Dit zijn de mooiste musea in Nederland

Nederland staat vol met de mooiste musea. Zin in een dag vol kunst en cultuur? Hier is onze lijst met de mooiste musea in Nederland. Alle Instagrambloggers zijn fervent museum bezoekers dus verwachte regelmatig updates!

Museum van de Geest | Haarlem

Het vernieuwde Museum Van De Geest met superleuke audiotours, je hebt de keuze uit maar liefst 6 verschillende. Verrassende kunstwerken met interessantere verhalen. 4 x Naar het museum in Haarlem

Museum van de Geest in Haarlem Museum van de Geest in Haarlem

Museum Voorlinden | Wassenaar (Den Haag)

Over dit prachtige museum in Den Haag hebben we al veel geschreven. Dit museum verrast ons iedere keer weer en de vaste collectie is altijd de moeite waard. De lichtinval in het Voorlinden museum is geweldig en als je dan echt uitgekeken bent (ik kan het mij niet voorstellen) kan je daarna heerlijk rond wandelen in de prachtige tuinen om het museum heen.

Vier de zomer met Antony Gormley bij Museum Voorlinden

REISTIP: De leukste adressen voor een dagje (of weekend) Den Haag.

Teylers Museum | Haarlem

Teylers Museum is de best bewaarde 18e-eeuwse openbare kennisinstelling voor kunst en wetenschap ter wereld. Het is sinds 1784 open voor het publiek en verwelkomt iedereen die graag naar objecten van interesse in de beeldende kunst en de wetenschappen wil kijken. Het Teylers Museum is een unieke plek met een bijzondere sfeer en een bezoek meer dan waard. Koop je kaartjes tijdig hier. 

REISTIP: Leuk in combinatie met deze stadswandeling in Haarlem

Kunst Museum | Den Haag

Een van de meest gewaardeerde tentoonstellingen van het Kunst Museum Den Haag is het prachtige Art-deco-gebouw zelf. Ontworpen door architect H.P. Berlage, het valt niet alleen op door zijn opvallende gele metselwerk, maar ook door zijn ruime interieur, natuurlijk licht en moderne kleurstelling. Berlage zelf geloofde dat dit zijn grootste werk ooit zou zijn. Het was echter ook zijn laatste en hij zag zijn meesterwerk nooit voltooid, aangezien hij stierf een jaar voordat het gebouw klaar was. Tachtig jaar later kunnen we zeggen dat Berlage zijn belofte zeker is nagekomen. Het gebouw is nog steeds erg populair bij bezoekers, kunstenaars en architecten en behoort tot de mooiste en modernste museumgebouwen van Europa.

Wil je ook de grootste collectie Mondriaans bij elkaar zien? Koop je kaartjes alvast hier. 

mooiste-musea-nederland-gemeentemuseum-den-haag

De Pont | Tilburg

De Pont is gehuisvest in de Zuid-Nederlandse stad Tilburg, in een voormalige wolspinnerij die Benthem Crouwel Architecten heeft getransformeerd tot een ruimte waar hedendaagse kunst op zijn mooist te zien is. Het uitgestrekte, lichte hoofdgedeelte van de monumentale oude fabriek en de intieme ‘wolopslagruimtes’ vormen een prachtige omgeving voor de vele kunstwerken die De Pont heeft verzameld sinds de opening voor het publiek in september 1992. Het acquisitiebeleid is gericht op het accentueert niet de breedte maar de diepte van het verzamelen, waarvoor ruwweg drie grote tentoonstellingen per jaar als broedplaats dienen. Het aanvullende programma van kleinere solopresentaties in de projectruimte is niet direct gerelateerd aan de collectie.

