10 Tips voor een bezoek aan Valkenburg, Zuid-Limburg

mooi-valkenburg-zuid-limburg

Ik blijf het zeggen, Nederland is mooier dan wij denken en dat werd dit weekend opnieuw bevestigd in Zuid-Limburg. Zuid-Limburg is vlak bij het 3 landen punt en ligt daarmee tussen Duitsland en België in. Er is zoveel te beleven in Valkenburg dat je er misschien  een nachtje extra moet blijven. Vergeet je de kinderen niet mee te nemen? Valkenburg is leuk voor jong en oud.

10 Tips voor een bezoek aan Valkenburg!Reizen

Wandelen door de pittoreske binnenstad

Deze tip staat met stip op nummer 1. Niets leuker dan stadjes ontdekken door gewoon een beetje rond te dwalen door de binnenstad. De binnenstad van Valkenburg leent zich hier bij uitstek voor. Prachtig mooie gevels, kleine straatjes en niet te groot.

Tips voor Valkenburg; wandelen door de prachtige binnenstad.Tips voor Valkenburg; wandelen door de prachtige binnenstad.mooi-valkenburg-zuid-limburg

Een dag is altijd tekort in het Land van de Peel

Fresco’s zoeken in Valkenburg

Aan het begin van de vorige eeuw kon je in Valkenburg tallozen reclames vinden op de muren in de stad. Deze worden momenteel gerestaureerd, daarom zijn er nieuwe Fresco’s aangebracht op diverse panden in de stad. Een mooie (speur)tocht door Valkenburg brengt je langs allemaal. Leuk met kinderen, omdat ze goed moeten opletten en zelf de kaart zo kunnen lezen. De tocht heet “Fresco’s van de Middenstand” en is op te halen bij de VVV.

NOTE: Op de bovenste foto zie je de originele en de nieuwe zij aan zij.

Stadswandeling door Valkenburgfresco's- stadswandeling-valkenburg

Lokale lekkernijen bij Lokaal 02

Lokaal 02 is een initiatief van Koos van Eijndhoven (Bakkerij Koos) en André Leclercq (de Eyserhalte, dat tipte we hier ook al). Het resultaat? Een winkel vol lokale lekkernijen. Zalige kaas, ik at een grottenkaas, daslook pesto, lokale jam, heerlijk brood, Limburgs plat (lekker rozijnenbrood met veel kaneel) en dronk er een verfrissend glas rabarbersap bij. Naast lunchen kan je uiteraard ook de winkel leegkopen en in je boodschappentas mee naar huis nemen.

Lokale lekkernijen bij Lokaal 02 in Valkenburg

Pannenkoeken eten in de Franse molen

In het centrum van Valkenburg vind je nog een oude werkende watermolen, de Franse molen. Hier maken ze speltmeel. Je kan de molen en hoe die werkt bekijken tot aan de zolder. Na afloop eet je hier een vers gebakken pannenkoek gemaakt van dit speltmeel. En dat voor maar 1 euro, lekker!

TIP: Met vriendinnen naar Valkenburg? Boek een middagje Thermae 2000

Rodelen bij de Wilhelminatoren

Na een ochtend wandelen door de binnenstad, moest de mini even wat energie kwijt. Het mooie aan Valkenburg is dat je in slechts  0 minuten vanaf het centrum naar de kabelbaan/rodelbaan A Go Go kan wandelen. Echt een enorme aanrader als je van een beetje avontuur houdt. Kinderen tot 9 jaar stappen bij de ouder in het karretje. Een rem zorgt ervoor dat je zelf de snelheid kunt bepalen! De rodelbaan is 375 meter lang. Voor de echte durfallen, kan er aan een kabel van de Wilhelminatoren gesprongen worden.

rodelbaan-valkenburg

Genieten van het uitzicht in de Kabelbaan

Om bij het begin van de rodelbaan te komen, wordt je met de kabelbaan omhoog gebracht. Echt superleuk (als je geen last van hoogtevrees hebt zoals ik) je moet er wat voor over hebben. Dus met zweethandjes en knikkende knietjes heb ik mij groot gehouden voor de jongedame. Fantastisch uitzicht over Valkenburg en goed zicht van bovenaf op de rodelbaan krijg je als beloning!

kabelbaan-rodelen-valkenburg-kidsproof

Slapen bij Château St. Gerlach

Château St.-Gerlach is dè plek om in Zuid-Limburg te blijven slapen, voor eenieder die wel voor een nachtje (of 2) zich een heuse kasteelvrouw wilt voelen. Het Château St. Gerlach maakt onderdeel uit van de Oostwegel collectie, is een voormalig klooster omgebouwd tot hotel en appartementen. Wij verbleven in een prachtig klein appartement met chique badkamer, heerlijke inrichting en een klein terras met zicht op de wijngaard. Het Château St. Gerlach beschikt over een spa waar deze kasteelvrouw maar al te graag een rondje ging zwemmen. Het ontbijtbuffet lijkt eindeloos en vanaf de ontbijtruimte wandel je zo de prachtige tuin in om te genieten van de kunst of de natuur.

De leukste natuurhuisjes in Valkenburg en omgeving

chateau-gerlach-valkenburg

Of boek een nachtje in deze mooie airbnb vlakbij Valkenburg.

Sprookjesbos

Een kleinschalig pretpark, speeltuin in Valkenburg. Leuk om te bezoeken als je wat langer in de buurt verblijft.

Mergelgrotten

Dit mag natuurlijk niet ontbreken bij een bezoek aan Valkenburg. Wij bezochten zelf de grotten in Maastricht. Maar ook in Valkenburg kan je de grotten bezoeken. En geloof mij, maar als ik zeg dat grotten een stuk minder saai zijn dan ze wellicht klinken!

Wintertip: Kerstmarkten in Valkenburg!

Hapje eten in de Grotestraat

De Grotestraat in Valkenburg is de plek om een hapje te gaan eten in de avond. Restaurants in rijen lang voorzien van grote terrassen. Gezellige drukte op een zomerse dag. Tikje toeristisch, wij aten pizza bij La Casa.

eten-slapen-la-casa

Doen in de omgeving van Valkenburg:

Zin in nog meer Limburg?

10 TIPS VOOR EEN BEZOEK AAN VALKENBURG, ZUID LIMBURG

Wij hebben op uitnodiging van Visit Zuid Limburg een weekend doorgebracht. Onze favoriete en hoogtepunten delen wij met jullie!
Posted by

Instagrambloggers.nl is het online platform achter het Instagram-account van @elianeroest. Eliane woont in Amsterdam met haar vriend Daan en dochter Brune van 9. Ze is altijd op zoek naar de meest Instagrammable plekken in Europa. Ze deelt haar verhaal op Instagrambloggers.nl, waar ze ook een team van enthousiaste gastbloggers leidt.

1 comment

  1. Alice van hengst _pieper schreef:

    Ja super gezellig leuk vind ik Valkenburg .Ik boek in november me kamer voor zeker 3 keer voor het komend jaar in het gezellig en leuk gast vrij hotel Lacasa .Waar ik niet weet wat ik ga eten. want tapas vis maar ook vlinder zalm MET wijnsaus en spaghetti o o ook super lekker

Comments are closed.