Mandarine Napoleon bestaat 125 jaar en viert dit met de limited XO Gold

napoleon-mandarine-125-jaar-gouden-fles

Mandarine Napoleon XO Gold

Vandaag de dag kennen we het als een goed uitgebalanceerde likeur van mandarijn, kruiden en specerijen en verfijnde cognac. En om te vieren dat dit al 125 jaar een succes is, komt Mandarine Napoleon nu in een superspeciale editie: de Mandarine Napoleon XO Gold. De likeur bevat een vleugje cognac uit het jaar 1892 en wordt geschonken uit een 24-karaats gouden fles. Je snapt wel, deze editie is hartstikke limited en maar in beperkte oplage gemaakt.

napoleon-mandarine-125-jaar-gouden-flesnapoleon-mandarine-125-jaar

Woensdag avond, ergens begin september. Onder het genot van wat hapjes en een werelds uitzicht over de stad Antwerpen, mag ik de likeur proeven. Eerst in de gewone versie en gemixt in een cocktail. Later die avond zal ik ook de XO Gold gaan proeven.

napoleon-mandarine-125-jaar-gouden-fles

Een likeur op basis van mandarijn!

Een mandarijnlikeur. Zo op het eerste gezicht misschien niet het meest aantrekkelijkste drankje voor op de zaterdag. Maar, voeg hier wat cognac aan toe en je hebt een totaal ander (kruidiger en warmer) drankje. Top! Mandarine Napoleon doet dit nu al 125 jaar en gebruikt hier een recept voor dat lang geleden in opdracht van mister Napoleon himself is gemaakt. De ingrediënten: mandarijn en cognac.

napoleon-mandarine-125-jaar-cityguys

Matthijs & Julian van Cityguys

napoleon-mandarine-125-jaar-lancering-Antwerpen

Uitzicht over Antwerpen

In de mix

Gemixt door de heren van de Dokter (Rotterdammers weten waarover ik het heb) krijg ik een classic in mijn handen: de Napoleon Margarita die vooral de citurssmaak goed laat uitkomen. Dat Mandarine ook een kruidige kant heeft (en zwaarder, hik) proef ik als de Dokter me een eigen receptje voorschrijft: de Dr. Mandofi. Wat er in zit? Geen idee, ik denk dat ik hiervoor maar snel weer een afspraak moet maken bij deze exclusieve cocktailbar (Dr.) in Rotterdam.

napoleon-mandarine-125-jaar-in-de-mix napoleon-mandarine-125-jaar-in-de-mix

Maar, wanneer onder grote belangstelling de 24- karaats fles wordt geopend en ik eindelijk een glas bemachtig, snap ik best waarom deze editie zo speciaal is: het warme gevoel van de 125 jaar oude cognac laat de mandarijnsmaak opeens een stuk zachter worden.

napoleon-mandarine-125-jaar

Conclusie

Zowel in cocktail als pure vorm is Mandarine Napoleon erg aangenaam, maar met een erg oude cognac erin helemaal. En zelfs de XO Gold Edition is verkrijgbaar via distilleerderij de Kuyper. Bel me even als deze open gaat? Hij lag voor mij iets boven mijn budget namelijk 😉

Ook lekker van De Kuyper: Rutte Gin!

Recept Napoleon Margarita

Voor de thuismixers volgt hier het recept van de classic Napoleon Margarita 30ml Mandarine Napoleon 60ml Tequilla (100% agave) 30 ml citroensap 15 ml suikersiroop Helemaal lekker met een zoutrandje!

napoleon-mandarine-125-jaar-margarita

Ik verbleef tijdens onze trip naar Antwerpen in het Queen A Hotel, dikke aanrader voor tijdens een citytrip naar Antwerpen, maar daarover binnenkort meer!

Meer Antwerpen? Lees hier over winkelen in de Kloosterstraat!

napoleon-mandarine-125-jaar-lancering-Antwerpen