De kunst van de Noord-Zuidlijn in Amsterdam verzamelt in 7 haltes.

kunst-noord-zuid-lijn-amsterdam

De Noord-Zuid lijn, de metrolijn die eindelijk Amsterdam Noord met Amsterdam Zuid verbindt is open. Dat het langer heeft geduurd dan gepland is ook geen geheim. Maar wist je dat er achter elk metrostation van de Noord-Zuid lijn een “kunst’ verhaal zit? De kunst van de Noord-Zuidlijn in Amsterdam verzamelt in 7 haltes.

View this post on Instagram

• Natasha X Skies over Snaefell • ————————————————————————— ²⁰¹⁸⁰⁷²¹ What a beautiful piece of art ‘Skies over Snaefell’ a light installation by Allard van Hoorn @akzonobelartfoundation Thanx @iamsterdam #iamartamsterdam #iamsterdam for showing us beautiful art in Amsterdam like the collection @akzonobelartfoundation In frame the lovely @natashajade_v #sennsportraits ————————————————————————— #instamagazine_ #watchthisinstagood #super_holland #createexplore #streetdreamsmag #thecreatorclass #agameoftones #teamcozy #estheticlabel #huntgram #hsdailyfeature #igrecommend #artofvisuals #theweekoninstagram #sdmtravels #urbanromantix #inspirationcultmag #pursuitofportraits #portraitvision #portraitsnl #portraitmood #artwatchers_united #sonyalphaportrait #adorama #sennsfavo2018

A post shared by Senn™MobileSniper 📱 (@senns_less) on

Kunst van de Noord-Zuidlijn.

In opdracht van de Gemeente Amsterdam heeft QKunst de integratie en vormgeving van kunst verzorgd in deze spraakmakende metrolijn. Veronique Baar, oprichter van QKunst, legt me uit;’er komen dagelijks tienduizenden reizigers door de stations van de noord-zuidlijn. De kunst die we voor deze stations wilden maken, moet dan ook toegankelijk zijn, maar ook verrassend en passend bij de stad.’

Ik had graag een top 10 van mooiste metrostations in de noord/zuidlijn willen maken, echter.. de lijn heeft maar 7 stations. Daarom presenteer ik hierbij: mijn top 7 van de kunstigste stations in de noord-Zuidlijn.

7. Halte Centraal Station.

Twee kunstinstallaties hier:
 In de grote hal boeven is ‘Tullip Palepai, navigating the River of the world’ te vinden, van Jennifer Tee. Met 100.000 tulpenblaadjes maakte ze een collage als tegenhanger van het grote gevelstuk bovenaan het centraal station door Cuypers (weetje van de dag, nooit doorgehad dat deze er zat). In haar ontwerp komen twee elementen samen: de tulp, het wereldberoemde Nederlandse icoon en de palepai, grote geweven scheepjesdoeken uit het zuiden van Sumatra met de voorstelling van een schip.
 kunst-noord-zuid-lijn-amsterdam-centraal-stationkunst-noord-zuid-lijn-amsterdam-centraal-station

De andere is te vinden boven de vertrekkende metrolijnen: Weather engine van Davis Claerbout. Op een videoscherm is te zien hoe een persoon zich voortbeweegt in een Nederlands landschap. Het landschap en de activiteiten van de persoon passen zich aan op het huidige weerbeeld: schaatsend, schuilend, of met het weerbeeld van de afgelopen weken: afkoelend in het water.

6. Halte Noorderpark.

Het eerste station na de rit onder het water door. Met 7 zuilen wilden Persijn Broersen en Margit Lukacs de reiziger welkom heten in het soms nog wat wilde Noorden van Amsterdam. Met een ode aan de Amsterdamse school en de moderne geometrische vormen zijn 7 zuilen neergezet die centraal met noord verbinden.

kunst-noord-zuid-lijn-amsterdam-station-noordkunst-noord-zuid-lijn-amsterdam-station-noord

5. Halte Europaplein

Aan dj/vj/fotograaf Gerald van der Kaap was de opdracht gegeven om Europaplein vorm te geven. Met zijn ‘I want a permanent wave’ heeft hij beweging weten te brengen in het metrostation Door gebruik te maken van verschillende kleuren, materialen en structuren, brengt hij diepte en beweging in deze woorden op de muren.
Ondertussen zijn er ook nog foto’s te zien van twee mensen die elkaar ontmoeten en leren kennen. Dit alles heeft hij zelf ontworpen en geschoten in en om de noord-zuidlijn, geïnspireerd op de ontmoeting tussen Zeus en Europa.
https://www.instagram.com/p/BlfmJfRD8g0/?taken-at=1403543673230521
Leuk weetje: ergens in dit station ligt een Twee Euro munt die dit verhaal ook vertelt.

4. Vijzelgracht

Bij het verdiepen in dit onderwerp, kwam ik erachter (ja, ik heb als niet Amsterdammer blijkbaar onder een steen gelegen..) dat dit station nogal wat voeten in de aarde heeft gehad, verzakkende aarde wel te verstaan. En nu het station open is snap ik dat ook wel, want het is nogal een diepte die de 47m lange roltrap in gaat. Hiermee is ie de langste van de BeNeLux trouwens.