REISTIP: Tips voor een leuke mini vakantie naar Tilburg

mooiste-musea-nederland-de-pont-tilburg

Stedelijk Museum Breda

Stedelijk Museum Breda is het museum voor het erfgoed en de geschiedenis van de stad en voor de hedendaagse beeldcultuur. Het is ontstaan ​​door een fusie van het Breda Museum en het Museum of the Image (MOTI). De geschiedenis van Stedelijk Museum Breda gaat terug tot 1903, toen het eerste stadsmuseum werd opgericht. Sindsdien heeft het een rijke en gevarieerde collectie opgebouwd, gericht op ontwikkelingen in en rond de stad. Er zijn deelcollecties over thema’s als religie, leger en industrie. Het museum heeft ook een uitgebreide collectie beeldende kunst en collecties grafisch ontwerp en digitale visuele cultuur.

REISTIP: Een dagje Breda vol goede koffie en leuke hotspots.

gemeentemuseum-breda

Kunsthal | Rotterdam

De Kunsthal in Rotterdam is een van de iconen van de moderne architectuur en wordt jaarlijks bezocht door grote aantallen architectuurliefhebbers van over de hele wereld. We houden persoonlijk van het auditorium; de karakteristieke schuin oplopende hal met zijn kleurrijke Gispen stoelen.

REISTIP: 10 Perfecte (Instagram-proof) hotspots in Rotterdam

mooiste-musea-kunsthal-rotterdam

Boijmans van Beuningen | Rotterdam

Museum Boijmans Van Beuningen is een veelzijdig museum in het hart van de Nederlandse havenstad Rotterdam. Het is het enige museum in Nederland dat de bezoeker een uitgebreid overzicht biedt van westerse kunst van de middeleeuwen tot heden.

Dit zijn de mooiste musea in Nederland

Bonnefantenmuseum | Maastricht

Het Bonnefantenmuseum, ontworpen door de Italiaanse architect Aldo Rossi, is een prachtige toevoeging aan de skyline van Maastricht. Met de beroemde Treppenstraße (monumentale trap) die naar de tentoonstellingsruimten leidt, is het onbetwiste hoogtepunt de koepel; de markante toren aan de oevers van de Maas.

REISTIP: Een weekendje Maastricht? Dit zijn de niet te missen highlights!

bonnefantenmuseum-maastricht

Stedelijk Museum | Amsterdam

Hoogtepunten in kunst en design van 1880 tot nu. Je mag de rij voorbij als je van tevoren een kaartje koopt.

mooiste-musea-nederland-stedelijk-museum-amsterdam

FOAM | Amsterdam

Het Nederlands Fotomuseum verzamelt en bewaakt het fotografisch erfgoed van Nederland, nu en in de toekomst, en maakt het toegankelijk voor het publiek. Het doel is altijd om de fotografie relevant te maken voor de context van vandaag. We verzamelen en tonen fotografie die de wereld waarin we leven weerspiegelen om het leven van mensen te verrijken met visuele verhalen die ertoe doen.

foam-amsterdam

Van Gogh Museum | Amsterdam

Het Van Gogh Museum in Amsterdam is een van de meest populaire musea ter wereld en trekt bezoekers uit alle hoeken van de wereld. Dit komt natuurlijk voor een groot deel doordat het de grootste collectie werken van Vincent van Gogh huisvest – meer dan 200 schilderijen, 500 tekeningen en 700 van zijn brieven. Het Van Gogh Museum, dat oorspronkelijk in 1973 op het Museumplein werd geopend, is in de loop der jaren uitgebreid en gemoderniseerd, waardoor het een echt hypermoderne tentoonstelling en bezoekersruimte is.

Omdat er voor het Van Gogh Museum het hele jaar door een rij staat, adviseren we je van tevoren je entreekaartjes online aan te schaffen, dat kan bijvoorbeeld hier. 

van-gogh-museum-amsterdam

Hermitage | Amsterdam

Hermitage Amsterdam is een van de mooiste musea in Nederland waar je verschillende kunsttentoonstellingen kunt zien uit verschillende museumcollecties. Er is altijd een tentoonstelling uit de collectie van het Staatsmuseum de Hermitage in Sint-Petersburg, met meer dan drie miljoen objecten een van ’s werelds grootste musea.

