De leukste tips voor een 48 uurs roadtrip door Groningen

48 uur groningen roadtrip

Bas Gijselhart ging met zijn zoon twee dagen op roadtrip richting Groningen. Hij deelt zijn must-sees en de leukste reistips voor 48 uur in de provincie Groningen met ons.

Op roadtrip door Groningen

Groningen, iedere keer als ik er ben, denk ik: “Waarom kom ik hier niet vaker?” Het is een eind rijden, voor mij bijna 3 uur. Dat is de voornaamste reden. Een vriend werd 40 en is bovendien recent vader geworden. Een mooie aanleiding voor een roadtrip naar Groningen. Ik nam mijn zoon Mies mee, zodat we er samen een leuk weekend in de provincie Groningen van maken; een top combinatie van stad en natuur.

Roadtrip Groningen

Dag 1: Stad Groningen

Wall House #2

Een van de projecten die al lang op mijn te-bezoeken-lijstje staat is Wall House #2 ontworpen door John Hejduk. Bij de woning staat de brede en hoge muur centraal, met aan de ene zijde verschillende organische vormgegeven woonvertrekken en aan de andere kant de entree, een loopbrug, kantoor, wc en douche. De ruimtes tussen de vertrekken lenen zich goed om portretten van elkaar te maken. Kinderen die net als Mies van klimmen houden, komen hier goed aan hun trekken met de touwladder en de bomen naast de woning zijn (volgens hem) goede klimbomen.

Roadtrip Groningen: Wall House #2

NOTE: Wij waren er helaas op vrijdag en dan is het gesloten. Op zaterdag en zondag geopend van 1 juni tot en met 1 november 2020 van 12.00 tot 17.00 uur. Toegang gratis.

TIP 1: Bij de viskraam op het naburige S. Allendeplein kochten we een bakje kibbeling en aten die op, op de steiger bij de Gasthuiskade, terwijl we keken naar wat voorbijvarende bootjes.

48-uur-provincie-groningen

TIP 2: Nog meer fotogenieke plekken in Groningen.

Bezoek aan Forum Groningen

Tijd om op pad te gaan naar het centrum, naar het nieuwe hoogtepunt, letterlijk, het Forum Groningen. Dit reusachtige bouwwerk van 10 verdiepingen op de Nieuwe Markt herbergt onder andere een bibliotheek (met kinderafdeling Wonderland), 5 bioscoopzalen, een VVV-winkel en een Grand Cafe. Via een stelsel van 14 roltrappen kom je uiteindelijk terecht op de tiende verdieping, met restaurant NOK. Erg fancy! Vervolgens kun je met een luie trap doorwandelen naar het dakterras. We genoten er van het uitzicht en bestelden wat te drinken bij de bar. Op warme dagen worden er zelfs films vertoond in de openluchtbioscoop.

Bezoek aan Forum GroningenBezoek aan Forum Groningen Bezoek aan Forum Groningen forum-groningen-uitzicht

De favoriete Instagram accounts van @basephotography zie je hier.

Eetwinkel Buurman & Buurman | Groningen

Zin in pizza! Een geboren en getogen Stadjer wist ons te vertellen waar we de beste pizza van Groningen konden eten: bij Eetwinkel Buurman & Buurman Rodeweg . Heerlijke vers uit een Italiaanse houtoven, met verschillende bijzondere opties, of je nu van vlees houdt of liever vegetarisch of vegan eet. Ik koos de Spicey Beef, die geheel terecht met 2 pepertjes staat aangeduid, voor Mies stelden ze een simpele pizza ham samen. Na het eten was het tijd om naar het appartement te gaan. Na gastvrij te zijn ontvangen konden we nog even genieten van de zomeravond op het balkon, gevolgd door film kijken op de bank.

pizza-buurman-buurman-groningen

De leukste Instagram-proof hotspots van Groningen.

Hip appartement in Groningen

Op Airbnb vond ik een hip appartement vlakbij de Zernike campus compleet met hond. Voor Mies een pré, ten opzichte van de andere opties. Meer van de luxe, check dan deze loft in Groningen.

airbnb-tip-groningen

Ken je de Noordkaap in Groningen al?

