Kasteel hoppen op de Veluwe in Gelderland

kastelenroute-veluwe-gelderse-streken

In de Gelderse streken zijn ruim 30 kastelen te bezoeken. Een omgeving vol macht en pracht uit vroegere tijden. Ieder kasteel met zijn eigen historie en unieke aspecten. Mooi meegenomen dat een aantal van deze kastelen tussen hei en bos liggen en dat een prachtige fietstocht oplevert. Ik ging een dagje kasteel hoppen op de Veluwe, dit alles op nog geen 1,5 uur met de trein vanuit Amsterdam.

Een culinaire kasteelroute fietsen in Gelderland

In de ochtend komen we aan op station Harderwijk waar twee elektrische fietsen voor ons klaar staan, deze kan je huren bij de Veluwe specialist. De kosten hiervoor zijn ongeveer € 22.50 per dag. Waarom elektrisch? De tocht die we gaan maken is bijna 50 km en we willen ook nog tijd hebben om overal even rond te kijken. De vaart erin en op naar het eerste kasteel.

Bekijk hier de culinaire kastelenroute die wij fietsten op de Veluwe.

kastelenroute-fietsen-gelderland

Kasteel Vanenburg

Kasteel De Vanenburg Veluwe

Het is even zoeken om de juiste bordjes te vinden, maar zodra we eraan gewend zijn, is de route super simpel. Je fietst alle nummers af en dan sta je ineens in de tuin van Kasteel De Vanenburg, een 17e eeuwse buitenplaats in Putten. Wat een bloemenweelde. We worden ontvangen en naar achter het kasteel meegenomen. Een terras vol tafels waar je heerlijk kunt lunchen. En wat een lunch, in tijden niet zo lekker gegeten. In de kasteeltuin zijn de hotelkamers verborgen, allemaal met zicht op deze prachtige tuin. Slechts een kleine stap naar je volledig jonkvrouw te voelen.

tuin kasteel De Vanenburg

lunch kasteel De Vanenburg Kasteel De Vanenburg Veluwe

Nadat we even in het kasteel rond gekeken hebben en door de tuin een wandeling hebben gemaakt, springen we weer op onze fiets en vervolgen we de route naar het volgende kasteel.  Een deel van deze route blijk ik al te kennen uit een ander seizoen.

Next level kastelen hoppen? Duitsland is natuurlijk een logische vervolgstap, zoals Kasteel van Schwerin, ook leuk met de kids!

Kasteel Staverden

Kasteel Staverden - Macht en Pracht - Gelderse Streken

Landgoed Staverden kan je vinden tussen Ermelo en Elspeet, het kasteel is nog steeds midden in de renovatie, maar de mooiste kant stond in volle glorie op ons te wachten bij aankomst.

Hier was ik vorig jaar toevallig ook, tijdens mijn weekendje Harderwijk. We reden toen met een huifkar door de druilerige bossen, ook mooi, maar heel anders. Nu komen we aan op de fiets in de stralende zon, bij de Brasserie kan je heerlijk op het terras genieten van lunch, drankjes, wij kiezen voor koffie met arretjescake. Echt een aanrader!

Brasserie Staverden - terrasLandgoed Staverden

Naast Kasteel Staverden op het landgoed ligt Bierbrouwerij Uddelaer, een unieke gelegenheid om de speciale bieren in een proeverij te proberen. Gevestigd in een monument, het voormalige koetshuis van kasteel Staverden, kan je in wat vroeger de stallen waren een bierproeverij doen. De brouwer vertelt je met passie alles over hoe deze bieren tot stand zijn gekomen. Smaakt het? Neem dan wat flesjes mee voor thuis! Mijn persoonlijke favoriet; de pilsener.

Bierbrouwerij Uddelaer - Landgoes Staverden

Kasteel Essenburgh

Kasteel De Essenburgh

We eindigen onze fietstocht op Kasteel de Essenburgh, last but not least, ook een 17e eeuwse parel midden in een Engelse landschapstuin. De zon staat nog vol op het  terras en het lijkt alsof iedereen hier vanavond uitgebreid gaat dineren. Een glas wijn, borrelhapjes en als klap op de vuurpijl een rondleiding door het kasteel. Want dit kasteel is tevens een hotel, de kamers nog in originele staat.

Hotelkamers Kasteel de Essenburgh

Kasteel De Essenburgh

Starring @rufus_airlines

TIP: Je kan deze route uiteraard ook in de tegenovergestelde richting fietsen, dan begin je dus met kasteel de Essenburgh en dan eindig je bij Kasteel de Vanenburg.

Wat kom je onderweg allemaal tegen tijdens de kasteelroute?

Die kastelen zijn een voor een prachtig om te zien, de tuinen en het landgoed eromheen ook.  Als bonus fiets je onderweg door misschien wel het mooiste stukje van Nederland, de Leuvenumse bossen, een stuk heide en eindeloze fietspaden door het bos. Wat is Nederland toch mooi en wat valt er nog veel te ontdekken.

Hei Veluwe

De Heide

TIP: De hei is eind augustus vaak op zijn mooist omdat deze dan in volle bloei staat.

Veluwemeer - Harderwijk

Veluwemeer bij Harderwijk

fietsen-gelderland-kastelen-route

Op uitnodiging van de Gelderse Streken heb ik de Culinaire Kastelenroute gefietst.
Posted by

Instagrambloggers.nl is het online platform achter het Instagram-account van @elianeroest. Eliane woont in Amsterdam met haar vriend Daan en dochter Brune van 9. Ze is altijd op zoek naar de meest Instagrammable plekken in Europa. Ze deelt haar verhaal op Instagrambloggers.nl, waar ze ook een team van enthousiaste gastbloggers leidt.

3 comments

  1. André schreef:

    Weer een prachtige reportage van je! Ga zo door.

    1. Eliane Roest schreef:

      Ah dankjewel lieve André!

Comments are closed.