De leukste tips en hotspots voor een dagje Tilburg

kamperen-spoorpark-tilburg-stadscamping

Tilburg had ik als stad niet perse op mijn radar en misschien is dat juist de beste reden om ja te zeggen tegen een uitnodiging. Op de E-step zoefde ik langs de leukste highlights van Tilburg en ontdekte ik de charme van een voor mij nog onbekende stad. Het bewijst maar eens weer, dat Brabant naast mooie natuur ook zoveel leuke steden heeft om te ontdekken. Alle tips  en hotspots voor een mini vakantie naar Tilburg.

Tilburg ontdekken met een E-step.

Foto @natasjadb

Beleef het buitenland in Brabant

Bezoek het enige Trappistenklooster van NL in Tilburg

Gelegen in een prachtige tuin aan de rand van het centrum, vindt je in Tilburg het trappistenklooster “La Trappe”. Ken ik dat niet ergens van? Jazeker, een wereldberoemd trappistenbier, mijn moeder gebruikt het al jaren in haar stoverij. Naast heerlijk vertoeven onder het genot van een bier proeverij en bitterballen (gestoofd in bier), kan je ook een bezoek brengen aan het klooster. In de zomer zit het terras onder de bomen gezellig vol.

Tips vakantie Tilburg: Bezoek Trappistenklooster La Trappe Bezoek Trappistenklooster La Trappe in Tilburg.

8 Goede redenen voor een citytrip naar Tilburg.

Bezoek Trappistenklooster La Trappe in Tilburg. Bezoek Trappistenklooster La Trappe in Tilburg.

NOTE: Een rondleiding door het klooster moet van tevoren gereserveerd worden. De tuin en het proeflokaal zijn gewoon open.

Een fotoshoot tijdens zonsondergang bij Instagram hotspot Moerenburg

Instagram blogger Simone, ging mij hier al eens voor. Overdag is Moerenburg, de Instagram hotspot van Tilburg, ook een heerlijke plek om te wandelen. Wil je echt een spectaculair schouwspel in Tilburg meemaken, kan je deze plek het beste rond zonsondergang bezoeken. Een avondwandeling erna en je hebt een prima afsluiting van je dag in Tilburg.

Instagram spot in Tilburg: De Moerenbrug.

Instagram spot in Tilburg: De Moerenbrug.

Foto door @natasjadb

Op zoek naar nog meer kunst in Tilburg? Ik ben erg fan van Museum De Pont. Staat in mijn lijstje mooiste musea in Nederland. 

Tip: Slenteren door de Piushaven in Tilburg

De Piushaven zou je zomaar het Monaco van Brabant kunnen noemen. Een charmant havengebied wat er om vraagt om doorheen te slenteren. Wil je next level? Pak je bootje en leg aan bij het terras. Heel Tilburg en omstreken verzamelen zich hier op een zomerse dag. Er wordt gezwommen, gepoedeld, gevaren maar vooral genoten! Vroeger (100 jaar geleden) was de Piushaven het handelscentrum van Tilburg, nu is het vooral een culinaire boulevard en de place to be op een zomerse dag.

Tip: Slenteren door de Piushaven in Tilburg Instant vakantie bij de Pius haven in Tilburg Instant vakantie bij de Pius haven in Tilburg

Het tikkie rauwe Spoorzone ontdekken

Achter het centraal station van Tilburg kom je in de Spoorzone, een tikkie rauw, alhoewel het hier toch al een tijdje hip en happening is. Hier komt alles wat leuk is samen; festivals, theater, skaten en dat omlijst met een paar mooie murals. Tel daar nog een paar fijne terrassen bij op en het is al snel de place to be in Tilburg.

De spoorzone, urban hotspot van Tilburg, tikkie rauw. De spoorzone, urban hotspot van Tilburg, tikkie rauw. Street art in de Spoorzone in Tilburg

TIP: Ga je met de kinderen op stedentrip naar Tilburg? Neem een skateboard mee. Terwijl jij lekker op het terras bij bijvoorbeeld RAW zit, kunnen zij in het Ladybird Skatepark zich even uitleven.

Vakantie tips Tilburg: Neem de kids mee naar skatepark ladybird

Een bizar lekker softijsje eten bij Softys

Alle liefhebbers van softijsjes hebben deze zomer maar 1 ding te doen. Een bezoek brengen aan Softys in Tilburg. Softys is gevestigd in een voormalige wagon langs het spoor. Tijdens de corona periode, besloot de eigenaar het erop te wagen en bracht zijn jarenlange droom in vervullen, zijn eigen softijs-bar met een keur aan culinaire smaken. Nu denk je wellicht, wat is er mis met discodip? Helemaal niets, classic krijg je hier net zo lekker maar wel met een twist. Maar de echte avonturier gaat natuurlijk voor een softijsje met een iets minder voor de hand liggende smaak. Ik noem een “bacon, eggs, cornflakes” of wat dacht je van “kimchi, ananas, mango”?

Bizar lekker softijs bij Softys in culinair Tilburg Bizar lekker softijs bij Softys in culinair Tilburg

De nieuwste hotspot: chillen in het Spoorpark van Tilburg

Wat is een vakantie zonder uitzicht? Precies…waardeloos. Tilburg kan je als vakantiebestemming wellicht geen bergen bieden, maar de Kempentoren maakt veel goed.

De Kempentoren in het Spoorpark komt aan al je vakantiewensen tegemoet. Hij is 35 meter hoog, de trap gaat in een spiraal omhoog en als je bovenstaat dan constateer je dat de toren wiebelt. Het uitzicht is het meer dan waard overigens. Je kijkt van bovenaf neer op alle vakantie vierende mensen. De kindjes spelen in het water, er wordt gedanst, gesjanst, gepicknickt, iets verderop is een BMX baantje, waar je prima met je step op kan. Plof neer op de steiger en je hebt de perfecte zomerdag.

