Niet te missen – 10 opmerkelijke tentoonstellingen in 2023

comment 1
Tentoonstellingen 2023

Eigenlijk is het lijstje groter dan 10 tentoonstellingen in Nederland, want er staan een aantal hele toffe exposities op de agenda. 2023 belooft een inspirerend jaar te worden vol niet te missen tentoonstellingen.

Vermeer, Rijksmuseum, Amsterdam

Zoals de tentoonstelling in het Rijksmuseum van Vermeer. Nog nooit zijn er zoveel van Vermeers werken bij elkaar, vele bruiklenen uit het buitenland worden naar Amsterdam gebracht. Ook het Melkmeisje van het Mauritshuis wordt verplaatst – je weet wel die recentelijk in de aandacht was van de klimaatactivisten.

Het is prachtig om al deze werken bij elkaar te zien en zijn licht en kleurgebruik van dichtbij te aanschouwen. Een klassieker, want de laatste grote Vermeertentoonstelling was in de jaren 90! De reserveringen zijn al begonnen, dus mocht je een gunstig plekje willen hebben, zou ik die nu alvast vooruit boeken.

Vermeer in Rijksmuseum 10 februari – 4 juni 2023 – Koop alvast je kaartjes online.

Vermeer in Rijksmuseum

Vincent in Auvers – Van Gogh Museum Amsterdam

In het jubileumjaar 2023 organiseert het Van Gogh Museum samen met Musée d’Orsay een grootse tentoonstelling ‘Van Gogh in Auvers’. Over de periode die Vincent van Gogh de laatste maanden van zijn leven doorbracht in Auvers-sur-Oise.

Vincent in Auvers - Van Gogh Museum

Van Gogh in Auvers 12 mei – 3 september 2023 – Koop alvast je kaartjes online 

Illustraties, glaskunst, mode – Piet Paris, Museum Jan Amstelveen

In de tentoonstelling Piet Paris e.a. – Illustraties, glaskunst, mode in Museum JAN wordt werk van mode-illustrator Piet Paris getoond. Piet Paris, pseudoniem van Pieter ’t Hoen (1962), reflecteert met nieuw werk op de unieke glaskunstcollectie van Museum JAN en plaatst zijn tekeningen in dialoog met modedesigns van toonaangevende modeontwerpers als Viktor & Rolf, Claes Iversen, Spijkers & Spijkers en Benchellal. Glas, tekeningen en mode worden naast elkaar getoond en laten de basisbeginselen zien achter elke tekening van Piet Paris: vorm, kleur en symmetrie. Beeld Viviane van Hooft.

Tentoonstelling Piet Paris, Museum Jan Amstelveen

Piet Paris in Museum Jan 8 maart – 18 juni 2023 

KLIK HIER VOOR HOTELS IN AMSTERDAM

Metamorphosis, Patricia Piccino, Kunsthal Rotterdam

Om even in Rotterdam te blijven, dit wordt een tentoonstelling die je moet gaan zien, want dit wordt absurd en mooi tegelijk. Kunsthal heeft vaker dit soort bevreemdende tentoonstellingen gehad en die waren altijd raak. Eerlijk gezegd kende ik deze wezens of kunst niet, maar dat geeft helemaal niets, want je wordt vanzelf meegenomen in deze nieuwe wereld die ik nu al graag wil bezoeken.

Kunsthal Rotterdam – Patricia Piccini – 25 februari – 4 juni 2023

OUT OF THIS WORLD, SANJA MARUŠIĆ, Nederlands Fotomuseum

Met haar felgekleurde landschapsportretten trekt de Nederlands-Kroatische kunstenaar Sanja Marušić (1991) ieders aandacht. Het zijn verbeeldingen van intieme thema’s uit het leven van een jonge vrouw. Het Nederlands Fotomuseum kocht in 2021 haar serie Flowers in December uit 2015-16 aan, waarvan één werk permanent te zien is in de Eregalerij van de Nederlandse fotografie. Vanaf 18 februari toont het museum in Rotterdam de allereerste solotentoonstelling van deze veelzijdige beeldkunstenaar.

De tentoonstelling toont niet alleen Marušić’ foto’s, maar ook video’s, schetsen, kostuums en props die ze gebruikte om de beelden te maken. Een bezoek aan Out of This World is een kleurrijke reis door decors en soundscapes die alle zintuigen prikkelt.

