Je kan het dak op in Rotterdam

Rotterdamse daken

Dat Rotterdam goed is met daken en tijdelijke installaties weten we. Zo zijn er de jaarlijkse Dakendagen, waarbij de bezoeker een exclusief bezoek kan brengen aan de soms afgesloten daken van Rotterdam. Ook was ‘De Trap’ naar het Groothandelsgebouw een paar jaar geleden een groot succes.

Loopbrug Rotterdam

Rotterdam Rooftop walk (tot 24 juni 2022)

Dit jaar pakken architectenbureau MVRDV en Rotterdam extra uit met niet 1 maar 2 trappen die naar normaal gesproken niet toegankelijke daken leiden. Wanneer je de Coolsingel bezoekt, kan je er momenteel niet omheen: de fel oranje loopbrug die MVRDV tijdelijk over de Coolsingel heeft gebouwd. De Rotterdam Rooftop Walk begint naast het WTC en brengt je via grote hoogte naar het dak van de Bijenkorf.

Rotterdam rooftop walk

Naast het unieke perspectief op de stad (heb je ooit zo mooi naar de verrassend groene Coolsingel kunnen kijken?), leert de Rooftop Walk de bezoeker ook over hoe daken optimaal gebruikt kunnen worden. Er zijn er namelijk genoeg en eigenlijk zijn daken vooral grijs en kaal. Zonde, want de mogelijkheden zijn eindeloos: van moestuinen, tot design windturbines en slimme regentonnen. Zelfs de mogelijkheid om tiny houses op een dak neer te zetten wordt op dit moment onderzocht.

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door Rotterdam (@rotterdam_info)

Het Roze Dak van Het Nieuwe Instituut (tot 17 augustus 2022)

Nog een creatie uit de handen van MVRDV is de felroze trap die het dak van Het Nieuwe Instituut op gaat en uitkomt op het grote knalroze Podium. Hier geeft het museum Rotterdamse makers letterlijk een podium, want zij krijgen hier de mogelijkheid om een tijdelijke invulling te geven aan de programmering op het dak. Denk hierbij aan concerten, sportlessen, rooftop dinners.

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door MVRDV (@mvrdv)

Het nieuwe Instituut kennen we al als het museum met de fotogenieke betonnen pilaren. Met een roze trap naar het roze dak is deze plek nu helemaal niet meer te missen, helemaal omdat het dak normaal gesproken helemaal niet toegankelijk is. Daarnaast biedt het een perfect uitzicht op het nieuwe Depot waarvan het dak trouwens gratis toegankelijk is en dus niet mag ontbreken in deze daktour! Let op: Kaartjes en tijdsloten moet je wel vooraf reserveren.

Zicht op het Depot Rotterdam

TIP: pak de randen van de dag. De zon staat dan wat lager en het licht komt dan extra mooi door alle hoge gebouwen heen. Misschien lukt het zelfs nog om het golden hour mee te pakken. Mooie plaatjes gegarandeerd.

Kijk voor het actueel programmering en tickets op https://rooftopwalk.nl en https://hetpodium.hetnieuweinstituut.nl

Rotterdam vanuit de lucht

Tips voor stedentrip naar Rotterdam:

Het dak op in Rotterdam