Review: Bardak in De Pijp brengt Tel Aviv street food naar Amsterdam

Als warmbloedig wezen in Nederland, doodt het einde van de zomer mij gewoon een beetje. Tegen de tijd dat de somberheid en de grijze dagen van de herfst toeslaan, hunker ik al naar alles met zon, hitte, kleur en sappigheid- die zaken die mij helpen het najaar in Amsterdam te overleven.

Tijdelijke update: Bardak stelt zijn gerechten beschikbaar voor afhalen

Gelukkig kunnen we ontsnappen naar de zonovergoten Middellandse Zee zonder Amsterdam te verlaten. Het is net zo eenvoudig als op de fiets naar de Pijp springen en een tafel te reserveren bij Bardak.

Bardak brengt street food uit Tel Aviv naar Amsterdam

Bardak serveert street food uit Tel Aviv

Met zijn met graffiti gevulde muren en bruisende sfeer heeft Bardak een hoek van de Amsterdamse Pijp uitgehouwen en deze doordrenkt met de kleurrijke chaos van Tel Aviv. Bardak serveert street food uit Tel Aviv, waar een levendige eetcultuur en kosmopolitische smaken het een “mediterraan Manhattan” maken met een ongelooflijke culinaire scene. Het delen van borden, cocktails met een mediterraan tintje en een bierselectie met persoonlijkheid maken Bardak perfect voor een date of avondje uit met vrienden.

Bardak brengt street food en cocktails uit Tel Aviv naar Amsterdam

Nieuwe menu van Bardak biedt grotere porties en voor ieder wat wils.

Na ruim een jaar was het tijd voor een update van het menu bij restaurant Bardak. Afgezien van nieuwe gerechten met frisse smaakcombinaties, bevat het nieuwe menu grotere porties van Bardak-hits; zoals de knapperige gescheurde aardappelen, okra en beef kebab. “We merkten dat mensen veel pitabroodjes bestelden. Dat betekende dat ze niet vol genoeg raakten”, zegt chef-kok Haim Barzel, die zijn advocatenpak verruilde voor een koksmuts toen hij twee jaar geleden naar Amsterdam verhuisde. “Onze pita is geweldig, zo’n pita zul je in Amsterdam niet vinden. Maar we wilden dat mensen meer van het eten zouden genieten en met een tevreden gevoel weg zouden gaan.” Mensen die niet willen dat mensen honger lijden? Dat zijn mijn soort mensen.

Het nieuwe menu van Bardak heeft voor elk wat wils: vegetariërs en veganisten, carnivoren en visliefhebbers, ze komen allemaal aan bod.

Bardak brengt street food en cocktails uit Tel Aviv naar Amsterdam

TIP: De gegrilde aubergine met yoghurt, pistache, korianderzaad is heerlijk rokerig en boordevol smaak.

Bardak brengt street food en cocktails uit Tel Aviv naar Amsterdam

Ik miste een beetje de rokerigheid in de carpaccio van gegrilde paprika, maar de basilicumcrème in combinatie met de zoetheid van de paprika maakte dat meer dan goed.

Bardak brengt street food en cocktails uit Tel Aviv naar Amsterdam

Ik ben geen vleesliefhebber en ik zou alleen nooit kippenlevertjes of rib-eye steak hebben besteld. Gelukkig stond mijn vlees-liefhebbend gezelschap erop om ze te proberen, want de manier waarop Bardak ze serveert, is next level.

Bardak brengt street food en cocktails uit Tel Aviv naar Amsterdam

De kippenlevertjes met gekarameliseerde ui, mierikswortel en tijm-mayonaise zijn sappig en romig, zonder de bitterheid die ik normaal niet lekker vind in de lever.

Bardak brengt street food en cocktails uit Tel Aviv naar Amsterdam

De rib-eye is simpel: alleen zout en peper, op houtskool gegrild, waardoor de kwaliteit van het rundvlees goed te proeven is. De knapperige pastinaak chips waren snel verdwenen; ik moest mijn vleeseter ervan weerhouden ze op te eten voordat ik er zelfs maar een kon proberen.

Bardak brengt street food en cocktails uit Tel Aviv naar Amsterdam

Bardak brengt street food en cocktails uit Tel Aviv naar Amsterdam

De beste babka in Amsterdam eet je bij Bardak

Desserts zijn mijn favoriete deel van de maaltijd. Ik kan gewoonweg geen nee zeggen tegen bijvoorbeeld een citroentaartje op het menu. Bardakis my favorite part of a meal. I can never resist a lemon tart on a menu. Bardak voegt zijn eigen unieke twist toe met sumak, een pittig en citrusachtig kruid dat meestal wordt gebruikt in hartige gerechten. Allemaal super, maar nu moet ik je vertellen over de babka van Chef Haim, want dat is DE LEVEN.

Van de delicate korst tot het decadente en kleverige chocoladecentrum, dit is niet de babka van je grootmoeder. Ik denk dat het misschien wel mijn nieuwe favoriete dessert in Amsterdam is. En dat is niet iets wat ik zomaar roep.

Bardak brengt street food en cocktails uit Tel Aviv naar Amsterdam

De conclusie

Het eindoordeel: Ik had al verwacht dat Bardak goed zou zijn, want het is het broertje van Bar Fisk, één van mijn favoriete plekken. Maar ik ben overweldigd door hoe goed het werkelijk is. Bekende street-food gerechtjes gaan next level met grote, gewaagde smaken. Bardak serveert porties waar je geen honger van zult krijgen. De cocktails en drankjes op het menu hebben een voor een karakter. En als kers op de taart; oprechte gastvrijheid van het keuken- en serviceteam, die er met zijn allen voor zorgen dat je een geweldige avond hebt.

Meerdere bezoekjes aan Bardak zijn nodig om het hele menu van Bardak te proberen. Maar dat is dan ook een veel betere overlevingsstrategie voor de winter dan vitamine D-supplementen, de zonnebank en twee lagen sokken. De smaken, de warmte en, oh mijn god, die Babka!

Bardak Ferdinand Bolstraat 12 de Pijp, Amsterdam

Lekker uit eten in Amsterdam:

Full disclosure: Interior photos by Today's Brew for Bardak. Instagrambloggers was invited to sample the new menu by of Typhoon Hospitality and Bardak. Thank you chef Haim and team Bardak for your hospitality!