Sanja Marusic in Nederlands Fotomuseum – 18 februari – 18 juni 2023

Sanja Marusic Nederlands Fotomuseum

KLIK HIER VOOR HOTELS IN ROTTERDAM

Escher, Kunst Museum Den Haag

Dit jaar is het 125 jaar geleden dat de Nederlander M.C. Escher werd geboren en zij presenteren samen met Escher in Het Paleis de grootste museale Eschercollectie ter wereld! Zijn virtuoze metamorfoses en regelmatige vlakverdelingen verwonderen en inspireren enorm! Daarnaast is dit Nederlands erfgoed om trots op te zijn. En het mooiste wat ik nog niet wist? Hij had gewoon een onvoldoende voor wiskunde. Dat zou je niet zeggen als je zijn werk ziet! Eschers beroemde prenten, waarin optische illusies, onmogelijke architectuur, reflectie en natuur centraal staan, worden gecombineerd met spectaculaire installaties van het Belgische kunstenaarsduo Gijs Van Vaerenbergh en ligt op het snijvlak van kunst en architectuur. Oprecht een beleving om dit te gaan bezoeken. Escher: Andere wereld is te zien tot en met 10 september 2023 in Kunstmuseum Den Haag. 

Escher, Kunst Museum Den Haag

Escher – Kunstmuseum Den Haag – 18 februari – 14 september 2023

Yayoi Kusama De Nederlandse jaren 1965-1970 – Stedelijk Museum Schiedam

In de redactie bij Instagrambloggers.nl zijn er twee groot fan van het werk van Kusama. We steken hier zo nodig de oceaan voor over. Gelukkig kun je later dit jaar bij Stedelijk Museum Schiedam in het vroege werk van Kusama duiken.

Van 23 september 2023 t/m 25 februari 2024 kan je de tentoonstelling gewijd aan de Nederlandse jaren van de Japanse kunstenaar Yayoi Kusama zien. Onder andere de werken die ze maakte tijdens de verschillende periodes dat ze in Nederland woonde en werkte, aangevuld met de vele foto’s die in Nederland van Kusama zijn gemaakt. Yayoi Kusama. De Nederlandse jaren 1965-1970 schetst een verrassend nieuw beeld van een zelfbewuste jonge Kusama, die in het Nederland van provo, happenings en jeugdcultuur de basis legt voor haar wereldveroverende artistieke oeuvre.

Kusama Stedelijk Museum Schiedam

Rinus van der Velde, Alex Katz, Museum Voorlinden

Een van mijn favoriete museums is Museum Voorlinden. Voor aankomend jaar staan weer een aantal grote namen op het programma waaronder Rinus Van de Velde, maar ook Alex Katz. Beeld Daan Hocks.

  • Rinus van der Velde; Belgische kunstenaar uit Antwerpen. Stap in deze expositie in de droomwereld van Rinus. Rinus, die zelf liever niet de wereld over reist, reist vanuit zijn gedachtes. De objecten die hieruit voort komen, vind je in het Voorlinden op ware grootte. Een imposante treinwagon is tot in detail uitgevoerd. De expositie is aangevuld met stukken uit de vaste collectie en vormen een indrukwekkend geheeld. Must visit!
  • Alex Katz: Zuivere kleuren, gladde oppervlakken en een fijne lijnvoering: deze elementen kenmerken de beroemde portretten en landschappen. Hij bleek een belangrijke voorloper van de Pop Art en groeide uit tot een van de meest belangrijke Amerikaanse kunstschilders van de 20ste eeuw. Kan niet wachten om zijn abstraherende stijl te zien in het echt.

Rinus van de Velde (11 februari – 29 mei 2023), Alex Katz (19 juni-01 oktober 2023)- Museum Voorlinden

Rinus van der Velde - Voorlinden Museum

Breughel, Het Noordbrabants Museum

Na de succesvolle tentoonstelling over Jheronimus Bosch in 2016 (weet je nog met die extreme wachtrijen?), is het tijd voor de familie Breughel. Voor het eerst zijn alle vijf generaties van deze schildersfamilie verbonden in een omvangrijke tentoonstelling waarin alles aan bod komt. Ik moet zeggen dat deze kunst mij niet van nature trekt, maar de laatste tijd sinds audiotours bestaan en ik me meer verdiep in details van de kunstwerken er een nieuwe wereld voor me opengaat. Dus hier ga je me ook zeker vinden aankomend jaar!

Breughel 30 september 2023 – 7 januari 2024 in Het Noordbrabants Museum

Gaudi, Dalí, Fabrique des Lumières

En mocht je nou nog geen genoeg hebben van grote kunstenaars, maar vind je de schilderijen maar wat klein? Dan raad ik je aan om Fabrique des Lumieres te bezoeken, waar op gigantische schermen je overvallen wordt door een videopresentatie van kunstwerken en muziek (van Pink Floyd) & lichtshow van Gaudí en Dalí. Je wordt helemaal meegezogen in de kleuren, kwaststreken en karakter van de kunstenaar. Een aanrader als je van een beetje spektakel houdt. Koop je kaartjes op tijd hier.

Fabrique Des Lumières opent voor minstens 10 jaar haar deuren in Amsterdam

Kunst en cultuur in Europa

Tentoonstellingen in 2023

1 comment

  1. Rene schreef:

    Wat een mooie selectie, Viviane!

Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.