Gouden tijden bij het Westfries Museum in Hoorn

Gouden tijden bij het Westfries Museum in Hoorn

Hoorn staat ook wel bekend als de stad van de Gouden Eeuw. Met zo’n belangrijke rol in de geschiedenis, is daar natuurlijk een volledig museum aan gewijd; Het Westfries Museum. Gevestigd in een monumentaal pand aan de Rode Steen voor een royale entree.

Westfries Museum Gouden Eeuw

Het Westfries Museum in Hoorn

Het Westfries museum is gevestigd in het monumentale Statencollege uit 1632. De collectie en het gebouw vertellen samen het verhaal over de Gouden Eeuw met zijn mooie en minder mooie kanten, met daarin speciale aandacht voor de VOC.

Westfries Museum in Hoorn

Vaste collectie Gouden Eeuw

Opvallend in de vaste collectie is de Schutterijzaal. Tijdens ons bezoek zijn daar twee levende schutters aan toegevoegd die tot in detail over alle aanwezige wapens vertellen. Dit geeft het museum en haar collectie nog meer beleving mee. Die beleving krijg je ook mee in de audiotour. Je kunt kiezen voor twee verschillenden; 1 voor volwassenen of de mysterieuze kindertour. Die laatste bevat extra opdrachten en vragen die je op speelse manier door het museum heen loodsen.

De Schutterijzaal in Westfries MuseumWestfries Museum Gouden Eeuw

Grote kunstroof in 2005

Het Westfries Museum is de afgelopen tijd flink in het nieuws geweest. Niet alleen vanwege het standbeeld voor de deur, maar ook om de grote kunstroof in 2005. @4 Schilderijen en 70 zilveren stukken verdwenen toen, waarvan maar een deel is terug gevonden. Dat op zich is al een spannend verhaal als je het mij vraagt.

Virtual Reality in het Westfries Museum

Hou tijdens je bezoek aan het Westfries Museum rekening met de aanwezigheid van de VR Experience. Deze duurt ongeveer 30 minuten en kun je als extra op je kaartje bijboeken. Kosten voor de Batavia VR zijn € 2,50 per persoon. In tegenstelling voor het museum, heb je bij de VR locatie wel je coronapas nodig.

In de VR reis terug in de tijd naar 1627 Batavia. Dichter bij de geschiedenis kun je bijna niet komen. Van bovenaf beleef je de stad van 400 jaar geleden en dat vanuit je luie stoel. Scheer als een vogel over de stad, neem een kijkje in het VOC-kasteel of roei door de drukke haven.

TIP: Als je VR leuk vindt, kijk dan ook eens bij Scheepvaart Museum

Westfries Museum Gouden Eeuw

Tijdelijke expositie: Ambacht aan de wand

Naast de vaste collectie presenteert het museum een aantal keer per jaar een tijdelijke tentoonstelling en diverse activiteiten zoals Ambacht aan de wand. In de 18e eeuw was het namelijk “on trend” om alle kamers te voorzien van een handgeschilderd behangetje. Wat een werk. En dat is precies waar het in deze expositie om draait; ambacht. Met monumentale handbeschilderde behangsels uit de achttiende en negentiende eeuw, en met moderne werk van Snijder&CO, die deze ambacht weer nieuw leven inblazen. Nog te zien tot eind januari 2022.

Wij vonden vooral de #selfispot en de kijkdoor heel erg tof!

Tijdelijke expositie: Ambacht aan de wand Tijdelijke expositie: Ambacht aan de wand Tijdelijke expositie: Ambacht aan de wandTijdelijke expositie: Ambacht aan de wand

Handig om te weten:

Met je museumjaarkaart kan je gratis naar binnen. Entree €10 volwassen, kinderen tot 18 jaar gratis entree.

Dinsdag t/m vrijdag 11.00 – 17.00 uur Zaterdag en zondag 12:30 – 17.00 uur

Het bezoekadres voor het Westfries Museum is Rode Steen 1 in Hoorn. Parkeren kan makkelijk bij het station dan betaal je €2,50 voor een hele dag. Het museum ligt op 10 minuten wandelen van het station en dan loop je meteen door de gezellige binnenstad van Hoorn.

Hoorn, de Gouden Eeuw Stad

Als je dan toch in Hoor bent voor het Westfries Museum, maak er dan meteen een gezellig dagje uit van. Ik schreef een blog vol tips voor een dagje Hoorn.

Dagje Hoorn met Westfries Museum

Ken je deze musea al?

Het Westfries Museum in Hoorn

Dit blog is in samenwerking met Holland boven Amsterdam tot stand gekomen.
Posted by

Instagrambloggers.nl is het online platform achter het Instagram-account van @elianeroest. Eliane woont in Amsterdam met haar vriend Daan en dochter Brune van 9. Ze is altijd op zoek naar de meest Instagrammable plekken in Europa. Ze deelt haar verhaal op Instagrambloggers.nl, waar ze ook een team van enthousiaste gastbloggers leidt.