360° fotograferen met de Ricoh Theta V | Review

review-360-graden-ricoh-theta-amsterdam-noord

Toen Eliane me vroeg of ik een dag in Amsterdam de nieuwe Ricoh Theta V wilde komen testen was die keuze snel gemaakt! Sinds een paar weken ben ik met de Samsung tegenhanger, de gear 360 2017, aan het experimenteren of en hoe ik deze nieuwe technieken kan gebruiken bij mijn fotografie. Mooie kans om deze kennis en ervaring in te zetten en het een met het ander te vergelijken. Gastblog door @marcorama.

Selfie Stick

Mijn eerste algemene tip is, gebruik een selfie stick. Ja, écht. Omdat 360° camera’s bestaan uit 2 lenzen die beide 180° beeld van die zijde vastleggen staat daar, wanneer je hem in je hand houdt, je duim/hand etc. op. Bijkomend voordeel is dat je met een selfie stick de camera ook hoger kunt houden zodat je zelf niet te groot in beeld komt.

review-360-graden-ricoh-theta-v-duim-in-beeld

Duim in beeld, zonder selfiestick.

Je kunt de Theta op 2 manieren gebruiken om foto’s of filmopnames te maken. Via de knoppen op de camera zelf, of via de Theta app. Na het downloaden van de app kun je via WiFi met de camera verbinden en zie je het 360° beeld op je telefoon verschijnen.  

TIP: De Theta app communiceert ook via bluetooth (BLE, Bluetooth Low Energy) en daarmee kan je je batterij sparen.

LEES OOK: 10 Architectonische hotspots in Nederland

Fotograferen in 360°

De Ricoh Theta V heeft in weze 2 lenzen die samen alles om je heen op de foto zetten. Dit heeft zo z’n voor- en nadelen. Een voordeel is dat je tijdens het maken van de foto niet na hoeft te denken over hoe je de camera houdt. Echt alles staat er op en achteraf in de Theta+ app bepaal je de compositie en hoek van de foto. Daarbij krijg je wel de uitdaging eerst goed om je heen te kijken bij wat je wel en niet op de foto wilt hebben. Dingen die dichtbij zijn komen groter in beeld en dat is soms een nadeel.

review-360-graden-rich-theta

Wat kun je met 360° beelden?

Het 360° materiaal kan je uploaden naar YouTube, Vimeo, FaceBook en Google StreetView. Die platformen herkennen het formaat en bieden de bezoeker de mogelijkheden om met je telefoon, swipe of muis te bepalen welke kant van de 360° je wilt bekijken. Op de andere platformen zul je er een plat, 2d plaatje van moeten maken. Met de Theta+ apps (een aparte voor foto en video) kun je de foto positioneren en exporteren naar je favoriete social media.

review-360-graden-ricoh-theta-pont

360 op de Pont naar Noord

Theta App

Dan begint het eigenlijk pas! In de Theta app, kun je na het downloaden van de “spherical” afbeeldingen, al met het perspectief spelen door in of juist uit te zoomen en rond te draaien totdat je tevreden bent met je onderwerp. In de camera zit een gyroscoop en daardoor weet hij altijd wat er boven is. Na het laden van de foto zie je deze foto vanaf het standaard beginpunt gebaseerd op deze informatie.

theta-app-dashboard theta-app-dashboard

theta-app-dashboard theta-app-dashboard

Via de Theta+ app kun je deze uitsnede van de 360° exporteren naar een bestand of direct naar je favoriete social netwerk.

Standaard kun je snel voor mirror ball of de bekende little planet weergave kiezen.

review-360-graden-ricoh-theta-amsterdam-noord

Mirrorball

review-360-graden-ricoh-theta-amsterdam-noord

Little Planet

TIP: Via de Theta+ Video app kun je van een 360° foto in 2 stappen een geanimeerde film maken. Een hele gave manier om een foto van alle kanten te bekijken. Er zitten sjablonen in voor allerlei situaties en je kunt de snelheid van de beweging eenvoudig aanpassen.

Tips bij het fotograferen.

Met de Ricoh Theta V kan je heel eenvoudig een groepsfoto maken of een ruimte laten zien met een 360° foto. Voor de foodbloggers, zet hem midden op de tafel en al het eten en de mensen rondom de tafel zijn in beeld. Inclusief die mooie lamp boven de tafel! Zet de camera op de grond waar interessante dingen gebeuren. Denk hierbij aan een mooi mozaïek vloer, lijnen, kleuren of zoals Vincent: een putdeksel…

Ik heb deze camera ook in een wenteltrap gebruikt, dat geeft een heel gaaf effect!

Bij creatief gebruik kun je originele en opvallende content maken.

Inspiratie

Kijk voor inspiratie eens op https://www.instagram.com/ralfsilvius/ en op de officiële Theta instagram.

Rico Theta V Review conclusie

Het is superleuk om met een 360 graden camera aan de slag te gaan, maar het beperkt je soms ook in de mogelijkheden. Al met al vooral leuk om creatief aan de slag te gaan, met een hoge funfactor. De camera kost 449 euro.

Nog meer leuke apps en gadgets:

3 comments

  1. Mirjam Hart schreef:

    Wat een geweldig speeltje lijkt me dit! Alleen maar buitenspelen met je camera…

  2. Suzanne schreef:

    Heerlijk speelgoed!

  3. Ralf Silvius schreef:

    Thanks voor de exposure! Mooie review van een geweldig apparaat.

Comments are closed.