieke badkamers), zoals Stadtbad Oderberger, dat in 1902 openging.

Zwemmen in stijl - Hotel Oderberger Pool 

Tegenwoordig kan je van het zwembad genieten als je in Hotel Oderberger verblijft, maar ook als je niet in het hotel verblijft, kan je gewoon een toegangsticket kopen voor het Stadtbad!  Hier zwemmen lijkt alsof je zwemt in een filmdecor of in een oud badhuis.   Na het zwemmen kan je genieten van een heerlijke cocktail of lokaal gebrouwen bier in de prachtige Oderberger bar. Oderberger Strasse 57 – Prenzlauerberg

Zwemmen in stijl - Hotel Oderberger Pool 

Zwemmen in een boot in Berlijn op het Badeschiff

In de 19de eeuw was het heel gewoon om te zwemmen in de Spree.  Er waren toen ongeveer 30 badzones in de rivier, die in de loop van de 20ste eeuw echter stuk voor stuk moesten sluiten wegens de vervuiling van het water.  

Zwemmen in een boot - Badeschiff

Badeschiff heeft deze traditie teruggebracht door een oude vrachtboot die vroeger steenkool vervoerde, om te bouwen tot een drijvend zwembad dat aangemeerd ligt in de Spree.  Vanuit het zwembad heb je een geweldig uitzicht over de rivier, de Oberbaumbrücke, de Molecule Man en de Tv-toren en dat alles terwijl de schepen voorbij varen. Een heel bijzondere ervaring. Eichenstrasse 4 – Kreuzberg

Zwemmen in een boot - Badeschiff

Zwemmen in een meer – Weissensee

De Weissen See is een meer in de Berlijnse wijk Weissensee. Naar Berlijnse normen is het een redelijk klein meer. Je hoeft slechts 300 meter te zwemmen om van de oostelijke oever naar de westelijke oever te raken, of 350 meter van noord naar zuid.

Zwemmen in een meer - Weissensee

Aan het meer kan je ook terecht bij het Weissensee Strandbad (@strandbad_weissensee). Het gebouw met de grote witte letters die je al van ver verwelkomen, stamt nog uit het DDR-tijdperk. Eens je door het gebouw bent gewandeld, lijk je plots op een Caribisch eiland terecht te komen. Aan de strandbar kan je terecht voor zonnige cocktails. Het zandstrand met de vrolijke strandstoelen, wuivende palmbomen en rieten parasols maken de zuiderse sfeer compleet. Het strandbad is een populaire locatie voor openluchtoptredens (met een podium op het water), volleybaltornooien, of om naast een vuurkorf te genieten van de zonsondergang met een biertje in de hand. 

Het meer en het strandbad zijn vanuit het stadscentrum in minder dan 20 minuten bereikbaar (met de tram vanuit Alexanderplatz). Het is daarom een geliefde plek voor een after-work-plons. Berliner Allee 155 – Pankow

Zwemmen in een meer - Weissensee

Zwemmen in Berlijn zoals in Griekenland bij Stadtbad Neukölln 

Toen het zwembad in 1914 opende, was het een van de grootste  en mooiste van Europa.  Er kwamen tot wel 10.000 bezoekers per dag.  Ondertussen heeft het zwembad al een aantal renovaties ondergaan, maar het prachtige uiterlijk is nog steeds hetzelfde als in 1914.  

Het zwembadcomplex bestaat uit twee baden: een groot en een klein. Het neoklassieke ontwerp is geïnspireerd op de thermale baden uit het oude Griekenland.  Net zoals in de oude Griekse tempels, liggen beide zwembaden onder een koepel met een dakraam. Rond het zwembad staan zuilen en sculpturen en de muren zijn afgewerkt met prachtige mozaïeken.   

Zwemen in Berlijn - Stadtbad Neukölln 

Naast de twee prachtige zwembaden, kan je in dit complex ook een Finse sauna, een kruidensauna, een marmeren stoombad en een caldarium (warmwaterbad) terugvinden. Het zwembad is een van de vele openbare zwembaden, die verenigd zijn onder het ‘Berliner Baederbetriebe’. Hier kan je ‘baden in luxe’ voor een super betaalbare prijs. Ganghoferstrasse 3 – Neukölln

Zwemen in Berlijn - Stadtbad Neukölln 

Van stadsstrand naar Strandbad Wannsee

Rond 1900 was het aantal bewoners in Berlijn zo snel gestegen dat de stadsbewoners opeengepakt moesten leven in huurkazernes. De stadsmensen snakten naar ruimte en vrijheid en trokken tijdens het weekend massaal naar de Berlijnse meren. 

In die tijd was het echter ongehoord om buiten te baden en wie werd betrapt, moest een boete betalen van minstens 5 Duitse mark (omgerekend naar deze tijd is dat ongeveer 100 euro). Aan de Wannsee begon men daarom in het geheim een strandbad uit te baten. Steeds meer Berlijners trokken naar de oevers van de Wannsee, waardoor de wetten uiteindelijk alsnog aangepast werden.  In 1907 werd dan ook een kustlijn van 200 meter aan de Wannsee officieel aangewezen als openbare badplaats.

Zwemmen in Berlijn

Tegenwoordig is strandbad Wannsee ook onderdeel van het ‘Berliner Baederbetriebe’ (@berliner_baederbetriebe) en nog steeds een populaire bestemming voor de Berlijnse stadsbewoners. Doorheen de jaren werd het uitgebreid tot een zandstrand van 80 meter breed en 1.200 meter lang. Er is plaats voor maar liefst 50.000 badgasten. Hiermee is het het grootste badstrand in Europa dat niet aan de zee ligt. Wannseebadweg 25 – Wannsee

Meer Berlijn tips?

Deze en meer beelden en tips kun je terugvinden op het Instagramaccount van Silvie (@bonnesilvie) of lees al onze reisblogs over Berlijn.

Breng je binnenkort een bezoek aan Berlijn? Je kunt bij Silvie terecht voor een unieke ‘Berlin Photo Shoot Walk’: een wandeling langs een fotogenieke route, waarbij Silvie zorgt voor een spontane fotoreportage van jou en je familie, zodat je bij thuiskomst een reeks professionele beelden en herinneringen in je mailbox kan terugvinden.

Leukste stedentrips in Europa:

Zwemmen in Berlijn - de fijnste spots Zwemmen in Berlijn - de fijnste spots

Alle beelden in deze blogpost zijn gemaakt door Silvie Bonne zijn beschermd volgens de auteurs- en portretrechten. 
Online beelden kunnen nooit gekopieerd, gedownload of op eigen site of social media geplaatst worden zonder
 schriftelijke toestemming van de fotograaf (Silvie Bonne) en de geportretteerden.

Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.