(virtueel) ‘Bakkie Doen?’ met een vluchteling op Wereldvluchtelingendag

bakkie-doen-vluchtelingenwerk

UPDATE: Ik dronk koffie met Arabi, vluchteling uit Syrië, in zijn koffiestand op de Amsterdamse Albert Cuypmarkt. Bekijk hieronder een kleine impressie uit ons gesprek.

View this post on Instagram

Vandaag is het #wereldvluchtelingendag, de aanleiding voor @vluchtelingenwerknederland om te vragen of ik een bakkie wilde doen met een vluchteling. Ik werd door Arabi uitgenodigd voor een Arabische koffie in zijn stand op de Albert Cuyp markt. Arabi vluchtte in 2015 uit Syrië naar Nederland. Inmiddels runt hij zijn eigen koffiestand en is hij acteur. Een uur praten over het leven, rare Hollandse gewoontes, wat corona met ons doet en nog veel meer, is onmogelijk om samen te vatten in 2 minuten maar het geeft de sfeer en de setting perfect weer! Mocht je nog nooit een Arabische koffie hebben geproefd? Op naar de markt, hij heeft trouwens ook een killer “iced coffee” doe hem de groeten van mij en ga het gesprek aan. #bakkiedoen #samenwerking #wereldvluchtelingendag

A post shared by Instagrammer uit Amsterdam 📸 (@elianeroest) on

Ik besef mij maar al te vaak hoe bevoorrecht ik ben met het leven wat ik mag leiden. Daardoor kriebelt er al tijden iets. Iets wat ik meer wil doen, iets extra’s, mijn stem en bereik inzetten voor een initiatief wat wel wat extra aandacht kan gebruiken. En precies op dat moment vroeg VluchtelingenWerk Nederland of ik mij middels ‘Bakkie Doen?’ wilde inzetten tijdens Wereldvluchtelingendag op zaterdag 20 juni.

bakkie-doen-vluchtelingenwerk

Wereldvluchtelingendag 20 juni 2020.

Ook bij Wereldvluchtelingendag gooit corona roet in het eten, of moet ik zeggen in mijn bakkie koffie? Daar waar de campagne “Bakkie Doen?” voorgaande jaren succesvol werd uitgevoerd in real life, zal dit jaar het “Bakkie Doen?” moeten plaatsmaken voor een virtueel bakkie.

Tijdens deze online sessie kan JIJ als persoon een virtueel bakkie doen met een vluchteling. Ga het gesprek aan, kom wat meer te weten over de achtergrond, tradities of wellicht kunnen jullie wel iets voor elkaar betekenen? Hoe dan ook een mooie aanleiding voor een bijzonder gesprek.

In gesprek met een vluchteling

Ook ik ga op zaterdag 20 juni in gesprek (met een bakkie erbij) met een vluchteling en hoop de afstand daarmee wat te kunnen verkleinen en verbinding te maken. Want, wat weet ik nu eigenlijk van vluchtelingen? Waarom vluchten mensen, waarom komen ze naar Nederland, wat hopen ze hier te vinden? En waar lopen ze hier tegenaan? Hoe denken ze over ons Nederlanders? Hoe drinken zij hun koffie? Hebben ze bijzondere gewoontes, wat willen ze over hun land vertellen wat ik wellicht nog niet weet. Je merkt het, ik heb eindeloos veel vragen!

bakkie-doen-vluchtelingenwerk

Aanmelden voor “Bakkie doen?”

Ben jij net zo nieuwsgierig? Meld je dan via de link hierboven aan om ook een virtueel bakkie te doen.

LET OP: Je kan je van 8-15 juni inschrijven!

Koffierituelen van een vluchteling.

Als liefhebber van koffie kan ik niet wachten om wat nieuwe inspiratie op te doen voor het zetten van koffie. Ik geloof niet dat we als Nederlanders erg trots hoeven te zijn op onze koffiecultuur. Achteloos zetten we de pot aan of houden we onze kopje onder de automaat. Dit doen we overigens wel erg vaak op een dag, grootverbruikers. Dit bleek een mooie aanleiding voor Vluchtelingenwerk voor het maken van een boekje in samenwerking met vluchtelingen over hun persoonlijke koffierituelen. Hieronder een fijn recept voor Ethiopische koffie.

Benieuw naar alle koffierecepten? De eerste 5 reacties, krijgen een boekje toegestuurd. Wil je ook een boekje, bestel hem hier!

ethiopische-koffie

 

Nog meer koffie:

Dit blog is in samenwerking met VluchtelingenWerk Nederland tot stand gekomen.
Posted by

Instagrambloggers.nl is het online platform achter het Instagram-account van @elianeroest. Eliane woont in Amsterdam met haar vriend Daan en dochter Brune van 9. Ze is altijd op zoek naar de meest Instagrammable plekken in Europa. Ze deelt haar verhaal op Instagrambloggers.nl, waar ze ook een team van enthousiaste gastbloggers leidt.

14 comments

 1. Marco Dreijer schreef:

  Wat leuk dat je zo je platform inzet!

  Ik ben wel benieuwd of er verwachtingen waren over Nederland die helemaal overeenkwamen wn verwachtingen die juist helemaal niet bleken te kloppen?

  1. Eliane Roest schreef:

   Hey Marco, bedankt voor je reactie, ik ga dit meenemen in mijn gesprek!

 2. Chichi zhang schreef:

  Wat een goed initiatief! Ik weet eigenlijk zelf ook niet genoeg over vluchtelingen en vind dit een geweldige actie! Fijn dat het digitaal kan in deze tijd. Zijn er nog andere manieren die je kan aanraden om vluchtelingen te steunen?

  1. Eliane Roest schreef:

   Hey Chichi, ik ga vragen waar behoefte aan is.

 3. Leslie schreef:

  Wat een prachtig initiatief, ik had er nog niet van gehoord, maar vind het zeker super. De beste manier om vooroordelen de wereld uit te halen, is door elkaar te leren kennen.

  1. Eliane Roest schreef:

   Helemaal mee eens Leslie, nooit bang zijn om het gesprek aan te gaan en elkaar wat beter te leren kennen.

 4. Kiki Hasselton schreef:

  wat een super goed initiatief. nog nooit van gehoord. ggoed dat je het zo onder de aandacht brengt

 5. Krystle/Batboy schreef:

  Mooi initiatief! Ik ben een echte koffie leut!

 6. girls-things schreef:

  Wat een goed en mooi initiatief zeg! Goed dat je je zo inzet.

 7. linda Meester schreef:

  Wat een leuk initiatief, het kan zo simpel zijn eigenlijk

 8. Mariska schreef:

  Wauw waardevol! ..zoiets zou ik graag eens met een groepje leerlingen doen. Middelbare scholieren. Komend schooljaar ergens. Is zoiets te regelen denk je?

  1. Eliane Roest schreef:

   Hey Mariska, wat een leuk idee. Ik zet het door aan Vluchtelingenwerk Nederland

 9. Desi Heijl schreef:

  Wat een super tof initiatief. Ik heb er nog niet eerder van gehoord. Leuk bedankt en inderdaad zo belangrijk.

 10. Jouvence schreef:

  Wat een leuk en bijzonder mooi initiatief is dit! Ik had er nog nooit van gehoord.

Comments are closed.