5 x Royaal en luxe genieten op de Veluwe

comment 0
Paleistuin van Het Loo

De Veluwe, het schitterende groen der Nederlanden. Koninklijk genieten van al de luxe die de Veluwe te bieden heeft? Ik geef je tips voor een culinair, cultureel maar vooral, vorstelijk verblijf.

Genieten op de Veluwe

Brasserie het Jachthuis

Net aan de rand van Apeldoorn vind je het schattige Hoog Soeren, met een (dalend) bewonersaantal van slechts 235 inwoners is dit toch echt de place to be. In het voormalige Jachthuis van Willem III (deze speelt een glansrijke rol in dit blog) vindt je nu Brasserie het Jachthuis, toch wel de belangrijkste reden om even langs Hoog Soeren te fietsen, wandelen of struinen.

Dorpje Hoog Soeren op de Veluwe Brasserie Jachthuis in Hoog Soeren - Veluwe

In het Jachthuis is het goed toeven, hier strijk je neer voor een welverdiende pauze op een zomerse dag op het terras of om op te warmen na een frisse winterwandeling. In de keuken wordt er gekookt met lokale producten van lokale ondernemers op een eerlijke en ambachtelijk manier.

Lunchen bij Brasserie Het Jachthuis - Veluwe Lunchen bij Brasserie Het Jachthuis - Veluwe

Onderdompelen in de koninklijke geschiedenis bij Paleis het Loo

Na in renovatie te zijn geweest voor ruim een jaar (en nog steeds deels in renovatie) is Paleis het Loo sinds dit jaar eindelijk weer open voor bezoekers. Dat alleen is al een feestje waard, maar de renovatie heeft zijn koninklijke vruchten afgeworpen. En eigenlijk moet ik zeggen; kroondomein het Loo. Het kroondomein is het gebied waarover de Koning speciale rechten kan uitoefenen, zoals jacht- en exploitatierechten. Momenteel heeft de koninklijke familie nog maar één kroondomein, een gebied in de omgeving van paleis Het Loo. En over die jachtrechten? Hij mag maar 1 schot per jaar lossen.

Bezoek aan Paleis Het Loo  Wandelen bij Paleis Het Loo

Vergeet voor je naar het hoofdgebouw wandelt vooral niet even een bezoekje te brengen aan de stallen en het koetshuis. In het Paleis zelf kun je nu kiezen voor twee audiotours. Die uit de 17e eeuw van Willem III (daar heb je hem weer) en Mary, of de 19e eeuw over het Koninklijk huis zoals wij het kennen. Een geschiedenislesje in 30 minuten met een gouden randje. Op een luchtige en vermakelijke manier gebracht. Maar laten we vooral niet vergeten waar we voor zijn gekomen; de pracht en praal, waar de leden van ons Koninklijk huis zich al jaren door omringen.

Audiotour Paleis het LooBezoek aan Paleis Het Loo

Tip voor een feestelijke afsluiting? Eerst naar het dakterras voor een uitzonderlijk uitzicht over de Paleistuin en dan aftoppen met een feestelijk aperitief of bubbel in Restaurant Balzaal die met zijn kroonluchters een fenomenale afsluiting vormt van je bezoek aan Paleis het Loo.

Uitzicht vanaf het dakterras Paleis Het Loo Borrelen in de balzaal bij Paleis het Loo

De koning te rijk voelen bij De Echoput

Laten we er nog een schepje bovenop doen bij De Echoput. Een gastronomisch hoogstandje midden op de Veluwe. Ideaal, want hier schuif je met liefde aan voor hun wild-wijn arrangement, waarna je zo je hotelkamer inrolt om de volgende dag te genieten van alle faciliteiten die het 5 sterren hotel nog meer te bieden heeft, of je steekt de straat over en maakt een prachtige boswandeling.

5 Gangen diner De EchoputHotel de Echoput midden op de VeluweZo de Veluwe op wandelen bij Hotel de Echoput

Ook hotel restaurant de Echoput bevindt zich op historische grond en midden in het kroondomein. Hier liet Koning Lodewijk Napoleon in 1809 een waterput graven, ik heb hem gezien en de echoput is angstvallig diep, de echo is indrukwekkend. De reden voor Koningin Wilhelmina om er een theehuis te laten bouwen in 1936. De echoput was jarenlang de bestemming van menig schoolreisje. Nu zoveel jaren later is het al tijden een hotel en restaurant waar je terecht kunt voor culinaire arrangementen. Ik genoot van een heerlijk 5 gangen diner begeleid door de mooiste wijnen en omringd door warme gastvrijheid. Een warm bad, als je het mij vraagt. En in dat warme bad liet ik mij heerlijk wegzakken voordat ik in mijn bedje in slaap viel als doornroosje. Een Veluws sprookje.

De Echoput met bijzondere echoBadkamer Hotel de Echoput

In galop over de Veluwe

Bij de Cantharel (waar Simone onlangs nog verbleefkan je veel meer dan alleen maar overnachten. De Cantharel is het ideale startpunt om de Veluwe verder te ontdekken op welke manier dan ook. Je kunt er terecht voor meerdere soorten outdooractiviteiten. Of je nu met een landrover de Veluwe op wilt of met een e-bike. Wij deden er een schepje boven op, nu we ons toch de koning te rijk voelde op de weelderige Veluwe en lieten de koets voorrijden.

Dronefoto koets met paarden Veluwe

Dronefoto Marion Stoffels

Koetsrit op de Veluwe

In een tocht van 1,5 uur wordt je over de Hoog Buurlose heide gereden, door de speciale paden kom je op plekken waar je anders flink voor moet wandelen. Er was een picknick (warme choco!) bij dit uitzichtpunt en ik voelde mij als de prinses zonder erwt.

Uitzichtpunt op de Buurlose Heide / VeluweUitzicht op de Veluwe

Het gouden puntje op de i bij Huisje James

Na anderhalf uur in draf de Veluwe te hebben verkent werden we voor de deur afgezet bij Huisje James. Huisje James staat in de wijde omgeving bekend als één van de restaurants van de Cantharel. Net naast Huisje James staat nog een huisje, wat normaal te boeken is voor borrels of meetings, maar wij kregen er onze lunch geserveerd. Knusser gaat het niet worden.

Koetsrit op de Veluwe

Huisje James Cantharel Veluwe

Foto Marion Stoffels

Helaas komt aan al het goede een eind, zo ook aan mijn heerlijke sprookje op de Veluwe. Het goede nieuws is, De Veluwe is in alle seizoen mooi. Dus ga op ontdekkingstocht en geniet met royale teugen!

Uitzichtpunt Veluwe

Inspiratie voor de Veluwe:

Royaal en luxe op de Veluwe

Ik was op uitnodiging van Visit Veluwe twee dagen op pad.
Posted by

Instagrambloggers.nl is het online platform achter het Instagram-account van @elianeroest. Eliane woont in Amsterdam met haar vriend Daan en dochter Brune van 9. Ze is altijd op zoek naar de meest Instagrammable plekken in Europa. Ze deelt haar verhaal op Instagrambloggers.nl, waar ze ook een team van enthousiaste gastbloggers leidt.

Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.