Maar. terug naar de kust. Want tijdens je 47 meter lange tocht naar beneden is er een LED- projectie te zien van levenslijnen. Deze levenslijnen zijn van mensen in het leven van Ramses Shaffy en komen twee keer per uur allemaal samen waardoor het portret van deze beroemde buurtbewoner verschijnt. Waarom maar twee keer per uur? Dit om de dagelijkse reiziger te blijven verrassen, in de hoop dat je deze rit misschien wel de kans krijgt om het hele beeld te kunnen zien.

kunst-noord-zuid-lijn-amsterdam-halte-vijzelgracht

3. Rokin

Dewar & Gicquel – The crocodile, the melodica, the pike fish, the high heel pump, …’
Oudheid staat centraal in dit station. En niet onterecht want het Rokin was ooit de rivierbedding waaraan Amsterdam is gebouwd. Tijdens het graven van de metrotunnels zijn dan ook allerlei archeologische vondsten gedaan. Zo’n 700.000 voorwerpen zijn er opgegraven en zoals de titel van het kunstwerk vermeldt, waren dat nogal uiteenlopende vondsten. Op de muren van station Rokin zijn wat hoogtepunten in natuursteen op de wanden aangebracht. Maar, waar voor mij het hoogtepunt is in dit station, is wel bij de roltrap (zo flauw dit). Hierin zijn namelijk de opgegraven schatten tentoongesteld. Roltrap ritjes waren niet eerder zo interessant, want je blijft kijken naar de vondsten. Van brommer plaatjes tot ankers en van oude pijpen tot boekjes. Aanrader!

kunst-noord-zuid-lijn-amsterdam

En wil je wel zelf iets mee naar huis nemen wat afkomstig is uit de Noord-Zuidlijn? Check dan deze mokken ontworpen door Mauk Studio, gebakken van 100% Amsterdamse klei, afkomstig uit de Noord-Zuidlijn. Voor de echte fan!

noord-zuid-lijn-metro-kopjes

2. Halte De pijp.

Lopend door de bovenste verdieping van het metrostation zien de kleuren op de muur er gewoon leuk en grappig uit. Lang en smal is het station wel, waarbij de sporen boven elkaar lopen omdat er in de breedte weinig ruimte was. Weinig bijzonders, zou je denken.
kunst-noord-zuid-lijn-amsterdam-halte-de-pijp
De reden dat dit station op twee staat is dan ook meer het verhaal hierachter. Buurtbewoner en kunstenaar Amalia Pica heeft feestvlaggetjes uit de nabijgelegen Hema gehaald en deze nat gemaakt waardoor de kleuren uitliepen op een wit vel. Wat hieruit is ontstaan is op de muur geprint en zijn dus ook de kleuren die uit de vlaggetjes zijn ‘gelekt’.

Hoe simpel kunst kan zijn.

kunst-noord-zuid-lijn-amsterdam-halte-de-pijp

1. Halte Noord.

Ik heb een vermoeden dat station Noord de nieuwe insta hotspot gaat worden: de lichte overkoepeling en de witte lijnen op de grond zijn geweldig voor foto shoots.
De bedenker hiervan is Harmen Lieburg met zijn ‘Flyways’ Geïnspireerd door de vogels die in het moerassige gebied rond Amsterdam Noord zijn te vinden. Hij wil hiermee Amsterdam in vogelvlucht laten zien, vanuit ‘a bird’s eye’. In de witte lijnen en tekeningen op de grond zijn kaarten terug te vinden, vogelverhalen, routes en vooral veel vogels.

De doorkijk naar de passage onder het station biedt veel mogelijkheden voor straatfotografie. Ik voorzie dat dit station op fotogebied erg goed gaat scoren.

kunst-noord-zuid-lijn-amsterdam-halte-noord

Nog meer mooie Instagram-proof plaatjes uit de Noord-Zuidlijn.

View this post on Instagram

• De-escalating behavior • ————————————————————————— ²⁰¹⁸⁰⁷²³ Yesterday it went like …’Uhm, Natasha would you please do this one more time’ (once, twice and for the third time) ‘cause I want you alone on this shot’, without the early commuters in the new metroline aka @noordzuidlijn In frame: the tres sympatico and stunning @natashajade_v ————————————————————————— #instamagazine_ #createexplore #watchthisinstagood #streetdreamsmag #thecreatorclass #agameoftones #teamcozy #estheticlabel #theweekoninstagram #sdmtravels #urbanromantix #inspirationcultmag #busystranger #eyeemoninstagram #ignant #fubiz @fubiz #stairwalkers #stairsandsteps #sdmfeatures #noordzuidlijn #adorama #sennsstaircase #sennsfavo2018

A post shared by Senn™MobileSniper 📱 (@senns_less) on

Leuk om te doen in Amsterdam: