4 x Naar het museum in Haarlem

Musea in Haarlem

Haarlem heeft als stad een behoorlijk breed aanbod op gebied van kunst en cultuur. Ook op gebied van musea is er van alles te beleven in Haarlem. Dit zijn onze favoriete musea in Haarlem.

Teylers Museum / Pieter Teylershuis

Het Teylersmuseum, museum van de verwondering, is al lange tijd favoriet bij ons. We zagen er al veel exposities, waaronder die prachtige over Leonardo da Vinci. Maar sinds begin december 2021 is er een extra reden om naar het Teylersmuseum toe te gaan. De opening van het Pieter Teylershuis. De rijke Haarlemse ondernemer is de naamgever van het museum en nu kan je ook zijn oorspronkelijk huis bezoeken. En dat is meer dan de moeite waard.

TIP: Een exacte reconstructie in 3d van Pieter Teylers Huis (schaal 1:12) zoals het eruit zag op 8 april 1778, Pieter Teylers sterfdag, wordt een van de pronkstukken in Pieter Teylers Huis. Het poppenhuis heeft een totale lengte van circa 3,50 meter en 75 centimeter breed. Tot in de kleinste details uitgewerkt.

Musea in Haarlem Pieter Teylershuis Pieter Teylershuis in Haarlem

Het Teylersmuseum  Ontdek wonderen van kunst en wetenschap in het oudste en mooiste museum van Nederland! Kaartjes voor het Teylers Museum koop je makkelijk online.

Praktisch: maandag gesloten. Adres: Spaarne 16 in Haarlem

Leuke musea in Haarlem

Frans Hals museum

Het Frans Hals Museum kent twee verschillende collecties: de internationaal beroemde collectie 17e-eeuwse kunst uit Haarlem,  van de Nederlandse schilderkunst uit de Gouden Eeuw – met Frans Hals als voorloper. Daarnaast de collectie met actuele kunst uit de 20e en 21e eeuw, met focus op cutting edge werk van toonaangevende hedendaagse kunstenaars. Kaartjes voor het Frans Hals museum koop je makkelijk online.

Praktisch: Op maandag gesloten. Het Frans Hals Museum heeft 2 locaties: Grote Markt 16 en Groot Heiligland 26, op loopafstand van elkaar.

Museum van de Geest

In het Museum van de Geest | Dolhuys ga je op ontdekkingstocht naar het mysterie van de geest.  Zit het in je lichaam of daarbuiten? Kun je je geest beïnvloeden en hoe zorg je ervoor? Aan de hand van persoonlijke verhalen, wetenschap en levensvragen, ontdek je in het museum meer over je eigen geest én die van de ander. Dit doe je wat ons betreft het beste door een audiotour. Het toffe aan het Museum van de Geest is dat ze maar liefst 6 verschillende audiotours hebben. Heb je niet zoveel tijd? Dan kies je de highlights versie, die brengt je langs 5 hoogtepunten van het museum. Ben je met de kinderen op pad in Haarlem? Dan kies je die voor de kindjes met een toffe opdrachten en zo is er voor iedereen wel een audiotour op maat.

Praktisch: gesloten op maandag en dinsdag. Adres: Schotersingel 2 in Haarlem

Haarlem: Museum van de Geest Haarlem: Museum van de GeestHaarlem: Museum van de Geest

Museum Haarlem

Als Haarlemmer moet je eigenlijk een keer in het Museum Haarlem zijn geweest. In het museum vindt je een permanente tentoonstelling over de rijke en bewogen geschiedenis van Haarlem: Allemaal Haarlemmers. Leer over de 1000 jaar geschiedenis van de stad en ontmoet bijzondere Haarlemmers. Ontmoet Haarlemmers uit het heden en verleden, van wereldberoemd tot doodgewoon. En bekijk de stad door hun ogen. Naast de vaste tentoonstelling zijn er vaak wisselende tentoonstellingen over typische Haarlemse onderwerpen en van lokale of regionale kunstenaars.

Praktisch: Adres: Grootheiligland 47 in Haarlem

Musea in Haarlem

Hoeveel musea heeft Haarlem?

Haarlem heeft meer dan deze 4 musea, maar dit zijn wel de bekendste. In totaal heeft Haarlem 10 musea.

Tips voor een stedentrip naar Haarlem

Musea in Haarlem

Posted by

Instagrambloggers.nl is het online platform achter het Instagram-account van @elianeroest. Eliane woont in Amsterdam met haar vriend Daan en dochter Brune van 9. Ze is altijd op zoek naar de meest Instagrammable plekken in Europa. Ze deelt haar verhaal op Instagrambloggers.nl, waar ze ook een team van enthousiaste gastbloggers leidt.