De leukste natuurhuisjes in Drenthe

comment 0
Leukste natuurhuisjes in Drenthe

Hou je van een actieve vakantie? Wandelen en fietsen dwars door ongerepte natuurgebieden? Dan is een weekendje of midweek weg in een natuurhuisje in Drenthe perfect voor jou. Dauwtrappen in de heidevelden, een frisse ochtendduik maken in een van de vennen of meren, zingen rond een kampvuur. You get the picture.

Wat kun je allemaal doen in Drenthe?

Drenthe kent drie nationale parken, zoals NP Drents-Friese Wold, NP Drentsche Aa en NP Dwingelderveld waar je je inner oermens in alle rust de ruimte kan geven. Want Drenthe is een van de grootste provincies van Nederland met relatief weinig inwoners, Dikke kans dat je geen mens, wel een Drents schaap, tegenkomt tijdens je avonturen in de natuur.

  • Wil je van meer genieten dan van alleen natuur dan bezoek je een van de mooiste dorpjes van de provincie Drenthe, zoals het typisch oud-Drents museumdorp Orvelte, Hier kun je ervaren hoe het moet zijn geweest om er vroeger in de boerderijen en plaggenhutten geleefd te hebben, Erg leuk ook voor kinderen om met eigen ogen te zien. Of bezoek Borger met het hunebedmuseum. Misschien kom je er daar achter hoe onze voorgangers drie eeuwen voor Christus (!) deze reusachtige stenen zonder machines op elkaar hebben gestapeld. Andere bezienswaardige dorpjes zijn esdorp Diever aan de rand van Drents-Friese World en bekend van de Shakespeare open lucht voorstellingen, Ruinen bij NP Dwingelderveld met schaapskuddes en Schotse Hooglanders en het mooie brinkdorp Dwingeloo.
  • In Emmen is, zeker met het gezin, de Wildlands Adventure Zoo een mooie dagbesteding. Lol tussen de dieren gegarandeerd. Een bezoek aan kamp Westerbork heeft een verdrietige en serieuze ondertoon, wat niet wegneemt dat het een indrukwekkende activiteit is die je als Nederlander echt een keer moet ondernemen om de tragiek rond de Tweede Wereldoorlog te kunnen bevatten.
  • Tot slot een iets minder bekende tip: Neem een kijkje bij de voormalige ‘Koloniën van weldadigheid’, die sinds vorig jaar op de UNESCO werelderfgoedlijst staan, zoals Wilhelminaoord en Frederiksoord. Vanaf begin negentiende eeuw werden in onontgonnen gebieden “pauperkolonies” gesticht. Het doel? Armen uit de steden betere vooruitzichten geven door ze van werk op het platteland te voorzien en ze zelfvoorzienend te maken. Dit sociaal experiment mislukte uiteindelijk, maar heeft wel een blijvende invloed gehad op het landschap en karakteristiek historische gebouwen voortgebracht. Interessant om een kijkje te nemen.

Als je dé oerprovincie van Nederland actief wilt ontdekken of relaxed wil toeven in de natuur dan raden wij je een verblijf in onderstaande natuurhuisjes aan. Het zijn stuk voor stuk natuurhuisjes in Drenthe met iets extra’s en aandacht voor duurzaamheid.

Natuurhuisje in Uffelte

Alsof je terug in de tijd gaat. Maar laat je niet foppen. Dit schattige natuurhuisje ziet er van buiten uit als een oorspronkelijke kleine plaggenhut, maar is van binnen modern, van alle gemakken en luxe voorzien en ontzettend ruim door dat een gedeelte van het huisje zich onder de grond bevindt. Het zespersoons huisje is het ontwerp van kunstenaar Teun Hocks die er een uniek verblijf van wist te maken. Ben je filmfanaat? Dan moet je hier je popcorn ploppen. Dit natuurhuisje in Uffelte heeft namelijk een heuse thuisbioscoop om de dag cocoonend door te brengen. Wil je er op uit trekken? In no-time sta je midden in de bossen van het Wester- en Oosterzand voor een mooie wandeling. 