Uitzicht vanaf de Kempentoren in Spoorpark Tilburg. Uitzicht vanaf de Kempentoren in Spoorpark Tilburg.spoorpark-uitzicht-tilburg-kempentoren

Stadscamping Tilburg kun je kamperen op een gezellige kleine camping op loopafstand van het centraal station en centrum van de stad. Hoe gaaf, vanuit de Kempentoren zag ik al allemaal gezellige caravans, tipi tenten en kleine tentjes staan. Dit blijkt de stadscamping van Tilburg te zijn. Ook dit jaar ben je welkom, je moet alleen wel je eigen sanitair hebben. En op welke camping wandel je in de avond zo richting T-HUIS voor cocktails. 😉

Op vakantie bij de stadscamping in Tilburg

T-HUIS is natuurlijk een flinke knipoog naar thuis. Een duidelijke boodschap dat dit zomaar je tweede woonkamer zou kunnen zijn deze zomer. Voetjes in het water, cocktails binnen handbereik. Overdag drink je hier je koffie en lunch je met een croque monsieur, alsof je in Frankrijk bent!

Zomers chillen op je vakantie in Tilburg bij Het Spoorpark

Verdwalen in de Meta Maze

De Meta Maze is op mijn, vliegervaring in Flevoland na, misschien wel de meest bizarre ervaring die ik ooit heb gehad tijdens een persreis. De Meta Maze is ’s werelds grootste doolhof, met meer dan 40 kamers ieder ingericht op een “Alice in Wonderland” ervaring. Het concept is van A tot Z bedacht om je op het verkeerde been te zetten en je een ‘once in a lifetime” experience te bieden. Missie geslaagd. Geen beeldmateriaal beschikbaar, want telefoons en horloges niet toegestaan. En dat is eigenlijk wel zo leuk, want onvoorbereid erin gaan is het allerleukst.

Praktische zaken over de Meta Maze:

 • Kosten 19,- per persoon, koop je kaartjes voor de Meta Maze alvast van tevoren hier.
 • Vanaf 12 jaar mag je erin als je goed kan klimmen en klauteren
 • Je mag niet samen de Meta Maze in
 • De Meta Maze is niet bedoeld eng te zijn, dus geen acteurs of onverwachte zaken
 • De Meta Maze ligt naast het station, ideale plek.
 • Telefoon, camera en horloge mogen niet mee naar binnen.

Unieke ervaring bij het Meta Maze in Doloris.

De zon zien ondergaan bij (rooftop) Doloris

Als je het naar buiten hebt gered in de Meta Maze dan staat je nog maar 1 ding te doen, de lift naar boven nemen naar het dakterras van Doloris. Zoek een plekje met het mooiste uitzicht, bestel een cocktail en wat lekkers van de kaart. Tilburg staat direct op de kaart sinds de komst van Doloris. Een stad is gewoon af met rooftop-hotspot, en al helemaal zo mooi als Doloris! Wie gaat nu nog ontkennen dat een stedentrip gewoon een mini-vakantie (in Tilburg) is?

Cocktails drinken bij rooftopbar Doloris in TilburgCocktails drinken bij rooftopbar Doloris in TilburgZonsondergang vanaf rooftop in TilburgZonsondergang vanaf rooftop in TilburgMooi uitzicht over Tilburg bij Doloris.

De leukste restaurant voor tijdens je vakantie in Tilburg

Anne schreef al eens een gastblog voor Instagrambloggers.nl over de lekkerste hotspots van Tilburg hier. Maar daar kunnen we er zeker nog wel een paar tips op aanvullen:

 • Doloris; de place to be voor cocktails met een view. We aten er de lekkerste fried chicken en ook de pulled port was zalig.
 • RAW: in de spoorzone een fijne hotspot voor op de zondagmiddag als je het mij vraagt.
 • Pig and Rye; als je iedereen moet geloven, DE PLEK in Tilburg voor Ramen. Maar je kan er ook terecht voor wafels en de lekkerste bacon ook. Ik heb mij laten influisteren dat ze ook nog de beste Kombucha ever hebben. Say no more!
 • Lunchcafé Nieuwland; voor een kop koffie met een fijn stuk taart.
 • Gin Fizz; als gin liefhebber mag deze min hotspot natuurlijk niet missen, er staan meer dan 20 gin soorten op de kaart, cheers!

Instagram hotspot en lunchcafé Nieuwland in Tilburg

Historisch centrum van Tilburg

Twee AIRBNB tips voor Tilburg:

Fotogenieke straatjes in het centrum van Tilburg Instagrammable straatjes in het centrum van Tilburg Kunst op straat in het centrum van Tilburg

Conclusie: Tilburg is een top bestemming voor een vakantie in eigen land!

Nog meer mooie (steden) trips in Brabant:

De leukste tips en hotspots voor een dagje Tilburg De leukste tips en hotspots voor een dagje Tilburg

Ik was op uitnodiging van Tilburg Citymarketing op een mini-vakantie naar Tilburg. Deze blog is mijn persoonlijke ervaring 
van de stad.
Posted by

Instagrambloggers.nl is het online platform achter het Instagram-account van @elianeroest. Eliane woont in Amsterdam met haar vriend Daan en dochter Brune van 9. Ze is altijd op zoek naar de meest Instagrammable plekken in Europa. Ze deelt haar verhaal op Instagrambloggers.nl, waar ze ook een team van enthousiaste gastbloggers leidt.