Opening soon: QO Hotel Amsterdam

QO-hotel-in-Amsterdam-opening-soon

Grappig, hoe mijn werkgebied blijft verschuiven. Kwam ik als Brabo graag in Rotterdam, reis ik als import Rotterdammer nu steeds vaker af naar Amsterdam. Je moet iets als Rotterdamse gastblogger van dit team 😉 en zo was ik afgelopen week tijdens het ROEF Festival even gluren bij het nog te openen QO Hotel in Amsterdam.

QO-hotel-in-Amsterdam-opening-soon

QO Hotel in Amsterdam

In het druk in ontwikkeling zijnde Amstelkwartier kijk ik op een regenachtige vrijdagavond uit op Amsterdam, de oude Bijlmerbajes en de vele mooie woonvilla’s die hier gebouwd worden. Dit doe ik vanaf de 21ste verdieping van het QO hotel. Nog niet eerder van het QO gehoord? Dat klopt, want ik word omringd door betonnen vloeren en muren en bordjes waarop ‘niet betreden’ staat.

QO-hotel-in-Amsterdam-opening-soon

Duurzaam hotel

Eind 2017 zal dit hotel open gaan. Wellicht is nóg een hotel in Amsterdam niet zo bijzonder, maar het OQ heeft nú al de nodige duurzaamheidslabels op zijn naam staan. Wat QO hiermee wil laten zien, is dat luxe ook prima duurzaam kan zijn. Of het nu het hergebruikte beton is wat in het geraamte zit, of de met de temperatuur meebewegende panelen aan de buitenkant, overal is over nagedacht.

Kas op het dak!

Voor mij komt de grote verrassing als we op de bovenste twee etages van het bijzondere gebouw staan, hier en daar wat binnenwaaiende regendruppels trotserend. Op het dak van het hotel is namelijk een kas gebouwd waarin kruiden, vruchten en groenten verbouwd zullen worden die in het onderliggende restaurant ‘Persijn’ gebruikt zullen worden.

Naast restaurant Persijn zal ook bar Juniper & Kin openen. Twee outlets van het hotel die een smakelijke belofte doen!

Vol enthousiasme vertelt de daktuinman over nieuwe technologieën die in deze kas gebruikt zullen worden om zoveel mogelijk zelfvoorzienend te werken: er zal met zuinige led verlichting gewerkt worden en het water wat de planten nodig hebben om te groeien, komt uit de pomp van het bassin waarin de omegabaars zal komen te zwemmen. Dit water levert groeistoffen voor de planten op, het water zal worden gereinigd door de wortels van de planten en zal vervolgens weer in het bassin komen te stromen. Zelfs aan de bestuiving is gedacht: een hommelvolkje zal dit voor hun rekening nemen.

QO-hotel-in-Amsterdam-opening-soon-restaurant-persijn

Terug naar de basis

Persoonlijk word ik altijd erg blij van zulke initiatieven: door terug te gaan naar de basis en de oorsprong kan er zonder ingewikkelde technologieën prima energiezuinig en zelfvoorzienend gewerkt worden. Hoe mooi is het dan ook om dit op grote schaal terug te zien in een hotel.

QO-hotel-in-Amsterdam-opening-soon

Nieuwe instahotspot?

Het QO wil op deze manier zoveel mogelijk cirkels rond proberen te maken. Over cirkels gesproken (koe, te flauw dit), bij binnenkomst valt mijn ook direct op een nog verder ontwikkelen spiralstaircase (#theworldneedsmorespiralstaircases). Zou dit een nieuwe instahotspot worden?

Ik kan in ieder geval niet wachten tot de opening!