Dag 2: Must sees tijdens je roadtrip door Oost-Groningen

Park Selwerd

Onze zaterdag begint met een gezond ontbijt, gevolgd door een fijne wandeling met hond Diesel door het nabijgelegen Park Selwerd. Mies wist nog een interessant weetje toen hij wat brandnetels zag: sommige vlinders leggen er hun eitjes en als de rupsen eruit zijn, doen ze zich tegoed aan de brandnetel. Omdat het heel eiwitrijk is, groeien de rupsen enorm hard.

Spaak

Op naar Spaak, een koffie- en fietsenzaak in één. Ze noemen zichzelf een fietskantine. Dat zie je, alles ademt koers. Wij kozen er voor een frisse ijskoffie en namen een ogenblik om bij te kletsen met onze vrienden en cadeautjes te geven aan de jarige.

Dit zijn de leukste plekken, waar je voorliefde voor koffie en fietsen, samen komen.

Schoolkerk

We besluiten om aansluitend Oost-Groningen te verkennen, met een aantal aansprekende projecten en natuurgebieden, te beginnen met de Schoolkerk in Garmerwolde, op zo’n 15 minuten rijden vanuit het centrum. Sinds ik architect MX13 wat zag delen over deze kerk uit de 13e eeuw wilde ik er graag heen. De kerk is prachtig gerenoveerd, schijnbaar een van de mooiste laat Romaanse kerken van Stad en Ommeland.

schoolkerk-groningen

Het schip is in de 19e eeuw gesloopt, maar de contouren zijn zichtbaar gemaakt als schelpenpad op het kerkhof. Een fraai schaalmodel op een sokkel laat het oorspronkelijke volume zien. Middelpunt van de kerk is een speciaal in 1851 gebouwd orgel. In 2020 heeft de toren een geweldig nieuw interieur gekregen, in de vorm van een witte trap, een blikvanger die ruimte biedt aan de permanente tentoonstelling Feest! Er is van alles te zien, te horen en te voelen, van een wand met snoep-reliëf tot een wand met een groot oor en monden waar allerlei geluiden uit komen.

Avec Plezier

Je kunt bij Atelier AvecPlezier een audiotour kopen, in het ontvangstgebouw, dit is dan de entree tot de toren. Na ons bezoek aan de kerk en de toren hebben we hier lekker geluncht. De gebruikte producten komen voornamelijk uit eigen land of zelfs uit de directe omgeving. De middeleeuwse kerk is dagelijks open, Atelier AvecPlezier en de toren zijn op zaterdag en zondag geopend van 10.00 tot 18.00 uur.

Roegwold

Verder naar het oosten komen oude en nieuwe natuur bij elkaar in ’t Roegwold. Je kunt er fijn wandelen tussen het hogere gras, maar ook over het water van de Meentewijk, over een lange zigzaggende steiger. Halverwege kun je op een klein eilandje op een bankje zitten.

Bad Nieuweschans

Op de grens met Duitsland bezochten we Bad Nieuweschans. Dit grensdorp wordt vooral veel bezocht om zijn thermaalbad, tijdens een wandeling door het groene hart van het dorp zagen we onder andere ook de gereconstrueerde vesting Nieuweschans, de Garnizoenskerk en de Hoofdwacht.

De Kiekkaaste

Als laatste ‘halte’ in Oost-Groningen bezochten we Vogelkijkhut De Kiekkaaste bij Nieuwe Statenzijl. Op de grens tussen Nederland en Duitsland mondt de getijdenrivier Eems uit in de Waddenzee. Zoet en zout water komen bij elkaar. Dit zorgt voor een bijzonder landschap met planten, vogels, vissen en andere dieren die nergens anders in de Waddenzee leven. Ook hier voert onze route ons over een steiger, na een meanderende tocht tussen het hoge riet bereiken we het platfrom van de Kiekkaaste. Via een wenteltrap kunnen we de hut in, om vanuit het donker de rondstruinende vogels goed te kunnen bekijken.

De Waaiboei

Nog een laatste tip voor Groningen! Net voor we terugkeren richting het zuiden wilde Mies nog even kijken bij de schapen en de Waaiboei, ontworpen door Martin Borchert. Het dynamische beeld wijst in de richting waar de wind naartoe waait, maar het bleek voor verschillende mensen ook een interessant object om aan te gaan hangen en om te duwen.

In Flevoland kan je ook zulke mooie “landmarks” vinden. Kunstwerken in de open lucht; De 10 beste Instagram spots van Flevoland

waaiboei

Ontdek Nederland met ons:

Roadtrip door de provincie Groningen