STRAAT, het museum voor street art en graffiti op de NDSM

STRAAT-museum-NDSM

Er is een gloednieuw museum op het NDSM en het is gevuld met graffiti en street art maar dan binnen. STRAAT opent zijn deuren op de NDSM in Amsterdam Noord.

TIP: STRAAT is door de Tiqets Awards uitgeroepen tot Best Hidden Gem in Amsterdam!

STRAAT museum vestigd zich op de NDSM Amsterdam

Ooit was hier de grootste scheepswerf ter wereld, maar in de jaren 80 ging de ‘Nederlandse Dok en Scheepsbouw Maatschappij’ failliet en kwam het terrein leeg te staan. Tegenwoordig is het een broedplaats voor creatievelingen en het is de thuishaven van festivals zoals DGTL. Evelyn (@zwaantje020) en ik (@patricia888 / patricia pictures) zijn liefhebbers van street art en zijn wel vaker op NDSM te vinden. We gingen kijken bij het gloednieuwe STRAAT museum.

Street art en graffiti in een museum op de NDSM

Op een zaterdagmiddag gingen we met de pont richting het NDSM-terrein. Het NDSM terrein zelf is ook al de moeite waard. De murals veranderen met enige regelmaat en levert de meest fotogeniek situaties op.

Koop hier alvast je tickets voor het STRAAT museum

museum-straat-street-art-NDSM

Foto van Patricia door Evelyn

museum-straat-street-art-NDSM

Foto van Evelyn door Patricia

Het STRAAT museum in Amsterdam Noord

De voormalige Lasloods, inmiddels een Rijksmonument, is met een oppervlakte van ruim 7.000 m² twee keer zo groot als de beroemde Turbinehal van het Tate Modern in Londen. En hoe groot dat is, valt meteen op als je binnenkomt; vanaf de ingang zie je hoe enorm groot de (153 stuks!) kunstwerken zijn; je weet even niet waar je moet kijken!

Museum STRAAT telt 153 kunstwerken

TIP: Je kan een tijdslot reserveren maar je kan ook bij de kassa een los kaartje kopen. Wij kozen voor dat laatste en aangezien het later op de middag was en er geen rij was, ging dat lekker snel.

Openingstentoonstelling “Citaat van de Straat”

De openingstentoonstelling heet “Citaat van de straat” en is verdeeld in 5 thema’s. De hal is ontworpen als een stad met straten, pleinen en kruispunten. Omdat wij als een soort Alice in Wonderland begonnen rond te lopen hadden we dat natuurlijk niet meteen door. We hadden duidelijk niet in de fmeer gekeken die we bij de kassa hadden gekregen. Na een paar minuten konden we onze mond weer dicht doen en logisch pad volgen om alles te bekijken.

De kunstwerken in STRAAT museum

Er zijn echt zoveel toffe werken en de hal is zo ruim opgezet dat ze allemaal goed tot hun recht komen. Terwijl je rondloopt wordt je links en rechts door heel veel kleur aangetrokken. Ons vielen sowieso de Zuid-Amerikaanse kunstwerken op; de kleuren spatten daar vanaf. De werken komen van alle delen van de wereld (27 nationaliteiten) en als je wat langer kijkt zie je verschillen. Dit zijn een paar van onze favorieten.

museum STRAAT pez Barcelona

Kunstwerk: @pezbarcelona

Street art Kunstwerk Dan Kitchener

Kunstwerk: @dankitchener

Kunstwerk STRAAT museum

Kunstwerk @farid_rueda

kunstwerken STRAAT museum NDSM

Kunstwerk @findac 

De Galerie met werk van Niels Meulman (Shoe)

Naast de grote hal is er ook op de tweede verdieping een kleine zaal; de galerie. Deze wordt helemaal gevuld door “What the Fuck” van Niels “Shoe” Meulman. Het duurde even voordat we doorhadden dat dit een stapel boeken is en nog later kwamen we er achter dat de boeken uit dit kunstwerk los te koop zijn. We hopen voor Niels dat het kunstwerk steeds kleiner wordt.

Tip: Het museum heeft op de derde verdieping ook een indoor panoramadeck zodat je een overview van de hal hebt. Omdat we nog iets wilden om voor terug te komen hebben wij die overgeslagen. Misschien had het feit dat we gewoon moe waren van het slenteren de hele dag er ook iets mee te maken.

Overal street art rondom het museum.

Ook rondom het museum is er genoeg werk te zien van zowel gerenommeerde kunstenaars als van beginners. Overal waar je kijkt, zie je op muren, stenen, oude bootjes, containers en kranen tags,  stickers, stencils en verf. Je hebt aan 1 bezoek echt niet genoeg om alles te zien. Hieronder zie je een paar mooie die wij hebben gespot, maar geen garantie dat die er nog zijn als jij gaat kijken!

NOTE: Bij alle foto’s in deze blog hebben we een link naar de Instagram accounts gezet; neem een kijkje en support de kunstenaar met een like.

street art NDSM

Kunstwerk @suusnr1

street art ndsm

Kunstwerk @outlawproky

street art ndsm

Kunstwerk @girav

Praktische informatie over het STRAAT museum

straat museum amsterdam

Nog meer street art en musea:

Instagrambloggers.nl maakt gebruik van affiliate links. Dat kost jou niets extra, maar helpt ons de site te onderhouden. 
Bestel bijvoorbeeld bij Bol.com, Tiqets of Natuurhuisje dan ontvangen wij een kleine commissie.