De Biesbosch – tips voor een dagje cultuur snuiven

comment 0

Als je aan de Noord-Brabantse Biesbosch denkt, denk je waarschijnlijk aan water en natuur en niet meteen aan cultuur. Ik heb ondervonden dat je zeker wel prachtige culturele plekjes kunt ontdekken in de Biesbosch. In deze reisblog deel ik mijn dagprogramma zodat jij je hierdoor kan laten inspireren en ook een mooie dag kan beleven bij Fort Altena, in het Brabantse vestingstadje Geertruidenberg en Oosterhout.

Tips voor een dagje cultuur in de Biesbosch:

10:00 uur: Start je dagje weg bij het historische Fort Altena in Werkendam.

Deze vesting dateert uit 1847 en had een belangrijke functie in de Nieuwe Hollandse waterlinie die sinds 2021 deel uitmaakt van de Unesco werelderfgoed lijst. Fort Altena is het oudste van de vier Brabantse forten in de Nieuwe Hollandse Waterlinie. Het is ook het enige torenfort van deze vier forten. 

Wil je aan een uitgebreide tour door het fort deelnemen? Wasvrouw Marjolein vertelt je vol passie over de geschiedenis van dit verdedigingsfort. Ook kun je er heerlijk wandelen en genieten van een borrel, lunch of high tea in de brasserie van het fort.

Vestingstad Geertruidenberg

12:00 uur: In het pittoreske vestingstadje Geertruidenberg aan de Biesbosch struin je door de historische straatjes met monumentale panden, vestinggrachten en ravelijnen. Aan de Markt lunch je bij conceptstore To Daze. In deze winkel is van alles onder één dak te vinden: een koffiebar, fashion en beauty producten, boeken en kunst, woonaccessoires en gifts. Je kunt er zelfs je haren laten knippen door de Hippe Kapper. Kortom, deze spot heeft een groot wow effect vanwege de verscheidenheid aan toffe producten en diensten en hoe het er uit ziet.

Op het terras bij To Daze kijk je uit op de Geertruidenkerk, de unieke prachtige leilinden bomen en het stadhuis. Na een heerlijke lunch van belegde broodjes en een verfrissend drankje laat je je rondleiden door een stadsgids, die je van tevoren kunt boeken bij de VVV van Geertruidenberg. Wij kregen een tour van een stadsgids in middeleeuwse klederdracht. Hij vertelde honderduit over de bezienswaardigheden van het handelscentrum dat Geertruidenberg ooit was. De stadswandeling is goed te combineren met een beklimming van de Geertruidskerk. Informeer naar alle arrangementen bij de VVV.

Bloesemgaard de Kersenhof in Raamsdonk

14:00 uur: Rij Geertruidenberg uit naar bloesemgaard de Kersenhof in Raamsdonk van de Familie Verschure, waar ze heerlijke zoete zwarte kersen telen. Je wordt er warm onthaald en smult daar, hoe kan het ook anders, van versgebakken kersentaart en -cake met een lekker kopje kersenthee op het terras. In de lente staan de kersenboompjes er prachtig in bloei. Ook kom je bij de Kersenhof meer te weten over de teelt, oogst en bijen! Want die bijen spelen een belangrijke rol bij de bestuiving van de bloesem. In het winkeltje koop je seizoensproducten als jam, kersensapjes en dessertsausjes voor thuis.

Tips voor Oosterhout

15:30 uur: Vanuit de bloesemgaard rijd je door naar Oosterhout, naar het Galvanitas fabrieksterrein waar cultuur, beleven, ontspannen en proeven centraal staat. Hier zijn verschillende enthousiaste ondernemers gevestigd zoals Bierbrouwerij Bourgogne kruis en vintage winkels Dirkson en Dirskon en de Vintage Meesters. In het Moya museum beleef je de inspirerende moderne kunst van verschillende kunstenaars. Je sluit je dagje cultuur bij de Biesbosch af in hang-out De Houthallen waar je je eigen borreltjes en biertjes tapt en een hapje eet.

Overnachten in de buurt

Maak je verblijf bij deze culturele spots compleet door in Geertruidenberg of Raamsdonk te overnachten. Ik tip de volgende accommodaties:

  • B&B de Vijf Sinnen Sfeervolle bed & breakfast de Vijf Sinnen is gevestigd in een monumentaal pand tussen de kerk en het historische Marktplein van Geertruidenberg. Onder het huis zit een gewelfkelder die dateert uit de 13e eeuw en is ingericht als horecagelegenheid.
  • De Bergense Hof – Aan een buitenlint van Raamsdonk ligt het authentieke De Bergense Hof. Het is een ruime en luxe tweepersoons gastenverblijf met eigen keuken en badkamer. Het huis was vroeger eerst een boerenbedrijf en later een pastorie. In de huidige woonkamer ontving meneer de pastoor gasten en bereidde hij zijn preek voor.
  • B&B de Langstraat – Slaap in de gerenoveerde boerderij van Ad en Marianne en geniet bij het ontbijt van een eitje van de eigen kippen, van fruit van de eigen fruitbomen en van groente uit de eigen moestuin. Dit alles aangevuld met verse streekproducten. Ben je een dierenliefhebber? Dan ben je hier aan het goede adres. Niet alleen de kippetjes, maar ook honden, katten en paarden zullen hier om je heen dartelen. Een prachtig landelijke uitvalsbasis dus voor het bezoeken van de tips uit deze blog.

Kortom, zin in een afwisselende dag vol cultuur? Bezoek dan zeker een keer de Brabantse Biesbosch en haar mooie stadjes en omgeving! Lees ook het blog dat Simone schreef met een hapklaar programma in de natuur van de Biesbosch. De combinatie van deze twee programma’s is een verrassende tweedaagse!

Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.