De leukste musea in Amsterdam op een rij

De leukste musea in Amsterdam op een rij

Amsterdam heeft eindeloos veel musea, misschien wel meer dan 100. Maar hoe weet je nu wat de leukste musea in Amsterdam zijn om te bezoeken? Dat hangt af van je gezelschap, je interesses en waar je misschien al eens geweest bent. Dit zijn onze favoriete musea in Amsterdam.

De leukste musea in Amsterdam

Deze musea in Amsterdam zijn een must

Drie vliegen in één klap deze musea. Niet alleen de mooiste musea in Amsterdam, maar ze liggen ook allemaal aan hetzelfde Museumplein in Amsterdam. Als je een museumjaarkaart heb, kan je overal gratis naar binnen. Bekijk vooral wat de actuele exposities zijn, maar voor al deze musea geldt, dat de basis collectie een must-see is.

Van Gogh Museum in Amsterdam Stedelijk Museum in Amsterdam

Musea in Amsterdam leuk met kinderen:

 • NEMO; houden jouw kinderen niet van musea? Dikke kans dat NEMO daar verandering in kan brengen. NEMO Science Museum is namelijk het wetenschap- en technologiemuseum in Amsterdam. Met proefjes, interactieve installaties en alles “hands-on” vlieg je zo door het museum heen. Wel even wat lekkers kopen en genieten van het mooie uitzicht. Koop je tickets voor NEMO alvast online.
 • Scheepvaartmuseum; over de scheepvaart en de maritieme geschiedenis van Nederland. Het entreeplein is enorm fotogeniek. Het schip erachter een must see en de VR experience ook. Koop hier je entreekaartjes voor het Scheepvaartmuseum.
 • WONDR experience; een echt Instagram-proof museum. Met ruimtes die wisselen per seizoen en steeds per thema worden aangepast. Officieel niet echt een museum natuurlijk, maar wel leuk om te bezoeken. Koop je kaartjes voor WONDR van tevoren online, dat scheelt wachten in de rij.
 • Artis Micropia; Een museum over microben? Reken maar van ja. Misschien wel de beste plek om een dergelijk museum te hebben zo naast de dierentuin (Artis). Micropia is een wetenschapsmuseum in Amsterdam waarin je als publiek kennis kan maken met microscopisch kleine organismen.

Dit zijn de mooiste musea in Nederland

Scheepvaartmuseum in Amsterdam

Goede deal: de Amsterdam Tiqets Pas:

Ken je de site Tiqets al? Een fijne website waar je makkelijk al je entreekaartjes kan kopen voor musea over de hele wereld. In Amsterdam hebben ze nu de Amsterdam Pas gelanceerd. De Amsterdam Pas biedt je het volgende:

 • Entree Rijksmuseum
 • Entree Van Gogh museum
 • Een Canal Cruise
 • Gebruik maken van OV
 • Audio Guide van Dam Square & City Tour
 • 10% korting op alle attracties / musea in Amsterdam

Museum voor moderne kunst in Amsterdam:

 • Stedelijk Museum; zie boven!
 • EYE Museum; Eye Filmmuseum is hét museum voor film en de kunst van bewegend beeld. Een winkel vol filmboeken, een restaurant met fantastisch uitzicht en natuurlijk een bioscoop!

EYE Museum in Amsterdam Noord

Deze musea in Amsterdam kende je misschien nog niet:

 • Electric Ladyland; midden in de Jordaan vind je Electric Ladyland. Het enige museum ter wereld dat in het teken staat van fluorescerende kunst.
 • Ons Lieve Heer op Zolder; Museum Ons’ Lieve Heer op Smeer is een voormalige schuilkerk, gelegen in de binnenstad van Amsterdam, op de hoek van de Oudezijds Voorburgwal en de Heintje Hoekssteeg.
 • Museum Holthuyzen; Benieuwd hoe het eraan toegaat in de Grachtengordel in de Gouden Eeuw.
 • Museum van Loon; Museum Van Loon is een museum in een patriciërshuis aan de Keizersgracht 672 in Amsterdam dat sinds 1884 in bezit is van leden van het geslacht Van Loon en daaraan zijn naam ontleent. Vergeet ook de tuin niet!

De nieuwste musea in Amsterdam:

 • NXT Museum; als je net als ik dol bent op mediakunst dan is het NXT Museum je go to in Amsterdam. 1400 M2 vol digitale kunstinstallaties. Grote projecties en audio sculpturen. NXT Museum ligt in Noord en is goed te combineren met EYE Museum en / of WONDR Museum.
 • YOUseum; Dit is het ideale museum om met de tiener heen te gaan, want het gaat volledig over social media. Heb jij een tik-tokkend kind of een kind dat het de hele dag alleen maar over the “gram” kan hebben. Dan ga je hier bonuspunten scoren. Een dagje Amsterdam met de tiener mag het Youseum niet in ontbreken.
 • The Upside Down; Misschien wel het grootste interactieve Instagram-museum van Europa, en jij bepaalt de regels. Verwacht een mix van een museum, een pretpark en een nachtclub. Tel daar een paar perfecte (foto) achtergronden bij op en je hebt ultieme Instagram-proof plek in Nederland gevonden. Koop alvast online Tickets voor The Upside Down.

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door Nxt Museum (@nxtmuseum)

Huis Marseille | Amsterdam

Huis Marseille Fotomuseum is een fotomuseum aan de Keizersgracht in Amsterdam, gevestigd in een monumentaal grachtenpand uit 1665. Het is het eerste museum in Nederland dat zich specifiek richt op fotografie als kunstvorm. Sinds 1999 is er elke drie maanden een nieuwe tentoonstelling.

huis-marseille-fotomuseum-amsterdam

Foto @storiesbydeepa

Oude Kerk | Amsterdam

De Oude Kerk is het oudste nog bestaande gebouw van Amsterdam en is gelegen aan het Oudekerksplein in de wijk Amsterdam-Centrum. De kerk is opgedragen aan Sint-Nicolaas, bisschop van Myra, door Guy van Avesnes, de bisschop van Utrecht.

oude-kerk-museum-amsterdam

Foto @storiesbydeepa

Het Grachtenhuis | Amsterdam

Het Grachtenhuis is een museum aan de Herengracht in Amsterdam gewijd aan de 17e-eeuwse Amsterdamse grachten. Het museum vertelt de geschiedenis van de grachten door middel van een interactieve en multimedia-tentoonstelling.

grachtenhuis-museum-amsterdam

Foto @storiesbydeepa

Welke musea in Amsterdam ontbreken in de lijst volgens jou? We vullen het graag aan!

De leukste musea in Amsterdam op een rij

Doen in Amsterdam:

Posted by

Instagrambloggers.nl is het online platform achter het Instagram-account van @elianeroest. Eliane woont in Amsterdam met haar vriend Daan en dochter Brune van 9. Ze is altijd op zoek naar de meest Instagrammable plekken in Europa. Ze deelt haar verhaal op Instagrambloggers.nl, waar ze ook een team van enthousiaste gastbloggers leidt.