Unieke museum ervaring; fietsen door Oorlogsmuseum Overloon

fietsbrug-oorlogsmuseum-overloon

De Tweede Wereldoorlog is en zal altijd een beladen onderwerp blijven. Er zijn zoveel verhalen te vertellen. Onder de noemer Brabant Remembers, maakte Visit Brabant een lijst van 7 unieke manieren om de geschiedenis te herbeleven in Noord-Brabant. Op deze manier brengen ze de belangrijke oorlogsgeschiedenis opnieuw onder de aandacht. Wij deden dat deels op de fiets in het Oorlogsmuseum Overloon. 

fietsbrug-oorlogsmuseum-overloon

De fietsbrug van Oorlogsmuseum Overloon is sinds 26 september 2019 open voor fietsers! Via het fietspad vanaf de openbare weg kunnen fietsers gratis een blik werpen op de tentoonstelling. Want deze fietsbrug is wereldwijd de eerste die letterlijk een museum doorkruist.

De fietsbrug van Oorlogsmuseum Overloon is sinds 26 september open voor fietsers! Via het fietspad vanaf de doorgaande weg kunnen fietsers gratis een blik werpen op de tentoonstelling. Want in het museum ligt de eerste fietsbrug, wereldwijd, die letterlijk dóór een museum gaat.

Unieke fietsbrug in Museum Overloon

Als directeur van een museum met een zwaar beladen onderwerp als dit, grijp je iedere gelegenheid aan om je bijzondere museum onder de aandacht te brengen. Je zoekt contact met mede-ondernemers en buren. Voor je het weet ontstaat het idee om het fietspad dat 20 meter voor je museum in een T-splitsing stopt, te verlengen. Om op die manier de fietsers letterlijk je museum in te trekken. Zo ontstond de fietsbrug, waarmee je zo vanaf het fietspad het museum doorfietst. Een unieke ervaring om de loods vol legervoertuigen vanaf bovenaf te kunnen bekijken. Extra leuk dat de fietsbrug geheel gratis is!

Kaartjes voor Museum Overloon kan je hier kopen.

fietsbrug-museum-overloon

Oorlogsmuseum Overloon vertelt 7 persoonlijke verhalen

oorlogsmuseum-overloon-7-verhalen

Oorlogsmuseum Overloon is het grootste museum over de Tweede Wereldoorlog in Europa. Opvallend detail dat het museum haar deuren opende 7 mei 1945. De strijd was nog maar net gestreden in het bos rondom het museum. Een lokale bewoner gaf aan dat ze er een hek omheen moesten zetten als museum, en zo geschiedde. Het museum was eerder gefinancierd dan dat de kerk herbouwd was. Bijzonder voor die periode.

oorlogsmuseum-overloon-7-verhalen  oorlogsmuseum-overloon

Het museum vertelt de tweede wereldoorlog doormiddel van zeven verhalen achter zeven personen. Ieder verhaal laat een andere kant van de oorlog zien en dat zet je alleen maar aan het denken. Wat zou jij doen als je in die situatie komt? Het museum zet je aan het denken. Ja, het is een zwaar onderwerp, maar het museum heeft zijn stinkende best gedaan om dit behapbaar te maken, ook voor 10-jarige. Als je het mij vraagt, zijn ze daarin enorm geslaagd. Een must visit voor jong en oud. Laten we nooit vergeten!

oorlogsmuseum-overloonoorlogsmuseum-overloon

Het museum staat daarnaast vol met enorme voertuigen, objecten en ander wapentuig uit de Tweede Wereldoorlog. Per verhaal zijn er videos, foto’s en audiofragmenten die het verhaal tot leven weten te brengen op aangrijpende wijze.

Praktisch:

Entreetickets volwassenen 16 euro, kinderen 11 euro. Fietsen zijn (nog) niet beschikbaar bij het museum, hopelijk binnenkort wel!

De fietsbrug van Oorlogsmuseum Overloon is sinds 26 september open voor fietsers! Via het fietspad vanaf de doorgaande weg kunnen fietsers gratis een blik werpen op de tentoonstelling. Want in het museum ligt de eerste fietsbrug, wereldwijd, die letterlijk dóór een museum gaat.oorlogsmuseum-overloon-met-kinderenoorlogsmuseum-overloon-met-kinderen

Liberation Route Brabant

Meer fietsen? Visit Brabant heeft meerdere fietsroutes ontwikkeld die je langs belangrijke punten brengt. In de laatste route zit museum Overloon, en daarmee de fietsbrug, verwerkt.

Inspiratie voor een weekendje weg in Brabant:

Dit blog is in samenwerking met Visit Brabant tot stand gekomen.

Fietsen door Oorlogsmuseum Overloon

Posted by

Instagrambloggers.nl is het online platform achter het Instagram-account van @elianeroest. Eliane woont in Amsterdam met haar vriend Daan en dochter Brune van 9. Ze is altijd op zoek naar de meest Instagrammable plekken in Europa. Ze deelt haar verhaal op Instagrambloggers.nl, waar ze ook een team van enthousiaste gastbloggers leidt.