Niet te missen – 10 opmerkelijke tentoonstellingen in 2023

comment 1
Tentoonstellingen 2023

Eigenlijk is het lijstje groter dan 10 tentoonstellingen in Nederland, want er staan een aantal hele toffe exposities op de agenda. 2023 belooft een inspirerend jaar te worden vol niet te missen tentoonstellingen.

Vermeer, Rijksmuseum, Amsterdam

Zoals de tentoonstelling in het Rijksmuseum van Vermeer. Nog nooit zijn er zoveel van Vermeers werken bij elkaar, vele bruiklenen uit het buitenland worden naar Amsterdam gebracht. Ook het Melkmeisje van het Mauritshuis wordt verplaatst – je weet wel die recentelijk in de aandacht was van de klimaatactivisten. Het lijkt me prachtig om al deze werken bij elkaar te zien en zijn licht en kleurgebruik van dichtbij te aanschouwen. Een klassieker, want de laatste grote Vermeertentoonstelling was in de jaren 90! De reserveringen zijn al begonnen, dus mocht je een gunstig plekje willen hebben, zou ik die nu alvast vooruit boeken.

Vermeer in Rijksmuseum 10 februari – 4 juni 2023 – Koop alvast je kaartjes online.

KLIK HIER VOOR HOTELS IN AMSTERDAM

Art Week 2023, Rotterdam

Niet een tentoonstelling maar een festival. In het weekend van 8 t/m 12 februari staat Rotterdam -nog meer- bol van design, kunst en architectuur tijdens Rotterdam Art Week. Voor mij altijd een feestje om te vertoeven en ik hoop voor jullie ook. Er komt nog een blog met “hoe overleef ik een kunstfestival of beurs” want het kan heel overspoelend zijn, maar als je er de tijd voor neemt (of niet alle locaties op 1 dag bezoekt) dan zie je de tofste dingen. Vaak start ik bij Art Rotterdam, het Van Nelle gebouw is sowieso een parel om te bezoeken, maar tijdens dit evenement zie je nog meer dan in 3 museumbezoeken om je over te verlekkeren of te verbazen. Bij Object vind je de mooiste design en ontwerpen, waarvan ook veel te koop is. Dus mocht je inspiratie zoeken, dan is dit zeker de plek om naar toe te gaan. Verder zijn er in heel Rotterdam verspreid activiteiten dus een beetje voorbereiding is aan te raden. Dat is precies wat ik nu ook ga doen en in de Instagramstories houden we je op de hoogte van nog meer tips!

Rotterdam Art Week – 8 – 12 februari 2023 

Rotterdam Art Week 2022 Review

Metamorphosis, Patricia Piccino, Kunsthal Rotterdam

Om even in Rotterdam te blijven, dit wordt een tentoonstelling die je moet gaan zien, want dit wordt absurd en mooi tegelijk. Kunsthal heeft vaker dit soort bevreemdende tentoonstellingen gehad en die waren altijd raak. Eerlijk gezegd kende ik deze wezens of kunst niet, maar dat geeft helemaal niets, want je wordt vanzelf meegenomen in deze nieuwe wereld die ik nu al graag wil bezoeken.

Kunsthal Rotterdam – Patricia Piccini – 25 februari – 4 juni 2023

Escher, Kunst Museum Den Haag

Van de magische wezens gaan we dan naar de magische wereld van Escher. In Den Haag heb je het Escher Museum wat ook zeker de moeite waard is, maar om hem extra te eren met 125 jaar. Voor deze tentoonstelling, waarin een doorsnede van het oeuvre van M.C. Escher centraal staat, bedacht het Belgische kunstenaars Gijs Van Vaerenbergh ruimtevullende interventies die met een hedendaagse blik naar het werk van Escher kijken. De thema’s zijn dag en nacht, ik kan niet wachten!

Escher – Kunstmuseum Den Haag – 18 februari – 14 september 2023

Meesterlijk Zwart, Kunst Museum Den Haag

Mocht je de Escher tentoonstelling bezoeken en ook van mode houden dan tip ik hierbij ook dat er een overlap is van enkele weken om tevens de Balenciaga tentoonstelling te bezoeken. Als je die nog niet gezien hebt, want deze haute couture modetentoonstelling schijnt uitzonderlijk te zijn! Deze staat ook op mijn verlanglijstje om te gaan kijken eerdaags, dus dan komt er waarschijnlijk nog meer beeld voorbij. Met name in zwarte beelden, want dat was een van zijn lievelingskleuren. Het is voor het eerst dat zo’n grote selectie werken van Balenciaga in Nederland te zien is.

