BenQ PD2506Q: Het perfecte scherm voor de beeldmakers van nu

comment 0
BenQ PD2506Q: Het perfecte scherm voor de beeldmakers van nu

Monitors zijn wellicht een tikkie saai, maar als je je realiseert dat je er toch vaak behoorlijk wat uurtjes per dag achter zit dan is een goed (tweede) scherm niet eens zo’n gekke investering!

De BenQ PD2506Q

De gloednieuwe BenQ PD2506Q is wat mij betreft hèt beeldscherm om perfect content op te maken en is ook geweldig om content op te kijken. Het is de ideale oplossing voor mensen die vaak op pad zijn met hun laptop en thuis hun werk graag wat beter willen kunnen beoordelen en uitwerken. En dat voor een aantrekkelijke prijs.

De BenQ PD2506Q

Kenmerken van de BenQ

De monitor heeft een ideale maat die je niet vaak ziet. De vijfentwintig inch grote BenQ past goed op een klein bureau naast bijvoorbeeld je laptop, en geeft je met zijn 2K resolutie (2560 x 1440 pixels) lekker veel extra werkruimte. De looks zijn ‘understated’ en chique, het scherm heeft een dunne rand en een mooie grijs-zwarte kunststof voet met een subtiel benq logo.  De ergonomie is ronduit goed, het scherm kan omhoog en omlaag en ook kantelen zonder problemen, alles voelt solide en degelijk. 

Het scherm oppervlak is mooi mat, dat geeft net iets betere controle over reflecties in de ruimte en maakt dat je het beeld in de meeste omstandigheden goed kan zien. 

Kenmerken van de BenQ PD2506Q

Waar dit scherm zich echt onderscheidt van andere schermen is dat deze monitor gekalibreerd is en echt zeer goed alle kleuren weergeeft, je krijgt zelfs een individueel kalibratie-rapport meegeleverd als bewijs. En dat verschil zie je, huidstinten zijn levensecht en individuele kleurtinten zijn beter te onderscheiden.

Het nut van kalibratie

Er gaan veel verhalen over het nut en de onzin van het hebben van een gekalibreerd scherm. Sommige mensen zeggen, wat maakt het uit? Iedereen kijkt toch op een ander scherm en het ziet er op elk scherm weer anders uit! Ja, dat is zeker waar. Maar er zijn voor mij twee redenen waarom het hebben van een gekalibreerd scherm zeker de moeite waard is. 

  1. Vanwege de communicatie: Als jij beeld maakt of bewerkt dat je dan vervolgens deelt met andere mensen is het fijn om te weten dat wat jij zelf op jouw Benq PD2506Q ziet klopt. Als mensen dan zeggen; ik vind dat wel erg donker of heel erg rood en jij ziet dat op jouw gekalibreerde scherm niet terug dan weet jij dat hun scherm afwijkt van de norm en jouw werk gewoon in orde is.
  2. Daarnaast is een gekalibreerd scherm gewoon een feestje! Je haalt het beste uit alle content. Ik kan er enorm van genieten om films, series en foto’s op een kwalitatieve manier te ervaren, zoals ze bedoeld zijn. 

Ook aan te sluiten via USB-C

De Benq kun je op allerlei manieren aansluiten op je computer; HDMI, DisplayPort maar ook via USB-C. Het aansluiten van bijvoorbeeld je laptop met de Benq via USB-C heeft nogal wat voordelen!  

BenQ PD2506Q extra aansluitingenOok aan te sluiten via USB-C

Los van het beeld dat de laptop via USB-C naar de monitor stuurt, doet de Benq ook aan ‘power-delivery’, ofwel de monitor laadt je laptop (of iPad pro) op!

En je bent door de ingebouwde USB-hub meteen verbonden met de apparaten die aan je monitor zijn verbonden, zoals bijvoorbeeld een audio-interface, extra harde schijf, toetsenbord of printer. Dat dus allemaal via één kabel, dat staat lekker opgeruimd en scheelt weer gedoe!

Heb je een iPad met een M1 processor? 

Dan kun je binnenkort met iPad OS 16 en Stage Manager van je iPad een heus werkpaard maken.  De M1 iPad ondersteunt dan dat meerdere app’s open staan in windows verdeeld over je iPad en het 25 inch grote Benq scherm, net als een laptop of desktop dus.  En ook hier geldt; het scherm laadt je iPad op!

De conclusie

Foto’s, films, design en print; het wordt echt een stuk fijner werken met een goed ruim scherm. Soms is je laptop (of desktop) simpelweg niet groot genoeg. Deze BenQ PD2506Q biedt de perfecte middenweg tussen features en kosten wat mij betreft.

Het is een prachtig gekalibreerd scherm dat je het vertrouwen geeft dat wat je ziet ook klopt qua contrast en kleur met wat je maakt. Ik kan hier allemaal getallen over kleurruimtes en dergelijke gaan noemen, maar ik kan denk ik beter zeggen dat het een verdomd goed scherm is voor de prijs. Als je gaat kijken naar concurrenten dan bieden die niet dezelfde features; Of je levert in op kleur precisie qua kalibratie, of je betaalt een klap meer.

Geweldig dus voor de creatieve makers die thuis de zaken willen uitwerken en afmaken. Mocht je na dit verhaal nou denken, nou dat lijkt me wel wat; via deze link vind je meer informatie en kun je de monitor ook desgewenst bestellen! Overigens, voor diegene die echt het neusje van de zalm willen, lees ook onze review van de high-end 4K Benq PD2725U. 

Lees ook:

 

Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.