Meer dan 12.000 schoenen te zien bij het Schoenenkwartier in Waalwijk

Expositieruimte Schoenenmuseum

Een walhalla voor cultuur-, design en schoenliefhebbers, ondernemers, ontwerpers, kunstenaars en vaklieden opent deze week. Het Schoenenkwartier in Waalwijk opent in het Rijksmonumentale Krophollercomplex in Waalwijk.

Na een verbouwing van maar liefst 5,5 jaar is er nu één bijzondere locatie van 3000 m2 met meer dan 12.000 schoenen om te gaan bezoeken. Een must see voor de schoenenliefhebbers onder ons. Het voormalig Nederlands Leder en Schoenenmuseum is daarmee in een volledig nieuw jasje gestoken.

Meer dan 12.000 schoenen te zien bij het Schoenenkwartier in WaalwijkMeer dan 12.000 schoenen te zien bij het Schoenenkwartier in Waalwijk

Schoenenmuseum 

Het Schoenenkwartier bestaat uit een museum, Maaklab en een Kenniscentrum. Het museumgedeelte is iets wat meteen de aandacht trek. Naast het prachtige gebouw qua architectuur is ook de inrichting een plaatje. Zo wordt je ontvangen in een hal met tegels van lokale leverancier Cor Unum (zie blog Den Bosch) waarbij deze tegels het afvalglazuur wordt verwerkt tot nieuwe klei.

Meer dan 12.000 schoenen te zien bij het Schoenenkwartier in Waalwijk

Het biedt naast het ambachts- en industriemuseum (wat komt er allemaal bij kijken om een schoen te maken) ook een moderne modetentoonstelling. Om het actueel te houden presenteren ze, naast een vaste collectie, ook twee keer per jaar een wisselende tentoonstelling.

Schoenenmuseum Schoenenmuseum

Design hotel NEO KVL by Tasigo in Oisterwijk

Openingstentoonstelling; Put on Your Red Shoes

De openingstentoonstelling is meteen al een klapper. Onder de titel Put On Your Red Shoes. Idol-Icon-Influencer onderzoekt deze expositie de relatie tussen schoenen en muziek. Deel 1 focust op idolen als David Bowie, Elvis Presley, Madonna, Freddie Mercury en Lady Gaga, hun kleding en levensstijl. Vergeet de Spice Girls niet met hun plateauschoenen.

Openingstentoonstelling; Put on Your Red Shoes

Deel 2 zoomt in op merken die aan muziekstromingen of muzikanten verbonden zijn en een iconische status verwierven, zoals Dr. Martens, Timberlands en de Wallabees van Clarks. Had jij ze ook? Deel 3 illustreert hoe popsterren van nu zich als influencers profileren: hoe zij met eigen merken handig inspelen op de behoefte van fans om hun idool te benaderen. Opvallend hoeveel schoenen ik herkende bij de ‘Instawall’, wat leuk om het verhaal en de merken achter de schoenen te zien. Ze hebben ze hier allemaal, dus zowel muziekgek, instagrammer als modefan kan zich hier vermaken, er is namelijk zelfs een dansvloer met liedjes over… schoenen!

Schoenenmuseum in Waalwijk

Kenniscentrum gevestigd in Schoenenkwartier

Het Kenniscentrum op de eerste etage heeft een bibliotheek, educatieve ruimte, archief, een auditorium en een materialenkast waar je verschillende leersoorten en alternatieven voor leer kunt voelen, ruiken en onderzoeken. Je vindt er doorzichtig leer, diverse soorten kunstleer en leer dat bijvoorbeeld is vervaardigd van platgedrukte koeienmagen. Oei, even slikken als je erbij stil staat. Echter alle alternatieven van augmented reality tot paddenstoel, je vindt het er. Deze wereld is nog volop in ontwikkeling.

Maaklab in Schoenenkwartier

Ontwerp en experiment in het Maaklab

In het Maaklab op de begane grond houden ontwerpers, schoenmakers, leerbewerkers, kunstenaars en vakstudenten zich bezig met ontwerp en experiment. In deze openbaar toegankelijke ruimte, waarin ook het café en de museumwinkel zich bevinden, kun je als bezoeker gewoon meekijken en zelf in diverse workshops aan de slag. Zelf wilde ik graag ook aan de slag, je krijgt acuut maak-zin zoals in het Textielmuseum Tilburg. Testen, proberen, falen en opnieuw beginnen, dat is in het Maaklab het speelveld. Als ik in de buurt zou wonen zou ik zeker workshops hier gaan volgen.

Maaklab in Schoenenkwartier

Museum over de wereld van schoenen

Je kunt je compleet verliezen in alle kennis en informatie over al die bijzondere schoenen. Voor kinderen en volwassenen met een korte spanningsboog is ook gedacht, door een multimediatour waarbij vier werknemers elk een andere tak van de schoenmakersbranche vertegenwoordigen, wordt een goed beeld geschetst. Ook kunnen kinderen in het museum een speurtocht doen met behulp van Okke de spin, hij is zijn schoenen kwijt en reken maar uit hoeveel schoenen hij aan kan. Kortom dit museum is niet alleen een schoen om mee te lopen, maar ook eentje om naar te blijven kijken en bezoeken in Brabant.

Kenniscentrum Schoenenkwartier

Het Schoenenkwartier bezoeken? Praktische informatie

  • Dinsdag – vrijdag 10.00-17.00 uur
  • Zaterdag – zondag 12.00 -17.00 uur
  • Entree € 12,50 / Museumjaarkaart is geldig hier
  • Kinderen tot 12 jaar gratis 
  • Adres: Raadhuisplein 1, Waalwijk
  • Meer info

Schoenenmuseum Waalwijk