Natuurhuisje in Drenthe - UffelteNatuurhuisje in Uffelte: 3

Natuurhuisje in Ansen

Sfeervol leven en slapen onder een knusse nok van een boomhut? Dat doe je hier! Liggend in je bed kijk je door de plafondramen zo naar de kapriolen uithalende eekhoorns en dansende vogels in de boomtoppen. Bij een heldere nacht droom je weg onder de sterrenhemel en de volle maan. Ook dit huisje is in Drentse stijl opgetrokken met heideplaggen op het dak. Het feit dat het natuurhuisje als een boomhut gebouwd is kan je het misleidende idee geven dat je back to basics gaat, maar het tegendeel is waar. Althans slapen in een boxspringbed of cosy bedstede zou ik zeker niet tot back to basics rekenen. De gezellige houtkachel zorgt voor behaaglijke warmte. Je kunt hier met vijf volwassenen en een kind verblijven.

Natuurhuisje in Ansen: 2

Natuurhuisje in Odoornerveen

Op het ruime balkon van dit tweepersoons natuurhuisje in Drenthe zit je bijna met je kruin in het groen. Je hebt er een prachtig uitzicht over het water en de bomen op het landgoed waar op het appartement staat. Het is een plek van verstilling. Hier laad je je in alle rust op voor het drukke hectische leven thuis. Stap in de roeiboot of de kano die vrij tot je beschikking staat en verwonder je over de spiegelgladde reflectie van de zonsondergang in het water. Of plons in het heldere water voor een verkwikkende start van de dag. Rustig op het bankje aan de waterrand zitten mag ook. In de directe omgeving vind je de bossen en heidevelden van Odoorn en het labyrint van Drentse keien. 

Drenthe - Natuurhuisje in OdoornerveenNatuurhuisje in Odoornerveen: 9

Natuurhuisje in Fluitenberg

Voel je chique le frique en overnacht in een heus koetshuisje op een landgoed! Dit natuurhuisje is een adult only bed & breakfast met 4 luxe gasten verblijven met veel privacy: allen met eigen ingang, keuken, airco en terras. Een heeft er zelfs een sauna, waar ook de gasten van de andere huizen gebruik van mogen maken. Op deze bijzondere plek staan geen schapen of koeien in de weide, maar heb je zicht op herten en koddige alpaca’s. Een bed & breakfast zou een bed & breakfast niet zijn als er geen vers ontbijt geserveerd zou worden. Daarom krijg je hier een uitgebreid ontbijt in je kamer. Na het ontbijt spring je zo op een van de elektrische huurfietsen die om natuurpark Dwingelderveld en de schaapskooi in Ruinen te verkennen. Fijn feitje voor hondeneigenaren: je hond is van harte welkom (zolang het geen pup of juist een hele grote hond is).

Natuurhuisje in Drenthe - FluitenbergNatuurhuisje in Fluitenberg: 4

Natuurhuisje in Odoornerveen

Dit laatste natuurhuisje in Drenthe is een tweepersoons cabin; een klein houten natuurhuisje met groots uitzicht over het water. Hier waan je je in Zweden of Finland. Om het terras van de cabin heen groeien diverse kruiden die je mag plukken. Net zoals de verse groenten en het kleinfruit in de moestuin. Het terrein van 8 ha heeft een hoge natuurwaarde met bijzondere flora en fauna zoals koningsvarens, zonnedauw en de zeldzame knoflookpad. De cabin staat op hetzelfde landgoed (Hendriksveen) als het ander hierboven genoemde natuurhuisje In Odoornerveen. Het is de perfecte plek voor de natuurliefhebber en rustzoeker.

Natuurhuisje in Odoornerveen: 1

Kijk hier voor nog meer natuurhuisjes in Drenthe

De leukste natuurhuisjes in Drenthe

Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.