Balenciaga – Kunstmuseum nog tot 5 maart 2023 te zien.

Meesterlijk Zwart Kunstmuseum Den Haag

Gianni Versace Retrospective, Groninger Museum

Nog een modetentoonstelling die je binnenkort al kan bezoeken in het hoge Noorden is Versace. Een tikkeltje extremer dan bovenstaande ontwerper, want het Groninger Museum heeft een spectaculaire tentoonstelling over Gianni Versace ontwikkelt. Vol kleur, print en paillet waar in de tentoonstelling mode, pop en design op spectaculaire wijze samenkomen. Met een extra bonustip in hetzelfde museum voor de muziek- en fotografieliefhebbers onder ons. Vanaf de jaren 70 hingen miljoenen tienerkamers vol met legendarische albumcovers van grote internationale artiesten zoals Pink Floyd, Led Zeppelin, Genesis, Paul McCartney, Peter Gabriel & 10cc. Deze iconische albumcovers zal voor velen, maar vooral voor muziekliefhebbers, een feest van herkenning zijn. Samen met Hipgnosis-oprichter Aubrey Powell stelde fotograaf Anton Corbijn deze tentoonstelling samen.

Gianni Versace Retrospective – Groninger Museum nog tot 7 mei 2023 te zien

Rinus van der Velde, Alex Katz, Museum Voorlinden

Een van mijn favoriete museums is Museum Voorlinden. Voor aankomend jaar staan weer een aantal grote namen op het programma waaronder Rinus van de Velde, maar ook Alex Katz. Zuivere kleuren, gladde oppervlakken en een fijne lijnvoering: deze elementen kenmerken de beroemde portretten en landschappen. Hij bleek een belangrijke voorloper van de Pop Art en groeide uit tot een van de meest belangrijke Amerikaanse kunstschilders van de 20ste eeuw. Kan niet wachten om zijn abstraherende stijl te zien in het echt.

Rinus van de Velde (11 februari – 29 mei 2023), Alex Katz (19 juni01 oktober 2023)- Museum Voorlinden

Rinus van de Velde - Voorlinden

Rinus Van de Velde x Voorlinden
De kunstenaar in Swimmming Pool door Leandro Erlich | The artist in Swimmming Pool by Leandro Erlich
Courtesy of Tim Van Laere Gallery

Kees van Dongen, Singer Laren

Ondanks het geweld van alle buitenlandse kunstenaars hebben we naast Vermeer ook de Nederlandse Kees van Dongen als grote tentoonstelling. In het Singer Museum in Laren (NH) vind je vanaf 17 januari de werken van Kees van Dongen. Waarbij Vermeer je meteen zal kennen, is Kees mogelijk een zoekopdracht waard, hij heeft heel veel fantastisch werk gemaakt die de moeite waard zijn om te bezichtigen.  Kees van Dongen behoort tot de voorhoede van Nederlandse kunstenaars die rond 1900 artistieke vernieuwing zoeken in Parijs.

Kees van Dongen 17 januari – 7 mei 2023 in Singer Laren

Breughel, Het Noordbrabants Museum

Na de succesvolle tentoonstelling over Jheronimus Bosch in 2016 (weet je nog met die extreme wachtrijen?), is het tijd voor de familie Breughel. Voor het eerst zijn alle vijf generaties van deze schildersfamilie verbonden in een omvangrijke tentoonstelling waarin alles aan bod komt. Ik moet zeggen dat deze kunst mij niet van nature trekt, maar de laatste tijd sinds audiotours bestaan en ik me meer verdiep in details van de kunstwerken er een nieuwe wereld voor me opengaat. Dus hier ga je me ook zeker vinden aankomend jaar!

Breughel 30 september 2023 – 7 januari 2024 in Het Noordbrabants Museum

Gaudi, Dalí, Fabrique des Lumières

En mocht je nou nog geen genoeg hebben van grote kunstenaars, maar vind je de schilderijen maar wat klein? Dan raad ik je aan om Fabrique des Lumieres te bezoeken, waar op gigantische schermen je overvallen wordt door een videopresentatie van kunstwerken en muziek & lichtshow van bijvoorbeeld Klimt, Gaudi en Dali. Je wordt helemaal meegezogen in de kleuren, kwaststreken en karakter van de kunstenaar. Een aanrader als je van een beetje spektakel houdt.

Fabrique Des Lumières opent voor minstens 10 jaar haar deuren in Amsterdam

Kunst en cultuur in Europa

Tentoonstellingen in 2023

1 comment

  1. Rene schreef:

    Wat een mooie selectie, Viviane!

Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.