Wandelen door de mooiste straten van Utrecht

mooiste-straatjes-utrecht

De meeste mensen noemen Utrecht, het kleine zusje van Amsterdam. Qua gevoel klopt dit misschien wel, maar kleine zus heeft iets wat Amsterdam niet heeft; de mogelijkheid om op waterniveau langs de grachten te wandelen. En dat wandelen door de binnenstad van Utrecht is een aanrader. Wij verklappen alvast een paar van de mooiste straten in Utrecht.

Mooiste straten van Utrecht

wandelen-oudegracht-utrecht

Als je Hoog Catherijne aan de rechterzijde uitgaat, kom je al snel terecht op de weg richting Mariaplaats en de Springweg. Dit lijkt mij een goed begin van je wandeling door Utrecht.

 • Springweg / Mariaplaats; Als je de Mariaplaats op wandelt, waan je je meteen in Parijs, nou ja…soort van dan. De bistrotafeltjes nemen mij in gedachte zo mee naar de Marais, maar dan op zijn Hollands. In de zomer echt de place to be. Wandel vervolgens de Springweg af en je komt de leukste winkels tegen. Zo scoorde ik neon veters voor de mini bij De Veterwinkel, CRIS is een fijne winkel voor mannen en we begonnen met een koffie bij het schattige Elize op de hoek.koffie-mariaplaats-elize-utrecht
 • Elize: koffie, lunch, wijn.
 • CRIS: mannenkleding
 • De Veterwinkel; eindeloos veel veters in alle kleuren en prints ter plekke op maat gemaakt.

Nieuwegracht

De Nieuwegracht is één van de bekendste grachten in de binnenstad van Utrecht. Het is ook de naam voor de twee straten aan weerszijden van deze gracht. Karakteristiek zijn de vele monumentale grachtenpanden, de werfkelders, werven met bomen, en bruggen. We liepen de hele Nieuwegracht af voor ons bezoek aan de studio van Julia Otilia, sieradenmaker uit Utrecht.

nieuwegracht-utrecht

Tips voor de Nieuwegracht:

 • Hortus Botanicus Utrecht; misschien wel één van de mooiste botanische tuinen van Nederland? Kaartjes kan je makkelijk van te voren online kopen. Dat scheelt wachten in de rij.
 • Bakkerij Moolenbeek; voor ambachtelijke broden
 • Héron Petit Restaurant; restaurant in de Schalkwijkstraat met een BIB-gourmand notering.

petit-heron-restaurant-michelin-ster-utrecht petit-heron-restaurant-michelin-ster-utrecht

Strosteeg (Museumkwartier)

Alle zijstraatjes van de Nieuwegracht en de Oudegracht zijn meer dan de moeite waard om even door heen te struinen. Ik licht er een aantal uit, zoals de Strosteeg met zijn prachtige gevels, mooie ramen en de stokrozen maken het af.

strosteeg-utrecht-stokrozen strosteeg-utrechtstrosteeg-utrecht

Achterom

achterom-utrecht

Rondom de Dom

Geen bezoek aan Utrecht zonder Dom. Helaas staat hij de komende tijd in de stijgers, maar de straatjes erom heen blijven de moeite van het slenteren waard.

 • Black Bird Coffee & Vintage, aan de Oudegracht
 • Bij den Dom: interieurwinkel

straatjes-rondom-dom-utrecht

 

Voorstraat

Voor je de Voorstraat in wandelt, ga je eerst even lunchen in de volledig verbouwde bibliotheek in Utrecht. Daar kan je Meneer Potter vinden. Een prachtig grand café geheel in de stijl van de bibliotheek. Een prettige uitvalsbasis om even bij te komen van het wandelen. Bestel vooral de huisgemaakte limonade, die is erg verfrissend! Echt een fotogenieke plek met al die boeken in de wand.

Meneer Potter

interieur-boeken-meneer-potter-utrecht meneer-potter-utrecht interieur-boeken-meneer-potter-utrecht

Als je bij Meneer Potter naar buiten gaat, wandel je de hoek om richting de Korte Minrebroederstraat.

Korte Minrebroederstraat

 • Daen’s Utrecht, een hotel, lunchcafé, koffiebar en winkel in 1. Blijer kan je mij niet maken met dit soort multiplekken. Het ligt aan een te leuk pleintje, plof neer in een stoel op het terras, koffie erbij en niet meer weggaan. Je ziet de stad aan je voorbij trekken.

korte-minrebroederstraat-utrecht-daen's korte-minrebroederstraat-utrecht-daen'sganzenmarkt-utrechtganzemarkt-utrecht

Om de hoek wandel je zo het Oudkerkhof op, hier trof ik de prachtige winkel Bellamy Gallery, die kende ik al vanuit Haarlem. Deze dames hebben een missie, minder maar beter kopen. Duurzaam geproduceerd in Europa. Mooie duurzame basics die  moeiteloos combineren met de rest van je garderobe! Een winkel vol vesten, mij kan je niet blijer maken, ik viel met mijn neus in de boter, want ze hadden net een aanbieding voor een mohair vest. Ik liep niet met lege handen naar buiten.

bellamy-gallery-duurzame-kleding bellamy-gallery-duurzame-kleding

De Oudegracht in Utrecht

De Oudegracht is de bekendste (en mooiste?) straat in Utrecht. De gracht en de bijbehorende werven zijn uniek en wereldberoemd. Verblijven midden in het centrum van Utrecht vlakbij de Oudegracht? Check dan het hippe hotel Mother Goose in Utrecht. 

stadswandeling-oudegracht-utrecht stadswandeling-oudegracht-utrecht stadswandeling-oudegracht-utrecht

Loop vooral de Oudegracht af tot aan het Nijntje Pleintje, een prachtig plein met Nijntje standbeeld. Mooie achteraf straatjes en aan het water gelegen, hier kan je de boten de stad zien binnenvaren.

oudegracht-utrechtwandelen-oudegracht-utrechtwandelen-oudegracht-utrecht

oudegracht-utrecht

Foto @rufus_airlines

oudegracht-utrecht

Foto @rufus_airlines

Tips voor de Oudegracht:

 • ’t Koffieboontje; koffie drinken, de ijskoffie is een aanrader.
 • Winkelen doe je bij Episode, Sissy-Boy of een van de andere vele winkels.

koffieboontje-utrecht-oudegracht

Niet gedaan, wel aan te raden, overnachten in Utrecht

mooiste-straatjes-utrecht

Andere mooie historische steden om door heen te wandelen:

Posted by

Instagrambloggers.nl is het online platform achter het Instagram-account van @elianeroest. Eliane woont in Amsterdam met haar vriend Daan en dochter Brune van 9. Ze is altijd op zoek naar de meest Instagrammable plekken in Europa. Ze deelt haar verhaal op Instagrambloggers.nl, waar ze ook een team van enthousiaste gastbloggers leidt.

2 comments

 1. Victor schreef:

  Hi Eliane, ik kom zojuist via deze site terecht bij een leuk stukje over Héron. Nu lees ik, als eigenaar van Héron, dat je geschreven hebt dat wij een Michelinster hebben. Dat klopt niet. We hebben een BIB-gourmand notering. Dat is weliswaar van Michelin maar zeker geen ster.

  1. Eliane Roest schreef:

   Oops, excuses, foutje ingeslopen. We hebben het direct aangepast!

Comments are closed.