Duurzame reistip, nooit meer plastic mee op reis door de shampoo bar

Duurzame reistip; nooit meer plastic mee op reis door de shampoo bar

Als je regelmatig op reis bent, word je een expert in het verzamelen van kleine flesjes cosmetica. Al dat plastic zit mij echter steeds meer dwars. Dat zorgde ervoor dat ik op zoek ging naar een duurzamer alternatief. Dat duurzame alternatief vond ik in de shampoo- en conditioner bars van HappySoaps.

Shampoo zonder plastic

Dan denk je wellicht met een biologische shampoo een duurzame oplossing gevonden te hebben voor in je badkamer. Think again! De meeste shampoos hebben nog steeds microplastics verstopt. Eenmaal raden waar die uiteindelijk terecht komen? Alle producten van HappySoaps worden overigens in Nederland geproduceerd.

Hoe werkt een shampoo bar?

Als je al je hele leven vloeibare shampoo gebruikt, dan is een shampoo bar echt even wennen. Mijn advies is dan ook om niet te snel op te geven en het een kans geven. Als je eenmaal gewend bent, wil je echt niet meer anders.

Een shampoo bar is eigenlijk een geconcentreerd zeepblok. Door ze in aanraking te laten komen met water kan je ze activeren. Schuim creëer je door ze op je haar te wrijven. Ze zullen nooit zoveel schuimen als een traditionele shampoo uit en fles, maar het schuim dat ze produceren is lekker dik.

Shampoo bar gebruiken in 5 simpele stappen

  1. Maak je haar nat
  2. Wrijf de bar tussen je handen om en flink te laten op schuimen
  3. Wrijf de shampoo bar vervolgens langs je haren.
  4. Masseer je hoofdhuid lichtjes met het schuim.
  5. Laat de shampoo bar vervolgens drogen in een bakje.

Hoe werkt een shampoo bar?

Wanneer gebruik je een conditioner bar?

In principe zou een shampoo bar voldoende kunnen zijn. Maar afhankelijk van jouw haarsoort (droog, krullend, beschadigd of geverfd) kan je ervoor kiezen om een conditioner bar aan je routine toe te voegen. Deze conditioner bar zorgt voor extra hydratatie en verzorging.

Wanneer gebruik je een conditioner bar?

Welke shampoo bar gebruik ik voor mijn haar?

Bij HappySoaps (deze heb ik gereviewed) hebben ze een flinke collectie aan soorten shampoo bars. Hoe kies je welke shampoo bar bij jouw haar past? Kijk bij de diverse shampoo bars even naar de werkende ingrediënten om te zien welk effect deze hebben op jouw haar. Ik ben voor shae butter en olijfolie gegaan.

  • Powerful Ginger Shampoo Bar; ik hou nu eenmaal van gember, dus ik kon niet anders dan voor deze shampoo bar te kiezen. De geur is krachtig en fris. Deze shampoo bar bevat overigens shea butter en olijfolie voor een verzachtende en verzorgende werking.
  • Lavender Bliss Conditioner Bar: ook als ik niet op reis ben, gebruik ik graag geuren en producten die mij aan het buitenland doen denken. Zo ook de Lavender Bliss, alsof je door een lavendelveld in de Provence wandelt.

Welke shampoo bar past bij mijn haar

Dus zoek de shampoo bar die voor jou werkt (sommige hebben meer hydraterende eigenschappen dan andere), en ga van daaruit verder. Als je denkt dat je baat zou kunnen hebben bij extra hydratatie, probeer dan een van de conditioners.

Pro-tip: begin met een kleinere hoeveelheid conditioner (bijvoorbeeld een klodder ter grootte van een dubbeltje) dan je normaal doet, omdat de shampoo bar al een deel van het verzorgende werk voor je heeft gedaan.

Neem de shampoo bar mee op reis

Extra fijn, je kan bij HappySoaps ook mini shampoo bars bestellen, die kan je dan easy peasy aan je toilettas toevoegen om zo op reis ook duurzaam je haren te kunnen wassen. Geen gezeul meer met plastic flessen en deze worden ook niet als vloeistof meegerekend. Voor de doorgewinterde reisblogger is dit ideaal!

Door gebruik te maken van dit blikje kan je de shampoo bar ook handig mee op reis nemen.

Bewaarblikje voor je shampoo bar

Ook handig voor op reis de tandpasta tabs

Als vervanging voor je tube tandpasta, zijn er nu ook (plasticvrije) tandpasta tabs. Werkt super simpel.

  1. Stop een tandpasta tab in je mond
  2. Kauw de tab fijn
  3. Poets je tanden met het schuim

Nooit meer een tube tandpasta mee op reis. Ik bewaar ze zelf in een klein doosje in mijn toilettas.

Ook handig voor op reis de tandpasta tabs

Hoe lang doe je met een shampoo bar?

Een shampoo bar gaat ongeveer 3 keer langer mee dan een fles traditionele shampoo. De ervaring die ik hier en daar lees (de mijne ben ik nog maar net gaan gebruiken) is dat ze soms zelfs langer dan een jaar mee gaan. Dat gezegd hebbende, het kan wel zijn dat een shampoo bar na een jaar zijn geur verliest.

TIP: Bewaar je shampoo bar op een droge plek uit de zon.

Nog meer duurzame (beauty) tips:

Duurzame reistip shampoo bar

Posted by

Instagrambloggers.nl is het online platform achter het Instagram-account van @elianeroest. Eliane woont in Amsterdam met haar vriend Daan en dochter Brune van 9. Ze is altijd op zoek naar de meest Instagrammable plekken in Europa. Ze deelt haar verhaal op Instagrambloggers.nl, waar ze ook een team van enthousiaste gastbloggers leidt.