Heide in bloei zien in Nederland; hoe, wat en waar?

heide-in-bloei-nederland-hoe-wat-waar

Het is begin september, dat betekent dat de heide alweer bijna uitgebloeid is. Wil je de heide in bloei zien in Nederland? Ik vertel je hoe, wat en waar!

heide-in-bloei-nederland-hoe-wat-waar

Wanneer kan je de heide in bloei zien?

De struikhei is de bekendste hei van Nederland, die bloeit van begin tot eind augustus. Wij hadden dus eigenlijk geluk dat we begin september nog een paarse hei tegen kwamen. Het weer heeft hier uiteraard invloed op. Maar als je Instagram een beetje in de gaten houdt, dan weet je vanzelf wanneer het een goed moment is.

heide-in-bloei-vroege-ochtend

Waar in Nederland kan je de heide in bloei zien?

Er zijn heel veel plekken in Nederland waar je de heide in bloei kunt zien. Er is vast ook bij jou in de buurt een stuk heide. De meest bekende is natuurlijk “De Posbank” op de Veluwe. Maar daar sta je al snel in de rij met honderden anderen om van al dat paars te kunnen genieten. Ons advies: Bij het Posbank Paviljoen sta je al snel in de rij met honderden anderen. Wil je toch naar de Posbank? Ga dan naar het uitkijkpunt Heuvense bergen, daar is het een stuk rustiger!”

Heide in bloei op De Posbank

Heide in bloei op De Posbank

Foto’s Posbank door Jeanine Verbraak

Helemaal alleen ben je vrijwel nooit op de heide. Op sommige stukken van de hei kom je Schotse Hooglanders, kudde schapen of groepjes fotografen tegen.

rustig-op-de-heide

Tip: Natuurmonumenten deelt de “10 mooiste heideroutes” 

In mijn omgeving (Noord Holland) kan je heide vinden in de Schoorlse Duinen, Texel maar ook in de buurt van Bussum kan je heide vinden. Dan heb je de Ginkelse heide bij Ede, De Sallandse Heuvelrug, De Renderklippen bij Heerde, Het Leesten bij Ugchelen en de Hoog Buurlose heide.

Het Gasselterveld (foto’s hieronder) is een grote zandafgraving. Het laatste wat je daar verwacht is heide, maar niets is minder waar! Deze combinatie van paarse heide met het azuurblauwe water zie je nergens anders in Nederland!”

De heide in Gasselterveld

De heide in Gasselterveld

Foto’s @arankasinnema

Wat is het beste moment om de heide in bloei te zien?

Visueel gezien is de heide natuurlijk op zijn mooist bij zonsopgang of zonsondergang. Als je het goed plant, kan je in de ochtend een lading mist meepakken. Vooral richting einde van de zomer, als de nachten weer wat kouder zijn, heb je veel kans op mist in de ochtend en dat levert de mooiste plaatjes op. De kans op mist is het beste als het windstil is.

op-de-heide-nederland-bussumfietsers-op-de-heifietsers-op-de-hei

waar-komt-de-zon-op

Maak gebruik van vroege vogels.

Of het nu andere fotografen, wandelaars, hardlopers of fietsers zijn. Als de zon laag staat, levert die mooie silhouetten op. Met een vleugje mist eromheen, heeft dit meteen iets magisch.

vroege-vogels-heidevroege-vogels-heide

Hoe weet je of er mist is?

Niets is zo onvoorspelbaar als het weer in Nederland, maar de avond tevoren kan je best goed inschatten of er mist zal zijn. Een beetje natuur fotograaf maakt gebruik van handige apps. Zo is de “Weather Pro” app een aanrader. Hierop zie je niet alleen regen en zon, maar ook of er dauw is. Mist ontstaat meestal wanneer de lucht afkoelt net voor zonsopgang of rond zonsondergang en op plaatsen waar de vochtigheid het grootst is. Daardoor zie je mist vooral boven de heide, weiland, in de buurt van water en zelden in de stad. 😉

Hoe mooi mist kan zijn boven een meer, kan je zien in mijn blog over Lake Plastira in Griekenland. Tijdens mijn vakantie daar werd ik iedere dag getrakteerd op dikke lagen mist in de ochtend.

mist voorspellen weather app

Dankjewel @plndm dat je mij jouw stukje hei wilde laten zien. In mijn foto’s zie je verder nog @karen_claudia, @glennanthonie en @rufus_airlines voorbij komen.

Brunssumerheide in bloei

Brunssumerheide door Instagramblogger @simone_wit

heide-waalre-simone-wittgen

De heide bij Waalre @simone_wit

Heide in bloei zien in Nederland; hoe, wat en waar? Heide in bloei zien in Nederland; hoe, wat en waar? Heide in bloei zien in Nederland; hoe, wat en waar?

Nog meer natuur in Nederland:

Posted by

Instagrambloggers.nl is het online platform achter het Instagram-account van @elianeroest. Eliane woont in Amsterdam met haar vriend Daan en dochter Brune van 9. Ze is altijd op zoek naar de meest Instagrammable plekken in Europa. Ze deelt haar verhaal op Instagrambloggers.nl, waar ze ook een team van enthousiaste gastbloggers leidt.