5 Must do’s tijdens een bezoek aan waddeneiland Schiermonnikoog

Authenthiek en rustig Schier

Het meest oostelijke waddeneiland Schiermonnikoog is het stilste waddeneiland en zeer authentiek. Ongeveer 950 mensen verblijven permanent op het eiland, waardoor het de dunst bevolkte gemeente van Nederland is. De belangrijkste reden om naar dit eiland te gaan is dan ook om rust te vinden in de natuur.

Verkenning op twee wielen

Net als het waddeneiland Vlieland waarover ik eerder een blog schreef, is Schier een autoluw eiland. Toeristen mogen hun auto niet meenemen op de veerboot. De beste manier om het eiland te ontdekken is dus per fiets. Een netwerk van fietspaden doorkruist het eiland. Of je nu oud of jong bent, het is super leuk om eens op een tandem, de prachtige natuur die het eiland rijk is, te bewonderen.

must-do-schier-tandem-fietsen

NOTE: Je mag niet met gehuurde fietsen t strand op.

5 Must do’s op Schiermonnikoog.

Graag deel ik mijn 5 must-do’s, waar ik eigenlijk met gemak een lijstje van 10 van zou kunnen maken. Maar deze constatering laat ruimte over om nóg een keer te schrijven over Schier.

Ontspan bij strandpaviljoen ‘De Marlijn’.

De Marlijn staat bekend om haar rijk gevulde vissoep, de perfecte lunch na een lange strandwandeling of fietstocht. Het is één van de beste plekken op het eiland om te ontspannen. ‘Ingepakt’ in de voor handen zijnde dekentjes, kun je genieten van de aanblik van kinderen die de duinen afrollen, een bordspel spelen en andere eilandgasten ontmoeten. Omdat het eiland zo klein is zul je waarschijnlijk een aantal gezichten zien die je al eerder trof in de supermarkt, het dorp en op het strand.

ontspannen op schier bij Marlijn

Bezoek winkel, tevens atelier, ‘Kunstfaam’ aan Badweg 5.

Klasiena Soepboer runt de winkel en het atelier. Zij maakt en verkoopt prachtige kunst van onder andere strandvondsten, schelpen, aangespoeld glas en keramiek. Je kunt bij Kunstfaam ook een workshop bijwonen waarin je je eigen kunstwerk maakt van op het strand gesprokkelde schatten. Hoe leuk om je eigen kunstwerk  als souvenir van Schier mee naar huis te kunnen nemen!

klasinart Schiermonnikoog klasinart Schiermonnikoog

Maak een wandeling of fietstocht door het duingebied rondom de rode vuurtoren, de Noordertoren.

Konijnen en fazanten zullen je (schelpen)pad zeker kruisen. Als ik daar ben, droom ik er altijd van om in een van de schattige huisjes in de duinen te wonen. Stel je voor dat je ‘onder’ de dansende lichten van de vuurtoren en de heldere hemel vol sterren slaapt … of wakker wordt, de gordijnen opent en de vuurtoren aan de horizon aanschouwt.

fotograferen op schier

Voel de geschiedenis van het ‘grijze monniken’ eiland.

Maak een wandeling door het dorp met typische eilanderhuisjes en leer meer over hun historische gevels en de Got Tjark-kerk. Dit kun je op eigen houtje doen, maar je kunt ook een cultuur historische wandeling boeken bij de VVV. Onder leiding van een eilandergids krijg je alles te weten over het heden en verleden van Schiermonnikoog. Ga je zelf op pad? Ga terug in de tijd en sluit je wandeling af aan de bar van alom bekende en meer dan 100 jaar oude hotel Van der Werff (Reeweg 2) en bestel een koud biertje bij de besnorde ober. Het lijkt net alsof de tijd hier stil heeft gestaan. Van der Werff is voor menig eilander dé stamkroeg en geeft de steeds terugkerende bezoekers van Schiermonnikoog een gevoel van thuiskomen.

Ga op pad met je camera.

Ik bezoek ‘Schier’ elk jaar om foto’s te maken van het natuurschoon en de magie van het eiland en de stranden. De zonsopgangen en -ondergangen zijn er betoverend. Het Westerstrand, met de strandopgang aan het einde van het Westerburenpad, is daarbij mijn favoriet. Op dit uitgestrekte lichte strand ligt vaak een laagje water, waarin de prachtigste luchten weerspiegelen tijdens de gouden en blauwe uren van de dag.

Ja, Schier is puur genieten van de eenvoudige en soms zelfs gratis dingen van het leven. Voel je vrij om nog andere tips te delen in de comments hieronder!

vakantie-schiermonnikoog

Op vakantie in Nederland:

5 comments

 1. annette schreef:

  niet alleen op 2 wielen, ook met 4 kun je goed terecht.

  1. Simone Wittgen schreef:

   Hoi Annette! Bedoel je met auto’s?

 2. annette schreef:

  kan geen foto plaatsen

 3. Simone Wiebing schreef:

  Mooi verhaal en prachtige foto’s.

  1. Simone Wittgen schreef:

   Hallo beste naamgenoot! Bedankt voor je lieve commentaar!

Comments are closed.