De leukste schaapskuddes met lammetjesdagen in Nederland

comment 0
Lammetjesdagen in Nederland

De sneeuwklokjes schieten uit de grond, de eerste hooikoortskriebels worden gevoeld en de eerste lammetjes zijn geboren! In het voorjaar zijn lammetjesdagen een van de leukste uitstapjes met (of juist zonder 😉) kinderen. Kijken, knuffelen of een flesje geven: zo’n huppelend bolletje wol kan niemand weerstaan. Daarom delen we de leukste plekken om lammetjes te bewonderen.

Leuke feitjes over lammetjes

  • Maar liefst 147 dagen duurt het. Geen dag meer of minder. Niet de bevalling gelukkig, maar de draagtijd van een schaap. Handig voor de schaapherder om te weten, want zo weet hij of zij precies wanneer het een drukte van jewelste is in de schuur. 
  • Lammetjes hebben een hoog knuffelgehalte. Dat heeft volgens psychologen alles te maken met ons menselijk instinct om te zorgen. Voor onze kinderen, maar ook alles wat daar maar een beetje op lijkt. Lammetjes zijn net zo speels als baby’s en hebben vaak grote ogen en bolle wangetjes. En we like that. Niet alleen vrouwen overigens, mannen hebben schijnbaar ook een zwak voor alles wat mini is. 
  • De geboorte van lammetjes wordt vaak bewust gepland rond maart. Dat heeft alles te maken met ons klimaat, hoe warmer het is, hoe beter de overlevingskansen zijn.

Schaapskuddes Nederland

Schaapskudde Epe-Heerde (Gelderland)

Gelegen in een prachtig stukje heuvelachtige natuur, de Renderklippen, vind je deze schaapskooi. Combineer je bezoekje dus met een fijne wandeling. Wist je bovendien dat je een lammetje kan adopteren bij deze schaapskooi? Voor 20 euro mag je zelf een naam bedenken. Natuurlijk wordt de kleine vergoeding gebruikt voor het verzorgen van de lammetjes en onderhouden van de schaapskooi. Op het terrein vind je ook nog wat bijgebouwen met meer informatie over de kudde, altijd leuk!

Geertjes Hoeve (Utrecht)

Een dagje uit vol plezier is hier gegarandeerd. Eigenlijk het hele jaar door, maar in de lammerentijd helemaal. Geertje’s Hoeve is een boerderij waar je allerlei dieren vindt, denk aan pony’s, varkens en geitjes. Daarom moeten we ook stiekem bekennen dat hier geen schapen zijn. Maar wel geiten lammeren! Die zijn minstens zo leuk en voor een paar euro kun je een geitje een flesje warme melk geven.

Schaapskudde Mergelland (Zuid-Limburg)

De bekendste schapenherderin van Nederland, Janine (boer zoekt vrouw), heeft met haar team zo’n 800 schapen te verzorgen. Tel maar uit hoeveel lammetjes dat zijn! In het prachtige heuvellandschap van Zuid-Limburg is dit misschien wel de meest fotogenieke schaapskudde van Nederland. Naast je bezoekje aan de schaapskudde is er in de omgeving veel meer te doen, denk aan een ritje met de stoomtrein, een dagje Valkenburg of bezoek de fotogenieke cipressen.

Schaapskudde Orvelte (Drenthe)

Mocht je in februari of maart geen tijd hebben om lammetjes te bewonderen? Ieder jaar in mei kun je nog terecht in Orvelte. Het dorp is ook wel bekend als ‘museumdorp’ van het historische Drenthe. Een leuk dagje uit dus! Combineer je bezoek met een lekkere lunch of koffie in de Bospub. 

Lammetjes spotten in Nederland

Boerderijcamping Zwinzicht (Friesland)

Friesland lijkt ruimer bezaaid met koeien dan schapen, want er zijn maar weinig plekken om lammetjes te kijken. Maar boerderij Zwinzicht heeft sinds 2013 ieder jaar lammetjesdagen! Dankzij de knusse boerderijwinkel kun je er ook andere activiteiten doen zoals een flesje geven, springen op springkussens of streekproducten proeven. 

Belevenisboerderij Schieveen (Zuid-Holland)

In de randstad zijn weinig schaapskuddes te vinden. Het is er natuurlijk ook flink volgebouwd. Maar als je in de buurt van Rotterdam woont heb je geluk! Daar kun je bij belevenisboerderij Schieveen lammetjes de fles geven. Deze plek is tevens een bezoekerscentrum van Natuurmonumenten waardoor je er ook koffie of thee kunt drinken met Schieveense kruidkoek, een wandeling kunt maken of winkelen in de streekwinkel. 

Rhedense Schaapskudde (Gelderland)

Nog zo’n ander pareltje in de Nederlandse natuur: de Posbank. Ook hier doet een schaapskudde het onderhoud. Maar nog leuker is de monumentale potstal waar de schapen verblijven. Tijdens lammetjesdag pakken ze hier dan ook groots uit. Er zijn circusworkshops voor kinderen, maar ook allerlei kraampjes met lekkernijen. Bijzonder zijn ook de demonstraties schapendrijven. De lammetjes worden namelijk al snel getraind om de heide op te gaan en niet te verdwalen. 

Goed om te weten

  • Ben je zwanger? Dan is lammetjes kijken misschien niet zo’n goed idee. Je kunt namelijk besmet raken met bijvoorbeeld Q-koorts, dat is niet goed voor jezelf en de kleine.
  • Woon je in de buurt van een schaapskudde? Pak dan de fiets in plaats van de auto. Het is er vaak druk met parkeren en de fiets is natuurlijk een stuk duurzamer!
  • Overweeg ook (als die mogelijkheid er is) om een lammetje te adopteren. Niet alleen leuk, maar zo steun je ook de schaapskudde. 

Schapen in Nederland

Lees ook:

Lammetjesdagen in Nederland

Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.