Nieuwsgierig naar D Hermitage in St Petersburg? Lees ons blog hier.

hermitage-museum-amsterdam

Photo @storiesbydeepa

Rijksmuseum | Amsterdam

Je kan niet naar Amsterdam komen zonder een bezoek aan het Rijksmuseum. Het bekendste museum van Nederland en een reden waarom veel mensen buiten Amsterdam naar de hoofdstad komen. Wist je dat alle kinderen onder de 18 jaar gratis naar het Rijksmuseum mogen. De rest koopt het beste zijn kaartjes hier.

rijksmuseum-amsterdam

Foto @storiesbydeepa

REISTIP: Lees hier ons blog over de mooiste musea in Amsterdam

Centraal Museum | Utrecht

Het Centraal Museum bevindt zich in de stad Utrecht. Het Centraal Museum heeft een uitgebreide collectie oude en moderne kunst en ook het Nijntje Museum en het Rietveld Schröderhuis maken deel uit van het Centraal Museum.

REISTIP: Wandelen door de mooiste straatjes van Utrecht

centraal-museum-utrecht

CODA | Apeldoorn

CODA is een cultureel centrum in de Nederlandse stad Apeldoorn met een openbare bibliotheek, archief en musea. Het ontwerp is van de Nederlandse architect Herman Hertzberger. CODA is een acroniem afgeleid van Cultuur Onder Dak Apeldoorn.

REISTIP: De leukste tips voor een dagje Apeldoorn en omgeving.

coda apeldoorn

Zuiderzeemuseum | Enkhuizen

Het Zuiderzeemuseum is een cultuurhistorisch museum in de Nederlandse stad Enkhuizen, waar de cultuur- en maritieme geschiedenis van de voormalige Zuiderzee in beeld wordt gebracht. Het museum bestaat al sinds 1948. Het werd in 1983 uitgebreid met een groot openluchtmuseum waar dorpen en gebouwen werden herbouwd. Kaartjes voor het Zuiderzeemuseum schaf je makkelijk online aan hier.

zuiderzeemuseum-enkhuizen

Foto @storiesbydeepa

Kroller Muller Museum | Otterlo

Het Kröller-Müller Museum is een museum voor moderne kunst, gelegen in Nationaal Park De Hoge Veluwe in Otterlo in de Nederlandse provincie Gelderland. Het museum en het aangrenzende beeldenpark, samen zo’n 25 hectare groot, genieten internationale bekendheid.

Kröller-Müller Museum

Foto @storiesbydeepa

Kröller-Müller Museum

Foto @storiesbydeepa

De Fundatie | Zwolle

REISTIP: Een dagje Zwolle, erg Instagram proof!

Mis jij nog iets in onze lijst van mooiste musea in Nederland?

Wil je net als ons regelmatig een museum bezoeken, dan kunnen de kosten oplopen. Een museumkaart kan dan een handige oplossing zijn.

mooiste musea in Nederland

Nog meer kunst & cultuur:

NOTE: In dit blog zijn affiliate linkjes opgenomen. Het kost jou niets extra, maar stelt mij wel in staat om deze 
website van de leukste nieuwe tips te blijven te voorzien.
Posted by

Instagrambloggers.nl is het online platform achter het Instagram-account van @elianeroest. Eliane woont in Amsterdam met haar vriend Daan en dochter Brune van 9. Ze is altijd op zoek naar de meest Instagrammable plekken in Europa. Ze deelt haar verhaal op Instagrambloggers.nl, waar ze ook een team van enthousiaste gastbloggers leidt.

1 comment

  1. Emmely schreef:

    Hallo, misschien is het Moco museum ook iets voor jou? Ik vind zelf dat ze goed doordachte moderne kunst tentoonstellen.

Comments are closed.